reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: TSMC nevidí Intel jako dlouhodobého zákazníka

28.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: TSMC nevidí Intel jako dlouhodobého zákazníka
Jako hotová věc se už bere spolupráce firem Intel a TSMC, k čemuž se začalo rovnou debatovat i o tom, že Intel možná využije i budoucí výrobní procesy firmy TSMC včetně 3nm. Jak to ale vidí Digitimes?
Intel sám uvedl, že se chystá využít výrobní kapacity firmy jiných firem a že půjde konkrétně o výrobu GPU Ponte Vecchio, čili serverové třídy Xe. Nedlouho poté se objevila informace, že půjde konkrétně o TSMC, a že Intel tak bude soupeřit i s AMD o výrobní kapacity. 
 
 
My se také můžeme podívat na to, jaké procesy Intelu a TSMC by měly jít v příštích letech proti sobě a je to vcelku jednoduché. 7nm technologie Intelu se objeví nejdříve v roce 2022 a pokud ano, pak až na jeho konci, přičemž v tu dobu už má mít TSMC k dispozici 4nm i 3nm proces. Právě z toho pramení i informace, že po 6nm procesu, o kterém mluví China Times, by Intel mohl využít i 5nm či 3nm proces, a to pro výrobu CPU. 
 
Dosud ale nevíme, s jakou spoluprací s TSMC Intel počítá, čili zda má jít pouze o výpomoc v těžkých časech, anebo půjde o dlouhodobé partnerství. O tom by se ale Intelu asi nechtělo mluvit, neboť tím by v podstatě přiznal, že už na výrobu vlastních produktů nestačí, ať už kapacitně či kvalitativně. 
 
Dle serveru Digitimes ale společnost TSMC s dlouhodobou spoluprací s Intelem aktuálně nepočítá, nicméně právě Digitimes ve své čínské verzi (via RetiredEngineer) přinesl dříve zprávu, v níž se píše o tom, že Intel aktuálně s TSMC vyjednává o možnostech výroby 5nm a 3nm CPU. A to zrovna nepůsobí jako spolupráce, která by neměla být dlouhodobá. Nicméně se dozvídáme právě to s dovětkem, že firma TSMC aktuálně neuvažuje o rozšíření výrobní kapacity, aby mohla uspokojit nároky Intelu. 
 
Vypadá to tak, že námluvy Intelu a TSMC zatím nemají konkrétní obrysy, takže je třeba ještě počkat, co z toho bude. Ostatně není ani divu, když se zrovna dnes dozvídáme o velkých změnách ve vedoucích pozicích Intelu, které se týkají právě výrobních kapacit a procesů. 


reklama