reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díky německému startupu si možná brzy zavoláme na Měsíc

11.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Díky německému startupu si možná brzy zavoláme na Měsíc
Už i malé začínající firmy začínají mít velké ambice nejen co se týče využití oběžné dráhy, ale také vesmíru. Začalo to soutěží Google Lunar X Prize, která na cestu k využití Měsíce navedla mnoho firem. 
Díky německému startupu tak možná budeme moci zavolat z běžného mobilního telefonu až na Měsíc, což je samozřejmě zatím poněkud nadsazené (komu bychom také volali), ale rozhodně to není daleko od zamýšleného cíle snah firmy Part Time Scientists. Její název nevzbuzuje zrovna velkou důvěru, však kdo by sázel na úspěch firmy skládájící se z vědců na zkrácený úvazek? Ale podívejme se raději na to, na čem pracují. 
 
 
Part Time Scientists se také účastnili závodu Google Lunar X Prize a nyní mají jejich snahy vyústit ve vyslání roveru v příštím roce, aby navštívili místo přistání Apolla 17, čili poslední mise NASA, která dostala člověka na Měsíc, a to v roce 1972. A namísto toho, aby využívali nějaký nově vyvinutý způsob komunikace se Zemí, se prostě a jednoduše využije mobilní technologie LTE. Part Time Scientists za tímto účelem navázali spolupráci s firmou Vodafone, která jim pomůže s připravením potřebné základnové stanice s LTE, která bude umístěna na Měsíci. 
 
Zástupce Part Time Scientist uvedl, že cílem firmy je v konečném důsledku nabídnout i komerční služby na samotném povrchu Měsíce. Společnost to myslí naprosto vážně a už má také kontrakt se SpaceX, který se týká sekundárního nákladu plánovaného na vynesení na palubě rakety Falcon 9, a to na konci příštího roku.
 
Pokud se to povede, pak mají Part Time Scientists dle vlastních slov slušnou šanci dostat se na Měsíc jako vůbec první soukromá společnost. Tím tak naznačují, že dle jejich názoru se nikomu nepovede splnit cíl daný Google Lunar X Prize, která má konečný termín v prosinci letošního roku. Oni se ostatně z této soutěže stáhli právě kvůli tomuto termínu, který by nestihli. 
 
 
A co Falcon 9 poveze? Bude to Alina, vesmírná sonda, která bude umístěna na přechodovou dráhu ke geostacionární dráze ve výšce až 42.000 kilometrů nad Zemí. Odtud se má Alina už vlastními silami dostat k Měsíci, na němž přistane a vypustí na něj rovnou dva malé rovery s pozoruhodným názvem Audi Lunar Quatro. Ty budou ovládány právě přes LTE prostřednictvím Aliny a budou schopny streamovat také video, a tak mohou prozkoumat, jak se proměnilo místo přistání Apolla 17 za uplynulých 45 let. 
 
Potřebovat k tomu budou vlastní solární panely dodávající kolem 90 W energie, z čehož polovina půjde do pohonu, zatímco LTE díky přenosu prostřednictvím Aliny bude potřebovat jen zlomek zbytku. Kolem roku 2020 pak Part Time Scientists chtějí ve spolupráci s ESA vypravit druhou misi, jež počítá s vysláním LTE terminálů, které by už měly vydržet fungovat na povrchu Měsíce dlouhodobě. 
 
Vypadá to, že nás čekají díky soukromým společnostem vzrušující roky, ať už budou plné úspěchů, nebo nezdarů. 
 
Zdroj: Space.com
reklama