reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Do Windows 11 míří audit soukromí, šmírování aplikacemi tak skončí

20.6.2022, Radan Tuhý, aktualita
Do Windows 11 míří audit soukromí, šmírování aplikacemi tak skončí

Společnost Microsoft testuje novou funkcionalitu systému Windows 11, konkrétně audit soukromí, který má uživatelům systému umožnit vyšší kontrolu zabezpečení i z pohledu periferií, například přístupu k mikrofonu nebo webové kameře.

Problematika zabezpečení, konkrétně třeba z pohledu odesílání telemetrických dat, je dlouhodobě téma hlasité kritiky operačních systémů Windows. Ušetřena není ani nejnovější verze, tedy Windows 11, proto se Microsoft rozhodl představit novinku, která by měla umožnit uživateli nejen monitorovat, ale především také kontrolovat, k jakým periferiím a prostředkům jednotlivé aplikace přistupují.

Novinka je pojmenovaná jako audit soukromí (z angl. Privacy Auditing). V rámci tohoto nástroje je možné sledovat nejen to, zda jednotlivé aplikace mají k periferiím (např. tedy mikrofonu nebo webové kameře) přístup, ale především je možné tímto způsobem odhalit, které aplikace k těmto periferiím přistupovaly a kdy.

 

Windows 11 Privacy Auditing

 

Jak již bylo zmíněno, neměla by chybět ani možnost podrobného nastavení práv, tedy které aplikace mohou přistupovat k jakým zařízením, periferiím a prostředkům. Tato funkcionalita není v principu nic nového, jedná se o standardní součást systému Apple MacOS, případně mobilních zařízení se systémy iOS nebo Android.

Jelikož je audit soukromí aktuálně ve fázi testování, pro možnost vyzkoušení je v tuto chvíli potřeba stáhnout si poslední verzi Insider Preview pro Windows 11. Všechno ale nasvědčuje tomu, že by se audit soukromí měl brzy dostat i do standardního vydání Windows 11.
 
Zdroj: BetaNews
reklama