reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Dle Digitimes Asia budou investice do výroby čipů v příštích letech prudce růst a lze počítat s tím, že tento byznys v případě nejtučnějších zisků zůstane v rukou firem, které se už nyní nacházejí na jeho vrcholu. 
Choakinek (1547) | 22.12.202119:30
Všechno se koncentruje do rukou dominantních firem už mnoho let. Jedná se o budování socialistické ekonomiky.

Hlavní příčinou je to, že pokud by se dal prostor kapitalistické ekonomice, došlo by ke krachu mnoha firem ­(nebo alespoň jejich provozů v současné podobě ­- byla by tedy nutná zásadní reorganizace dané společnosti­). To nechce hned několik zájmových skupin, nechtějí to ani vlády. Zájmové skupiny se paktují s vládami. Právě kvůli tomu se buduje socialismus.
Odpovědět1  0
doriel (497) | 23.12.202113:45
Jo tak to cítí hodně lidí. Dotace, dávky, centrální plánování,.. všechny znaky socialismu to nese.

Současný svět je řízen bohatstvím, vládnoucí garnitura disponuje takovým majetkem, že už to nelze dohnat. Do politiky se dostanou jen ti, co mají kontakty, opět pouze bohatí, většinou bílí staří muži. Znají se mezi sebou a nadnárodní korporace mají všude přednost, zatímco malí jsou utiskováni, v poslední době třeba protikoronovými opatřeními. Velké společnosti dostávají investiční pobídky, při stavbě haly za miliony dolarů jsou jim například odpuštěny daně, jen aby si to postavili tady nebo tam, vlády si je předcházejí.

Vlivní pak ovládají média, tahají za nitky a vymýšlejí, jak odvést pozornost. Zákony nabobtnali do takových rozměrů, že si je lze vyložit jakkoliv a běžný občan tomu nerozumí. Běžní občané jsou zaměstnání agendou natolik, že nemají čas a energii se ze svých pozic vymanit. Ještě ideálně zadluženi hypotékou na 20 let a žijí ve strachu, co když přijdou o práci.

Chvíli to bylo otevřené všem a na vrchol se dostali bezcharakterní, kteří se nestyděli konat to, co ostatním přišlo nemorální. A tyto jedince už nejsme schopni odstavit od kormidel.

Na druhou stranu v této civilizované společnosti moc rizik nehrozí, nemůžou Vám na ulici uříznout hlavu jako v Barmě, takže do jisté míry jsem vděčný. Ve společnosti chybí pokora, je slyšet spoustu kritických hlasů, kdy lidé bez existenčních problémů kritizují fotbal, hokej a ministra zdravotnictví.
Nemyslím, že by naše společnost byla nijak dobrá. Naopak je plná zla a odtržena od základního stavebního kamene života. Žijeme ve vesmíru a zapomněli jsme na svůj původ. Budeme nuceni si znovu vzpomenout a bude to bolet. Bohužel jen některé, ty, kteří si to nezaslouží, to v podstatě odserou za všechny. Ale ti vládci budou ve svých bunkrech v bezpečí, takže vlastně dojde k naplnění pricipu přirozeného výběru, kdy ti silnější přežijí.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.