reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doom Eternal: příkladná optimalizace id Tech 7

20.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Doom Eternal: příkladná optimalizace id Tech 7
Dnes přichází peklo na Zemi, naštěstí zatím jen to virtuální ve hře Doom Eternal, který je založen opět na nové verzi enginu id Tech, a to s pořadovým číslem 7. Jaký výkon v něm mají grafické karty? 
Doom Eternal může běžet až na 1000 FPS, ale bylo by bláhové se domnívat, že toho nějaká sestava dosáhne, pokud půjde o použitelné rozlišení a kvalitu. A i kdyby ano, stejně nám to bude k ničemu, a to ne kvůli diskutabilnímu přínosu takové snímkovací frekvence, ale kvůli tomu, že ji nezvládne žádný dostupný monitor. 
 
 
Server techPowerUp se už podíval na Doom Eternal z technické stránky a odhalil i to, že nároky na kapacitu paměti grafické karty mohou být velice krvavé, pokud jde o nastavení kvality Ultra Nightmare, a to i při nízkém rozlišení. A ve 4K už nestačí ani 8 GB, jenomže veškeré testy byly poté provedeny právě na stejné nastavení kvality a nenaznačují, že by karty se 6 GB či dokonce 3 GB paměti nějak výrazně nestíhaly.
 
Ve skutečnosti je tomu spíše naopak, posuďte sami: 
 
 
Na nejvyšší detaily si ve Full HD zahrajeme na plynulých 60 FPS i s 3GB verzí GeForce GTX 1060. Co se týče výkonu karet AMD vs. NVIDIA, v případě klasického souboje GTX 1060 6GB vs. RX 580 vychází lépe AMD, ale jinak je RX Vega 64 přesně na úrovni "odvěké" soupeřky, GeForce GTX 1080 a i nové Navi jsou tam, kde jsme je mohli čekat. 
 
 
A pokud by někdo rád už rovnou hrál v rozlišení Ultra HD, máme tu dobrou zprávu. Doom Eternal na rovněž nejvyšší detaily v tomto rozlišení zvládne na cca 60 FPS i Vega 64 nebo RTX 2060 Super, což rozhodně nejsou karty, od nichž by se to dalo čekat. Cokoliv výkonnějšího už nám přinese další snímky za sekundu, a to až ke 106 FPS v případě RTX 2080 Ti. No a pokud zrovna nemusíte mít rovnou 60 FPS a stačí vám relativně plynulý obraz, mohou stačit i moderní GTX 1600, výkonnější staré Pascaly a ani s RX 580 či 590 to nebude špatné. 
 
Není pak divu, že dle nově prováděné analýzy serveru techPowerUp mají karty v Doom Eternal v průměru o cca 30 až 50 procent vyšší snímkovací frekvenci. Na druhou stranu lze říci, že grafika v Doom Eternal je v podstatě na dnešní poměry AAA her jednoduchá z hlediska komplexnosti scén a také se poukazuje na textury s nižším rozlišením, ovšem to neznamená, že tato hra celkově nevypadá dobře. Díky svým nárokům navíc bude celkově přístupnější více hráčům a to se cení. 


reklama