reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2015

21.12.2015, Jan Vítek, Milan Šurkala, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2015
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Nettop a All-in-One


Pokud zvažujete koupit zcela základní sestavu, je třeba se zamyslet, zda se vám nevyplatí tzv. nettop. Tyto počítače se hodí pro uživatele, kteří si chtějí pustit večer nějaký seriál, zkontrolovat poštu či psát dokumenty. Výkon těchto nettopů obvykle nestačí na moderní hry, ale postarší či internetové hry si na něm zahrajete stejně dobře jako na velkém počítači.

V případě počítačů All-in-One jde o to, že dostaneme celkové řešení včetně monitoru a často i s klávesnicí a myší. Už dávno není pravdou, že jde o obdobu nettopů, čili o málo výkonné počítače. Nové modely dokáží nabídnout velmi výkonné vícejádrové procesory, pouze se obvykle spoléhají na integrovanou grafiku nebo méně výkonnou mobilní kartu. Jedná se tak spíše o kancelářská zařízení, u nichž je důležitý také stylový vzhled. A v tom vynikají především tradiční výrobci PC, jako je Dell, Lenovo či HP.


Co zvážit před koupí?


Hlavní je třeba si ověřit operační systém, jelikož často není obsažen z důvodu co nejnižší ceny, popř. je obsažena nějaká zdarma šiřitelná distribuce Linuxu. Pokud jste zvyklí na Windows a výrobce vám jej nabídne za slušnou cenu, nechte si jej předinstalovat. Dále se poohlédněte po klávesnici a myši, ideálně po bezdrátových variantách, pokud chcete počítač využívat i jako multimediální centrum.

Pokud chcete nettop jen na psaní textu a k poslechu hudby, bohatě stačí nějaký extrémně levný model s nízkospotřebovým procesorem Intel Celeron, Pentium či nějaké slabší APU od AMD. Ty mají nízkou spotřebu, ale i nízký výkon. Pro plnohodnotnou práci je už lepší se poohlédnout po procesorech Intel Core (např Core i3 či i5).


Nettop univerzální - Lenovo IC Q190 (57331795)


Mezi nettopy, které nechtějí nabídnout co nejmenší rozměry a spíše slibují všestrannost, patří řada Lenovo IdeaCenter Q190, z níž vybíráme model s číselným označením 57331795. Jde o počítač s 1,9GHz Pentiem 2127U, 4 GB paměti RAM a 500GB diskem. V případě potřeby si na počítač můžete připnout optickou DVD-RW mechaniku. Jde ovšem o PC bez operačního systému, který si můžete dokoupit sami, což je dobré zvláště pro ty, kteří budou chtít provozovat třeba Linux, Steam OS či jiný volně šiřitelný systém.





Do října 2015 jsme doporučovali univerzální nettop Lenovo IC Q190 (57331349)

Nettop univerzální - Lenovo IC Q190 (57331349)


Mezi nettopy, které nechtějí nabídnout co nejmenší rozměry a spíše slibují všestrannost, patří řada Lenovo IdeaCenter Q190, z níž vybíráme model s číselným označením 57322376. Jde o počítač s 1,9GHz Pentiem, 4 GB paměti RAM a 500GB diskem. V případě potřeby si na počítač můžete připnout optickou DVD-RW mechaniku.



 
 
Do března 2015 jsme doporučovali univerzální nettop Lenovo IC Q190 (57322376)

Mezi nettopy, které nechtějí nabídnout co nejmenší rozměry a spíše slibují všestrannost, patří řada Lenovo IdeaCenter Q190, z níž vybíráme model s číselným označením 57322376. Jde o počítač s 1,9GHz Pentiem, 2 GB paměti RAM a 500GB diskem. V případě potřeby si na počítač můžete připnout optickou DVD-RW mechaniku.



 
 
Do prosince 2014 jsme doporučovali univerzální nettop ASUS EeeBox PC

Ideální pro využití jako domácí psací stroj a současně poskytuje i dost výkonu pro přehrávání HD filmů a hraní základních her. Navíc je v balení i VESA držák a stojan, ovšem dokoupit si musíte periferie. Pokud chcete domácí počítač, který sem tam přesunete k televizi pro sledování HD filmu a současně nepotřebujete výkon, je počítač jako tento ideální.



