reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell zrušil svůj chystaný 4K OLED monitor

12.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Dell zrušil svůj chystaný 4K OLED monitor
Vypadá to, že technologii OLED prostě není souzeno se více rozšířit mezi monitory pro PC. Nově to ukazuje případ monitoru Dell UP3017Q, který zaujal svým 4K OLED panelem, ale vývoj musel být kvůli nevyhovující kvalitě zrušen.
Dell představil svůj OLED monitor UP3017Q na loňském CES 2016, kde ihned zaujal kolemjdoucí svým 30" panelem s rozlišením 4K, který měl nabídnout 10bitové barvy s pokrytím prostoru DCI-P3 a velice vysoký statický kontrast 400.000:1, čemuž žádné LCD nemůže ani zdaleka konkurovat. To proto, že displeje OLED nevyužívají podsvícení, ale svitu svých diod tvořících subpixely a celé pixely. Proto je na nich černá opravdu černá. Ovšem tato technologie měla bohužel velice problémový vývoj a její dětské nemoci stále nechtějí ustat. Však už v roce 2006 či 2007 se výrobci prsili, jak do roka a dne budou mít běžně v nabídce monitory s panely OLED. Uběhlo deset let a pokud je tato technologie někde rozšířená, jsou to jen mobilní zařízení a často jen s jednobarevným displejem. Jistě, existují také třeba OLED televizory nebo hi-end notebooky, ale ty rozhodně nejsou rozšířeny v mainstreamu, jak jsme si před mnoha lety mohli myslet, že budou.





To ostatně neměl být určen ani monitor Dell UP3017Q, který byl původně plánován na vypuštění v polovině minulého roku za cenu kolem 5000 dolarů. Nyní měl Dell na CES 2017 na dotaz o vývoji tohoto produktu odpověděť, že byl zrušen, a to kvůli problémům s kvalitou obrazu. Důvodem bylo to, že se při pohledu z různých úhlů měnily odstíny barev, na což jsme zvyklí u technologie TN+Film a od OLED bychom nic takového nečekali.

Je tak evidentní, že vývojářům firmy Dell se tento problém nepodařilo vyřešit a je zřejmé, že firma prostě a jednoduše nemohla vyslat na trh zařízení za takovou cenu, které by nesplnilo základní požadavky kvality, neboť je jasné, že zákazníci by to nezbaštili. Technologie OLED se tak uživatelům PC dále vzdaluje, ale zato se můžeme těšit na to, co nabídnou nové panely firmy Panasonic s vylepšenou technologií IPS.

Zdroj: KitGuru
reklama