reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell jako Intel-only končí, začne nabízet Opterony od AMD

19.5.2006, Eagle , aktualita
Dell jako Intel-only končí, začne nabízet Opterony od AMD
Nepříznivý vývoj hospodářských výsledků donutil společnost Dell učinit zásadní rozhodnutí. Dell dlouhou dobu zůstával jediným výrobcem počítačů, který se spoléhal výhradně na procesory od Intelu. AMD razantně odmítal. Protože se Intelu v...
Nepříznivý vývoj hospodářských výsledků donutil společnost Dell učinit zásadní rozhodnutí. Dell dlouhou dobu zůstával jediným výrobcem počítačů, který se spoléhal výhradně na procesory od Intelu. AMD razantně odmítal. Protože se Intelu v poslední době příliš nedařilo (a to především v serverech), sledoval pokles tržního podílu Intelu také hospodářský výsledek Dellu. Zákazníci jednoduše začali mít zájem také o produkty, které Dell prostě nenabízel. Hospodářrské výsledky se vyvíjely následovně - Údaje v milionech amerických dolarů, účetní rok 2007 / účetní rok 2006 / změna v procentech

Tržby: 14216 / 13386 / +6%
Provozní výsledek hospodaření: 949 / 1174 / -19%
Čistý zisk: 762 / 934 / -18%
Earnings per share: 0,33 / 0,37 / -11%


Aby mohl Dell lépe konkurovat, bude od nynějška nabízet také počítače s procesory AMD Opteron. Hovoří o tom ve své včerejší tiskové zprávě:

"In the enterprise, we will launch new ninth generation servers featuring Intel's Woodcrest microprocessors. Dell will also introduce new AMD Opteron processors in our multi-processor servers by the end of the year offering a great new technology to our customers at the high-end of our server line."

Dell tak po mnoha letech skončí jako jediný velký výrobce počítačů, který používal výhradně na procesory Intel. Všichni ostatní již dříve počítače s Opterony uvedli. Za svou loajalitu získával některé exkluzivní "prémie" - procesory za výrazně nižší než ceníkové ceny, obrovské příspěvky na reklamu a také přístup k předprodukčním vzorkům a přednostní dodávku nedostatkových čipů. Zda uvedením počítačů s Opterony o některou z těchto deviz přijde, to teprve uvidíme.
reklama