reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dobrá zpráva, ceny Flash i DRAM mají ještě tento rok dále klesat

14.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Dobrá zpráva, ceny Flash i DRAM mají ještě tento rok dále klesat
Na začátku tohoto roku nás server Digitimes strašil tím, že ceny pamětí pro SSD v jeho průběhu půjdou nahoru o desítky procent. Přišly ale jiné zásadnější pohromy a můžeme být rádi, že v případě elektronických pamětí se prognóza nevyplnila. 
Právě naopak, dle dat z TrendForce (via StorageNewsLetter) se můžeme těšit spíše na další pokles cen pamětí NAND Flash pro SSD či jiná zařízení, který bude dán prostě tím, že je na trhu přetlak nabídky. Na začátku tohoto roku jsme si přitom mohli číst o tom, že ceny NAND Flash poletí vzhůru o desítky procent a otázky se objevovaly i kolem cen pamětí DRAM
 
Ve skutečnosti ale ceny SSD na našem trhu v průběhu celého roku spíše klesaly, nebo se alespoň držely na stejné úrovni. Dnes si tak můžeme pořídit 1TB model i za cca 2500 Kč, samozřejmě pokud nebudeme trvat na výkonném modelu pro PCIe. Vývoj byl pochopitelně ovlivněn pandemií, na kterou letos v lednu ještě nic neukazovalo a tehdy jsme řešili spíše jen to, jaký dopad bude mít epidemie v Číně na tamní výrobu. 
 
 
Co se týče aktuálního stavu, letargii na trhu s DRAM má způsobovat především vlažná poptávka v serverovém segmentu, kde mají mít firmy velké skladové zásoby pamětí a nemají zájem o další dodávky. To pak nemůže vyvážit ani vyšší zájem firem z mobilního trhu, kde se společnosti jako Xiaomi, OPPO či Vivo už připravují na to, že Huawei půjde z kola ven. Ten má mít totiž jen omezené zásoby 5nm SoC pro své chystané telefony, které stihl získat ještě před americkou blokádou a poté nebude mít možnost, jak vyrábět konkurenceschopné čipy. To samozřejmě pokud se něco zásadního nezmění. 
 
V případě pamětí NAND Flash to bude velice podobné. Firmy se dříve také snažily předzásobit, což nyní způsobilo přebytek nabídky nad poptávkou. V tomto případě má být tato situace ještě výraznější než v případě DRAM, což se dle předpokladů více projeví na začátku příštího roku s poklesem o dalších 10 až 15 procent. A jde zde rovněž o chabou nabídku ze strany serverových firem kombinovanou s bohatou nabídkou mnoha výrobců pamětí, kteří postupně přecházejí na novější technologie tvořící paměti se stále větším počtem vrstev, a tedy i kapacitou. 
 
 
Trendforce také ukazuje několik příkladů vývoje koncových cen SSD na trhu, který se pochopitelně liší model od modelu, ale celkově lze jasně vidět pokles. Je třeba také poznamenat, že výše se mluví o cenách samotných pamětí a ne konečných produktů. 


reklama