reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - listopad 2011

2.11.2011, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - listopad 2011
Dnes si uvedeme zajímavé grafické karty v několika cenových relacích, jelikož na trhu je už opravdu přehršel různých variant a značek. Pro méně informované tak může být těžké se zorientovat.

MSI R6990-4PD4GD5


Dvoučipový Radeon HD 6990 z produkce MSI je zajímavý především tím, že je dostupný v našich e-shopech za opravdu zajímavou cenu od 13 000 Kč, což je v průměru o 1 až 2 tisíce méně než konkurenční modely. Dva čipy Cayman XT na frekvenci 830 MHz s přehledem stačí na cokoli, a to klidně na monitorech s rozlišením až 2560x1600. Jediné, co musíte mít při koupi na paměti, jsou vysoké nároky na zdroj, který by měl mít výkon okolo 800 W.





Maximální TDP samotné karty je totiž 375 W a když k tomu přidáte další komponenty, dostane se vám spotřeba v zátěží hravě nad 500 W. Tomuto modelu bych dal přednost i před libovolnou GeForce GTX 590, která je na tom svým výkonem podobně, ale stojí minimálně o 2 000 Kč více. Nicméně v high-endu je sledování cen poněkud bezpředmětné, protože se většinou dává přednost značce dle svých preferencí.
 
 

Gainward GTX580 Phantom 1596MB GDDR5


Gainward se opět poměrně vytáhl se svou verzí GeForce GTX 580, která je příkladně tichá a zároveň nestojí víc než běžná referenční verze. Takty jádra GF110 jsou stanoveny na 783 MHz a takty pamětí GDDR5 na 4020 MHz, což je základ a některé speciální verze mají takty vyšší. Na ně si ale Gainward díky svému chlazení bez problému dosáhne a navíc je příkladně tichý.





Jak už bylo uvedeno u popisu modelu GeForce GTX 570, tak toto chlazení dokáže udržet kartu při zatížení okolo 70°C. Výhoda GeForce GTX 580 jsou únosné požadavky na zdroj a také ani u nových her netrpí problémy způsobenými s nekompatibilitou se SLI nebo CrossFire. Nutno podotknout, že těchto případů je již po skrovnu. V případě této karty je k dispozici také verze s dvojnásobnou pamětí , ale té se obloukem vyhněte, protože krom tučného příplatku si v ničem nepolepšíte.
reklama