 

Do srpna 2014 jsme doporučovali univerzální nettop Lenovo IdeaCentre Q190

Ideální pro využití jako domácí psací stroj a současně poskytuje i dost výkonu pro přehrávání HD filmů a hraní základních her. Navíc je v balení i miniaturní klávesnice s trackpointem pro pohodlné ovládání např. z gauče. Nemusíte si téměř nic dokupovat. Samozřejmě pro pohodlné psaní je lepší plnohodnotná USB klávesnice a myš. Pokud chcete domácí počítač, který sem tam přesunete k televizi pro sledování HD filmu a současně nepotřebujete výkon, je toto Lenovo ideální. Novější verze Q190 je dodávána s operačním systémem Windows 8.1.



 
 


Nettop výkonnější - Gigabyte BRIX Pro


Gigabyte BRIX Pro (recenze) je vybavený procesorem Core i5-4570R, který využívá v současnosti nejvýkonnější grafické jádro firmy Intel. Tím je Iris Pro 5200, které má k dispozici vlastních 128 MB paměti eDRAM, která funguje jako L4 cache. Díky ní i 40 shaderům můžeme očekávat výkon, jenž předčí cokoliv, co nabízí klasické HD Graphics a třást se budou i leckterá APU od AMD. Jedná se o malinký počítač s půdorysem cca 10 x 10 cm a velmi umírněnou spotřebou, jehož celkový výkon i výbava je velmi slušná.
 



Do dubna 2014 jsme doporučovali nettop Lenovo ThinkCentre M93p Tiny

Tento nettop obsahuje procesor Intel Haswell i7 na 2,5 GHz (3,7 GHz Turbo), díky čemuž jde o velmi výkonný stroj, který se hodí i na grafickou práci. Sice obsahuje pouze 8GB SSD spojený s 500GB plotnovým diskem, ale i tak jde o slušné řešení. O grafickou část se stará integrovaná grafika Intel HD 4600. Bohužel trochu zamrzí pouze 4 GB operační paměti. Pokud hodláte pracovat s nějakou náročnější grafikou, přikupte si operační paměť. Předinstalované jsou Windows 7 a současně dostanete upgrade na Windows 8, díky čemuž se můžete rozhodnout až po nákupu, s jakým systémem budete pracovat.


.
 


Nettop konfigurovatelný - ZOTAC ZBOXNANO-AQ02-BE


V elegantní malé krabičce se skrývá téměř hotový počítač. Obvykle stačí osadit jen pevný disk, nainstalovat systém a můžete pracovat. Tento model má ale už sám o sobě slušnou výbavu a staví na APU od AMD.



 
Do srpna 2014 jsme doporučovali konfigurovatelný nettop Zotac ZBOX nano AD12-BE

V elegantní malé krabičce se skrývá téměř hotový počítač. Obvykle stačí osadit jen pevný disk, nainstalovat systém a můžete pracovat. K počítači je dodáván i dálkový ovladač, a tak jej lze využít i jako multimediální centrum, což hodně lidí ocení.


 


Intel NUC NUC5PPYH - nettop s 2,4GHz Celeronem


Jeden z nejlevnějších NUC od Intelu, který je přitom slušně výkonný, je model NUC NUC5PPYH vybavený procesorem Celeron N3700 s taktem až 2,4 GHz. Vybaven je slotem M.2 pro moderní SSD i 2,5" HDD/SSD pozicí a dále je třeba počítač vybavit pamět SO-DIMM pro až 8 GB operační paměti. Toto PC tedy přijde vhod jako levný základ počítače pro nenáročného uživatele a třeba na pozici kancelářského PC. Vhod přijde také moderní Wi-Fi 802.11ac a čtyři porty USB 3.0.





