reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky s čipsetem X370 pro AMD Zen mají přijít v únoru

12.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Desky s čipsetem X370 pro AMD Zen mají přijít v únoru
Dle Benchlife můžeme očekávat nástup základních desek pro procesory AMD Zen "Summit Ridge" v únoru příštího roku. Čili od té doby by měla být k dispozici celá platforma, ačkoliv se dříve mluvilo o závěru tohoto roku.
O dostupnosti procesorů Zen na konci tohoto roku mluvila především CEO společnosti AMD Lisa Su. Jenomže postupem času byla informace doplněna, že tato dostupnost bude jen omezená, ale nebylo zrovna jasné, co to má přesně znamenat. Nyní už je víceméně jasné, že procesory AMD Zen nebudou letos k dispozici pro širokou veřejnost a spíše jen pro vybrané lidi. Nyní máme další indicii, která to potvrzuje, a sice informace serveru Benchlife. Dle nich budou pro procesory Zen "Summit Ridge" určeny čipové sady X370 a jak už dlouho víme, také socket AM4, který bude společný se sedmou sérií APU "Bristol Ridge".





Summit Ridge a Bristol Ridge jsou pinově kompatibilní a sdílí stejný socket, ovšem otázka je, zda budou moci fungovat i na stejných základních deskách. Pro nová APU jsou totiž připraveny čipsety B350 a A320 a nyní už bylo mimochodem potvrzeno, že Bristol Ridge přijdou také do maloobchodu, a nebudou tak k dispozici pouze v OEM sestavách. Stane se tak ale během několika měsíců, takže ne hned a je možné, že šance koupit si Bristol Ridge přijde ve stejnou dobu jako možnost si koupit Summit Ridge, čili v únoru. Nicméně nová APU jsou již připravena, takže to může být i daleko dříve.

Dle nových slidů z prezentace AMD budou B350 a A320 kompatibilní i s procesory Zen, pro něž půjde o mainstreamový a low-endový čipset, zatímco X370 nemá označovat čipsetovou sérii, ale pouze jeden hi-end čipset. U něj už bude samozřejmá podpora PCI Expres 3.0, pamětí DDR4 či rozhraní USB 3.1 a SSD NVMe.





Server Benchlife také uvádí, že výrobci základních desek už jsou zaneprázdněni produkcí nových modelů využívajících všechny tři zmíněné čipové sady AMD. A již brzy bychom se měli dozvědět, jak to bude, neboť nové základní desky mají být ukázány již v průběhu příštího měsíce. Jejich uvedení na trh ale má ještě nějakou dobu trvat, a to kvůli tomu, že jsou sklady zaplněny neprodanými deskami pro starší procesory AMD.

Zdroj: Benchlife, wcctech
reklama