reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2013

11.10.2013, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - podzim 2013
Aktualizováno. Máme tu opět podzim, což je čas jako dělaný pro to, abychom obětovali nějakou tu část svého volného času na hraní her. V našem přehledu se dozvíte, jaké grafické karty považujeme v daných kategoriích pro hraní her za nejlepší.
V kategorii mezi třemi a šesti tisíci je již radost vybírat, protože zde nenarazíme na limity jako je kapacita paměti nebo méně výkonná GPU. Ve vašem hledáčku v této kategorii by rozhodně měly dominovat dvě řešení - AMD Radeon HD 7870 a GeForce GTX 660. V případě obou varianta se vyplatí přeskočit o pár set korun levnější souputníky jako jsou Radeony HD 7850 nebo GeForce GTX 650Ti, které nejsou v zásadě špatné, ale díky sbližování cen lze pod 5 tisíc korun koupit právě obě doporučované silnější varianty. V případě levnějších Radeonů HD 7850 je samozřejmě opět vše vybalancované tak, aby AMD zaplnilo každou mezeru na trhu vzhledem k výkonu, takže volba v tomto ohledu není problémem (podobně je na tom také u konkurence).

Na trh se v těchto dnes dostávají nové Radeony R9 280X a Radeony R7 260/270X, které sice nejsou tak úplně nové, ale díky nově nastavené cenové politice AMD se jedná o velmi zajímavé produkty. Doporučení dvojice karet z těchto nových Radeonů berte jako inspiraci pro následující týdny, neboť je možné, že ne všude budou dostupné a nebo za cenu uvedenou v tomto článku.


SAPPHIRE R9 270X DUAL-X OC BOOST



Druhou velmi zajímavou kartou z nové řady Radeonů je model Sapphire R9 270X Dual-X Boost, což je vlastně přeznačený Radeon HD 7870 se zvýšeným taktem pamětí na 5600 MHz. Jádro Pitcairn nabídne 1280 stream procesorů a takt 1020 MHz. To je dostatečný základ pro jakoukoli moderní hru. Tato karta nenabídne nic podstatného navíc oproti staršímu kolegovi (Radeon HD 7870), ale její cena se podle všeho pohybuje na úrovni těch nejlevnějších starších Radeonů HD 7870. Navíc nám poskytne vítaný bonus v podobě rychlejších pamětí. Právě tímto si tato karta zaslouží své uvedení v našem přehledu.

Přehled zalistovaných karet Sapphire Radeon R9 270X Dual-X OC BOOST na porovnávači cen Heureka.cz.


Sapphire HD 7870 GHz Edition 2GB DDR5


Sapphire Radeon HD 7870 je dražší než konkurenční karta od Nvidie a z tohoto pohledu je taky méně zajímavá. Pokud někdo ale holduje AMD, je ideální volbou výše uvedený Radeon R9 270X, který je levnější o nějakou stokorunu a navíc nabídce rychlejší paměti. Pitcair se svými 1280 stream procesory je na gigahertzovém taktu výkonnostně nebezpečně blízko níže taktovanému Radeonu HD 7950.



Rychlé GDDR5 na taktu 4800 MHz mají ještě rezervu pro přetaktování a podobně je tomu u jádra běžícímu na 1 GHz. Chlazení Dual-X poskytne dostatek výkonu i pro výraznější přetaktování. V případě, že kartu potřebujete nyní a Sapphire Radeon R7 270X Dual-X OC BOOST dostupný nebude, nemusíte zoufat, neboť lehkým přetaktováním se i tento starší model novému bez problému vyrovná.


MSI N660 Twin Frozr 2GD5/OC


GeForce GTX 660 od MSI je mírně přetaktovaným standardním modelem MSI s lepším chlazením (Twin Frozr III). Příplatek zhruba dvou set korun se v tomto případě opravdu vyplatí. Vzhledem k různým pobídkám ze strany výrobců GPU je i tato karta obdařena vítaným bonusem v podobě plné hry Splinter Cell Black List.



Jádro GK106 je v případě GeForce GTX 660 v konfiguraci se 960 stream procesory (CUDA Cores), 80 texturovacími jednotkami a 24 renderovacími back-endy. Výkon postačí pro jakoukoli současnou hru v rozumném rozlišení. Majitelé 27/30“ monitorů by se ale měli obrátit ještě výše pro plnou spokojenost s herním výkonem v rozlišeních 2560×1440 a výše.
reklama