reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: Intel se firmě TSMC ještě neupsal

25.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: Intel se firmě TSMC ještě neupsal
V posledních dnech a týdnech se mluvilo o tom, že Intel se jistojistě chystá využít výrobní kapacity firmy TSMC k výrobě procesorů či snad dalších produktů, ovšem dle Digitimes žádná taková dohoda ještě neexistuje. 
Digitimes tak tímto způsobem potvrzuje závěry, které si můžeme udělat z vyjádření předních představitelů Intelu. Jde jednoduše o to, že mluvit o dohodě mezi ním a TSMC je v této době ještě předčasné a jakékoliv zprávy zmiňující navíc i konkrétní výrobní proces buď jednoduše neříkají pravdu, anebo jsou založeny na spekulacích a úvahách, které sice mohou mít původ v Intelu, ale zatím nejde o nic určitého. 
 
 
Jak dobře víme, aktuální vedení Intelu chce s rozhodnutím o outsourcingu výroby počkat spíše na to, jak se rozhodne nově zvolený, ale stále ještě neúřadující výkonný ředitel Pat Gelsinger. Právě ten už bude firmu řídit v době, kdy bude probíhat výroba jejích produktů v cizích továrnách, takže o tom by měl logicky rozhodnout především on. Tato výroba jistě probíhat, bude a otázka je spíše ta, čeho všeho se ještě bude týkat nad rámec již dříve ohlášených produktů, jako jsou grafické čipe Xe DG2. 
 
 
Jak ukazuje tento známý graf serveru WikiChip, Intel v případě firmy TSMC nemá na výběr jen z hlavních procesů N7, N5 a N3. Máme tu ještě N6 jako vylepšený N7P a původně N7, anebo také rovněž vylepšený 5nm N5P. Dost jsme slyšeli také o procesu N7+, který jsme dříve přisuzovali firmě AMD a její aktuální generaci Zen 3. Šlo ale o nedorozumění dané tím, že AMD v roadmapě použilo u 7nm procesu znaménko +, čímž nás nesprávně navedlo právě na stopu procesu N7+, který využívá jako první proces firmy TSMC extrémní ultrafialovou litografii, ale jen okrajově na pár vrstvách. 
 
Právě DG2 v podobě Xe-HPG mají přijít na trh letos, takže pokud je Intel nenechá vyrábět firmou Samsung, půjde s největší pravděpodobností o některý ze žlutě označených procesů 7nm generace a možná že právě o N7+ či N6. 
 
Co se týče dalších produktů, na jejichž výrobě se může Intel s TSMC teprve domluvit, pak ty by už opravdu mohly být tvořeny 5nm procesem N5 či N5P, který je ale obecně viděn jako alternativa chystaného 7nm procesu Intelu, respektive toho, co z něj Intel chtěl mít. Nedávno jsme se totiž dozvěděli, že Intel svůj 7nm proces zvládl "vyléčit", ale za cenu jistých úprav, které budou nejspíše znamenat, že nedosáhne očekávaných vlastností.
 
Čili N5 by jako alternativa rozhodně měl stačit a to by jednoduše znamenalo, že by byl nasazen právě pro produkty, které Intel chtěl jako první vyrábět svým 7nm procesem, čili konkrétně třeba GPU Ponte Vecchio nebo serverová CPU Granite Rapids. A to jsou produkty, které mohou dorazit nejdříve v příštím roce. Debaty o tom, zda TSMC bude či nebude mít pro uspokojení potřeb Intelu potřebné kapacity, jsou tak zatím v tomto ohledu předčasné, ale my si ještě počkáme na to, zda Intel nakonec nebude mít problém i s 10nm procesem, jehož výtěžnost ještě stále nelze považovat za výtečnou, a ten má přitom už letos v podstatě zcela nahradit 14nm proces, neboť Intel začne či začal vyrábět už 10nm desktopové procesory (Alder Lake-S), výkonné mobilní procesory (Tiger Lake-H) a serverové procesory (Ice Lake-SP).  


reklama