reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené desktopové procesory - prosinec 2013

6.12.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené desktopové procesory - prosinec 2013
Dnes je na řadě další díl seriálu o doporučených procesorech, který tentokrát pojmeme zcela novým způsobem. Primární bude rozdělení do cenových kategorií a také budou od sebe odděleny dvě hlavní kategorie - CPU a APU.
Ze srovnání doporučovaných procesorů vyjmeme APU od společnosti AMD, které tvoří odlišnou kategorii. Jde o čipy, u nichž výrobce klade velký důraz na výkon grafického jádra, který je neméně důležitý než výkon procesorů. Však u zbrusu nových Kaveri, které se ještě nedostaly na trh, bude GPU jádro tvořit takřka polovinu celého čipu, čili se stane jeho dominantou. Procesorová jádra Steamroller v čipech Kaveri na druhou stranu nedostanou ani L3 cache, což je v souladu s výbavou předchozích APU, ale už ne s výbavou klasických procesorů AMD FX nebo Intel Core.

Proto by nebylo v pořádku, kdybychom zařadili APU mezi ostatní procesory, i když by někdo mohl namítnout, že jde stále jen o procesory vybavené grafickými jádry, což jsou čipy Intel Core taky. Nicméně si přesto myslím, že tady je třeba rozlišovat, i když samotné AMD tak někdy nečiní. Například totiž řadí procesor Athlon X4 760K mezi APU generace Richland, čili jde o procesory pro socket FM2, ale kompletně bez grafického jádra. V této kapitole si ale budeme všímat pouze čistokrevných APU.


K čemu APU?


APU sama o sobě nejsou drahá, zvláště když si uvědomíme, že dostaneme procesor i grafiku v jednom. V žádném případě nemá o nich cenu uvažovat jako o základu počítače, který bude vybaven grafickou kartou, pak je pochopitelně lepší si koupit klasický CPU. AMD sice umožňuje také spojit výkon integrovaného Radeonu se samostatnou kartou pomocí CrossFire, ovšem v takovém případě je doporučeno pořídit grafiku o podobném výkonu jako je ta v APU, což nám moc výkonu navíc nepřinese.

Pokud tedy chceme APU i pro občasné hraní her, nemá cenu sahat po ničem jiném, než je to nejvýkonnější řešení z hlediska grafiky, však rozdíly v cenách jsou zde nicotné. A pokud hrát nechceme, můžeme se spokojit se slabším a levnějším řešením,


AMD A6-6400K "Richland"


Nejvýkonnější dvoujádrový Richland má oproti čtyřjádrovým A8 a A10 výhodu ve výrazně nižší ceně, díky níž je zajímavější pro větší základnu potenciálních zákazníků. Nemůžeme od něj čekat vysoký výkon, ovšem pro domácí počítač či HTPC, na němž nebudeme hrát náročné 3D hry, musí jeho schopnosti stačit. Však frekvence procesoru je stále velmi vysoká a příliš se neliší ani od těch nejlepších APU současnosti.





AMD A6-6400K
socket
FM2
CPU
2 jádra - "Piledriver"
3,9 - 4,1 GHz
GPU
Radeon HD 8470D
192 shaderů, 12 TMU, 4 ROP
800 MHz
cache
1 MB L2 cache
bez L3 cache
paměti
DDR3-1866 MHz, dvoukanálové
TDP
65 W

 

AMD A10-6800K "Richland"


Pokud se řekne nejvýkonnější APU, pak je volba jasná - AMD A10-6800K. Toto APU obsahuje nejvýkonnější procesor i grafické jádro ze všech APU, přičemž důležitá také je pracovní frekvence pamětí DDR3-2133 MHz. Pokud byste totiž chtěli využít pouze základní DDR3-1333 MHz, připravili byste se o značnou část grafického výkonu, neboť GPU zde nemá vlastní paměť a namísto toho využívá hlavní operační paměť počítače a je logické, že ta mu musí poskytnout dostatečný výkon.






AMD A10-6800K
socket
FM2
CPU
4 jádra - "Piledriver"
4,1 - 4,4 GHz
GPU
Radeon HD 8670D "Devastator"
384 shaderů, 24 TMU, 8 ROP
844 MHz
cache
2x 2 MB L2 cache
bez L3 cache
paměti
DDR3-2133 MHz, dvoukanálové
TDP
100 W
reklama