reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DFI uvádí Ryzen Embedded na desce o velikosti Raspberry Pi

18.3.2020, Jan Vítek, aktualita
DFI uvádí Ryzen Embedded na desce o velikosti Raspberry Pi
Společnost DFI už mnozí ani nebudou znát. Zařadila se po bok kdysi velice oblíbených výrobců základních desek, jež dnes už neexistují (Abit, EPoX), anebo nejsou téměř vidět. DFI se nám ale nyní připomíná díky velice zajímavému produktu.
DFI tak dříve vyrábělo kvalitní základní desky a synonymem pro tuto firmu je značka LANParty. Ta už je nyní dávno mrtvá a samotná společnost DFI se zaměřila na výrobu podnikových desek, čímž opustila řady firem Asus, Gigabyte, MSI a jiných. 
Nyní tu máme miniaturní desku s integrovaným procesorem Ryzen Embedded, a to DFI GHF51. Její rozměry jsou pouze 84 x 55 mm, takže je v obou směrech dokonce ještě o milimetr menší než Raspberry Pi 4 Model B. Nabídnout přitom může vyšší výkon díky sérii Embedded R1000. 
 
 
Vzhledem k udávanému TDP 12 W by to tak měl být buď model R1505G, nebo R1606G. Oba nabízí 2 fyzická jádra Zen s SMT a pak tři CU (192 SP) v grafice Radeon Vega 3. Uživatel si pak může vybrat mezi 2, 4, nebo 8 GB paměti DDR4, která má sice jen jeden kanál, ale zato pracuje efektivně na 3200 MHz. Kapacita eMMC Flash pak dosahuje 16, 32, nebo 64 GB. 
 
 
Napájení je zajištěno pomocí externího 12V adaptéru a i na tak malé desce se našlo místo pro gigabitový Ethernet (Intel I211AT, nebo I210IT), slot Mini-PCIe, 8bit Digital I/O, SMBus a TMP 2.0. Máme tu také USB 3.1 Gen 2 Type-C a dva Micro HDMI 1.4. 
 
Výrobce dále udává, že GHF51 podporuje operační systémy Windows 10 IoT Enterprise 64bit a Linux, čímž dává najevo, že je určena právě spíše pro podnikové nasazení. I z toho důvodu ji asi budeme jen marně hledat na běžném trhu, a to zvláště na tom našem, kde se už desky značky DFI nevyskytují. 
 


reklama