reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dle zprávy GAO jsou americké zbraňové systémy prolezlé bezpečnostními chybami

11.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Dle zprávy GAO jsou americké zbraňové systémy prolezlé bezpečnostními chybami
Počítačová bezpečnost je nyní v USA opravdu horké téma a další plamínek pod kotel přidává americká Government Accountability Office, dle níž jsou zbraňové systémy USA přímo prolezlé chybami a využívají zastaralou počítačovou výbavu. 
Čas od času se objeví zpráva, že americké nukleární síly stále používají počítače, které pracují s osmipalcovými disketami, i když to by na jednu stranu mohla být výhoda. Však kdo dnes dokáže mít o takových systémech přehled stejně jako o softwarové výbavě, kterou používají? Zpráva americké Government Accountability Office (GAO) se ale týká něčeho jiného. 
 
 
GAO svou zprávu začíná tím, že americké Ministerstvo obrany (DOD) nemělo po desítky let bezpečnost svých zbraňových systému jako prioritu a v této době stále posuzuje, jak možným hrozbám lépe čelit bez ohledu na fakt, že jim už mnoho let reálně čelí. 
 
Dále se píše, že DOD provádí rutinní testování svých nejdůležitějších systémů a pravidelně v nich nachází závažné bezpečnostní chyby, ovšem vedoucí daných programů, s nimiž se zástupci GAO setkali, měli za to, že jejich systémy jsou zabezpečené a některé výsledky testů označovali za nerealistické. 
 
Nicméně útočníkům v rámci testů dle GAO měly stačit jen relativně jednoduché nástroje a techniky, s nimiž převzali kontrolu nad systémy, jež pak ovládali skrytě a bez odhalení. To bylo přitom částečně zapříčiněno chabými hesly a rovněž nezašifrovanou komunikací po síti. Dle GAO jsou navíc slabiny, které DOD při svých testech objevilo, nejspíše jen zlomkem toho, kolik jich ve skutečnosti je, a to kvůli značně omezenému rozsahu testů. Nebyly testovány všechny programy a ani plné spektrum možných útoků. 
 
 
A co nějaký příklad? V jedné zprávě z bezpečnostního testu je uvedeno, že útočníci byli "schopni uhodnout heslo administrátora během devíti sekund". Pokud je skutečně hádali a neprolamovali hrubou silou, pak je to zhruba čas na vyzkoušení třech hesel, takže je možné, že to bylo heslo jako 12345 nebo qwerty. Vedle toho tu byla i řada zbraňových systémů využívajících komerčně dostupný software, v němž se ale nikdo neobtěžoval změnit výchozí heslo, takže jako obvykle: admin/admin (případně admin/1234). Dokonce se i párkrát přihodilo, že pouhé skenování systémů přes síť způsobilo, že se částečně deaktivovaly, po čemž bylo testování raději zastaveno. 
 
GAO si navíc nedělá iluze, že jeho zpráva cokoliv vyřeší, protože ta není první svého druhu. Ta předchozí identifikovala celkem 20 problémů a navrhla pro ně řešení. Z nich bylo nakonec implementováno pouze jedno. 
 


reklama