reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové AMD Ryzen 4000 ‘Renoir’ očekávejme za dva týdny

8.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Desktopové AMD Ryzen 4000 ‘Renoir’ očekávejme za dva týdny
Včera AMD vyslalo na trh procesory Ryzen 3000 XT a oslavilo i rok od vydání původních Matisse. Desktopových Renoirů jsme se zatím nedočkali, ale dle wccftech už to nebude trvat dlouho. Dorazit mají za dva týdny. 
Tři nové procesory "Matisse Refresh" přišly jako mírně výkonnější náhrada starších verzí, a to i proto, aby AMD mohlo lépe konkurovat novým Intel Comet Lake-S. Stále tak čekáme na první 7nm desktopová APU, která by ještě více zčeřila vody díky svým osmi jádrům a zvědaví můžeme být především na jejich ceny. Specifikace a výkon ostatně lze odhadnout díky dostupným mobilním verzím. Nyní se dozvídáme, že tato APU nastoupí 21. července, přičemž na nic jiného už čekat nemusíme, protože už dnes jsou k dispozici vhodné základní desky, které je mají ihned podporovat (čipset AMD B550). 
 
 
Nové Renoir by také mohly nabídnout slušné možnosti pro přetaktování, ale to se ještě uvidí, až budou mít uživatelé rozsáhlejší zkušenosti, nicméně to vypadá, že je možné počítat alespoň s takovými 4,7 GHz taktu napříč všemi jádry. A to by bylo velice slušné. 
 
Otázka pak je, jak moc limitující bude omezená L3 cache na 8 MB oproti 32 MB L3 cache pro osm jader v případě Matisse. Naopak lepší by měly být latence díky monolitickému designu Renoirů. 
 
Dozvídáme se také, že AMD chce tato APU prioritně nabízet na OEM trhu a obecně výrobcům počítačů a důvod má být ten, že mohou ovlivnit prodeje procesorů Ryzen 3000, z nichž má AMD vyšší marže. Tomu se dá věřit, ostatně Renoir jsou 7nm čipy s velikostí 156 mm2, do čehož se vejdou akorát dva 7nm čiplety pro Matisse. Čili jeden 7nm čiplet a 14nm I/O jádro by jako celek měl vyjít levněji (i díky rozdělení na dva kusy) než dvojnásobný 7nm monolit a navíc lze očekávat, že 8jádrový Renoir nebude dražší než 8jádrový Matisse.
 
 
Takže uvidíme, jaká bude vůbec dostupnost nových APU na běžném trhu a opět přichází téma cen, jež se mohou vyšplhat až ke 300 dolarům, ale uvidíme. AMD si má mimochodem ihned přichystat také verze PRO, čili konkrétně Ryzen 7 PRO 4750G, Ryzen 5 PRO 4650G a Ryzen 3 PRO 4350G.
 
Zdroj: wccftech


reklama