reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doom už není chráněn Denuvem, poslední patch jej odstranil

8.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Doom už není chráněn Denuvem, poslední patch jej odstranil
Denuvo se stalo mezi herními vývojáři velice oblíbenou ochranou proti nelegálnímu kopírování a hraní. Vybral si ho i id Software pro nový Doom, ovšem ten už nyní Denuvo mít nebude. Z jakého důvodu?
Denuvo je DRM ochrana, kterou je velice těžké prolomit, ale není to nemožné. Například Inside byl cracknut během šesti týdnů, ale i tak je to ochrana, na niž se dá víceméně spolehnout. Vybrali si ji tak i autoři nového Doomu, který přišel na trh 13.května jako čtvrtý díl slavné série. Ovšem v reakci na to, že DRM ochrana hry Doom byla prý stejně jako v případě Inside již prolomena, Denuvo z této hry mizí.





Doom měl být cracknut již v září a nyní se společnost Bethesda rozhodla, že z něj Denuvo odstraní v nejnovějším patchi. Proč by to ale měla dělat, když už za něj zaplatila? Vypadá to, že tvůrci Denuva zákazníkům garantují, že jejich ochrana nebude alespoň nějakou dobu prolomena a pokud ano, pak tito zákazníci dostanou své peníze zpět.

Jistý herní vývojář také již na Redditu zveřejnil, jak to v případě firmy Denuvo pracuje: "Nechci vysvětlovat, co se stalo v tomto konkrétním případě. Denuvo Software Solutions ale nabízejí záruku, že pokud je vaše hra cracknuta v určité lhůtě (obvykle 3 měsíce), nemusíte za Denuvo platit. Součástí dohody je tak vrácení peněz, ale s tím, že Denuvo musíte ze hry sami odstranit". Vypadá to tak, že se Bethesda k tomu nerozhodla sama, ale prostě jí to diktují podmínky uzavřené smlouvy.

To je ostatně pro Bethesdu celkem výhodné, neboť si díky Denuvu zajistila, že prvních několik měsíců byl Doom chráněn před piráty. Kdo tak měl o hru opravdový zájem, ten si ji prostě musel koupit. A jak to vypadá, za tuto ochranu Bethesda nedala nic, nebo téměř nic. My uvidíme, co přinese další rok a zda si v něm Denuvo udrží svou již trošku pošramocenou reputaci.

Zdroj: KitGuru
reklama