reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Diamanty z meteorů potvrzují, že v naší soustavě existovaly protoplanety

20.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Diamanty z meteorů potvrzují, že v naší soustavě existovaly protoplanety
Výzkum formování Sluneční soustavy je výzva, která si žádá studium a především hledání materiálu starého více než 4 miliardy let. Umožňují to tak především asteroidy, které poletují vesmírem a sem tam spadnou na naši kulatou matičku. 
Na samotné Zemi už tektonika, povrch zemských desek a počasí nenávratně zničilo všechen původní materiál, a tak se vědci musejí spoléhat na to, co plulo vesmírem miliardy let neporušeno, čirou náhodou přišlo do dráhy naší planety a navíc i bylo poté nalezeno tím pravým člověkem. 
 
 
To se stalo třeba s núbijským asteroidem 2008 TC3, který vidíte na fotografii. Ten nepatří mezi nejběžnější třídu meteoritů, což jsou nemetalické a kamenné chondrity. Naopak patří mezi ureility, a tak se skládá především z olivínu, pyroxenů a také se v něm dají najít nanodiamanty. Ty měly vzniknout jako obvykle při vysokých teplotách a tlacích, čili nejspíše kolizí asteroidů mezi sebou. Ale je to i tento případ?
 
Tyto malinké diamanty ale také mohou v sobě uzavřít jiný materiál, takže poslouží jako odolná schránka, která jej zakonzervovala až do dnešních dní, kdy se na něj mohou zaměřit vědci, aby se podívali miliardy let do minulosti. Zajímá je především období, kdy bylo mladé Slunce obklopeno protoplanetárním diskem a v něm se teprve začaly formovat planety.
 
 
Aktuální teorie planetární evoluce říká, že na začátku byl obrovský mrak vodíku, z nějž se vytvořila protohvězda a z ledu a prachu kolem vznikl protoplanetární disk. V něm se měly vytvořit nejdříve planetesimály, nanejvýš několikakilometrová tělesa a ty pak daly vzniknout protoplanetám. Nám do dnešních dní některé přežily a jde o Ceres, 2 Pallas a 4 Vesta, z nichž je pouze Ceres ve tvaru koule díky síle vlastní gravitace a zbylé dvě mají nepravidelný tvar. Protoplanetou měla být také Theia, která se dle jedné teorie srazila se Zemí, díky čemuž máme dnes Měsíc. 
 
Nyní tu máme zmíněné nanodiamanty, u nichž vědci studovali jak strukturu jich samotných, tak materiálu, který obsahovaly. Zjistili, že diamanty z asteroidu 2008 TC3 byly vytvořeny při konstantním tlaku 20 gigapascalů, čili ne při náhlém nárazu. Teplota přitom byla kolem 1350 K. Tyto diamanty se tak nejspíše vytvořily v protoplanetě o velikosti Merkuru až Marsu a pak byly při nějaké události vymrštěny do vesmíru. 
 
Jde o vůbec první přímý důkaz toho, že Sluneční systém obsahoval protoplanety, které dnes už neexistují. Podporuje to právě i teorii o vzniku Měsíce srážkou Země s Theiou nebo také vznik oblasti North Polar Basin na Marsu, která má být pozůstatek srážky s velkým tělesem, po níž vzniky také měsíce Phobos a Deimos. 
 


reklama