reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DirectStorage ve Forspoken: načtení hry za méně než dvě sekundy

24.3.2022, Jan Vítek, aktualita
DirectStorage ve Forspoken: načtení hry za méně než dvě sekundy
Na začátku března jsme se dozvěděli, že titul Forspoken už využije API DirectStorage od Microsoftu, které má být užitečné nejen pro uživatele vyzbrojené výkonnými PCIe SSD, ale také SATA SSD či dokonce HDD. 
DirectStorage se má na titulu Forspoken předvést snad vůbec poprvé v praxi, a tak jsme byli zvědaví na to, co nám na toto téma na Game Developer Conference 2022 prozradí sami vývojáři. Ti zatím vypustili jen krátké video, které se týká celé řady herních technologií, z nichž mnohé jsou již dobře známé, jako třeba Ambient Occlusion, variabilní shadery nebo FidelityFX Super Resolution 1.0. 
 
 
Podpoře DirectStorage je tak bohužel věnována jen malá část z uvedeného videa a bohužel se z ní nedozvíme vše, co bychom chtěli. Veškeré informace se dají shrnout do dvou screenshotů:
 
 
 
Z nich je zřejmé, že s využitím DirectStorage se do hry přes nahrávací obrazovku dostaneme i za méně než 2 sekundy, pokud použijeme rychlé M.2 SSD. V případě SATA SSD to je stále velice přijatelné nižší jednotky sekund a pokud jde o HDD, zde už si počkáme alespoň 20 sekund. 
 
To je sice hezké, ale chybí nám tu alespoň krátká zmínka o tom, jak dlouho se bude z daných úložišť hra nahrávat bez použití DirectStorage, i když je zřejmé, že toto API bude mít svůj dopad, a to velký. 
 
Ukazuje se také, že lidé využívající SSD s rozhraním SATA nemohou mluvit o podřadném hardwaru, pokud je ovšem od hry nebude citelně zdržovat každá sekunda. Ostatně je dobře známo, že největšího výkonnostního skoku dosáhneme nahrazením pevného disku novým SSD a pak už nehraje moc velkou roli, zda jde o nejmodernější PCIe 4.0 se 7 GB/s, nebo o SATA SSD, kde existuje limit reálných přenosových rychlostí někde na 650 MB/s. Tím samozřejmě neříkáme, že nejmodernější a nejrychlejší SSD nemají své opodstatnění. Jde jen o to, že jejich možnosti dokáže opravdu využít jen málokdo. 
 
Titul Forspoken od Luminous Productions/Square Enix přijde na trh 11. října tohoto roku a už nyní je v předprodeji za 70 USD. Zatím to však vypadá jen na další z řady moderních akčních RPG s komixově hopsající hrdinkou a chybět pochopitelně nesmí ani bossové rozměrů King Konga či Godzilly.  


reklama