Do října 2015 jsme doporučovali Intel NUC DN2820FYK

Intel NUC DN2820FYK - nettop s 2,4GHz Celeronem


Jeden z nejlevnějších NUC od Intelu, který je přitom slušně výkonný, je model NUC DN2820FYK vybavený procesorem Celeron N2820 s taktem 2,39 GHz. Hodí se také 2,5" pozice pro klasický mobilní disk nebo SSD a dále je třeba počítač vybavit jedním modulem SO-DIMM pro až 8 GB operační paměti. Toto PC tedy přijde vhod jako levný základ počítače pro nenáročného uživatele.



 

Do prosince 2014 jsme doporučovali Intel NUC DC3217BY

Počítače Intel NUC jsou hitem poslední doby. Jsou velmi malé, levné a dostatečně výkonné na provoz plnohodnotného desktopového systému. Zvláště zajímavým kouskem je DC3217BY s velmi nízkou, za niž dostaneme dvoujádrový Celeron N2820 (Bay Trail-D) na frekvenci až 2,39 GHz s Intel HD Graphics, rozhraní USB 3.0, integrovanou Wi-Fi 802.11bgn i Bluetooth 4.0. Dokoupit si ale budeme muset paměť DDR3 v modulu SO-DIMM a 2,5" disk či SSD, a tedy i operační systém.



 
 
Do února 2014 jsme doporučovali Dell Vostro 270ST

V tomto Dellu najdete i "obyčejný" Intel Pentium G645, ale klidně i Core i5 3450S. Výběr tedy máte velký a s cenou od cca 13 000 po 21 000 máte i slušný prostor pro rozhodování. K nettopu dostanete i klávesnici a myš, navíc je zde pro Dell typická záruka NBD (Next Business Day).

 


All In One - Lenovo IC B50


Poslední variantou je plně vybavené AiO . To znamená, že si jej koupíte, připojíte kabel a můžete pracovat. V základu je totiž monitor, klávesnice i myš. Lenovo IC B50 ve verzi F0AU00BGCK nabídne dotykový displej IPS, procesor Core i5, grafický čip NVIDIA GT 840A, 8 GB paměti, 1TB SSHD a Windows 8.1.




 
Do března 2015 jsme doporučovali All In One Lenovo IdeaCentre C340

All In One - Lenovo IdeaCentre C340


Poslední variantou je plně vybavený nettop. To znamená, že si jej koupíte, připojíte kabel a můžete pracovat. V základu je totiž monitor, klávesnice i myš. Tento trend kdysi nastolila firma Apple, dnes jej však přebírá spousta dalších firem, např. i Lenovo s IdeaCenter C340.



 

Do listopadu 2014 jsme doporučovali All In One Lenovo IdeaCentre A730

Atraktivní design a QHD rozlišení (2560×1440 při 27"). Navíc je celý displej dotykový a lze jej položit hranou na stůl. V počítači je procesor Intel Core i7 s 8 GB operační paměti. Místo použití klasického pevného disku je zde hybridní v kombinaci 1TB magnetického disku a 8GB SSD. Těch 8 GB se sice jeví jako málo, ale záleží, jak si s tím onen disk poradí.










Klávesnice a myš


Záleží na způsobu používání. V případě náhrady psacího stroje (např. pro spisovatele je nettop zcela ideální) si zvolte velmi kvalitní drátovou klávesnici, nejlépe mechanickou. Budete odměněni velmi příjemným stiskem a dlouhou životností. Pokud chcete kvalitu za rozumnou cenu, jeví se velmi dobře SteelSeries 6Gv2, ovšem pro psaní se bude hodit spíše nějaká klávesnice dostupná i s tlačítky Cherry MX Blue, čili například CM Storm QuickFire XT. Nevýhodou je i vyšší cena, ale za kvalitu se platí. Pokud chcete levnější variantu, je ideální set Logitech Desktop MK120, popřípadě její varianta "for business", která má dlouhý levý shift a jednořádkový enter (na obrázku).





Pokud chcete nettop využívat i jako domácí centrum zábavy k televizi, sáhněte po bezdrátové variantě. V tom případě zvolte např. set Microsoft Wireless Desktop 3000, který má výhodu v tom, že myš používá technologii Bluetrack s modrou LED, jež funguje na více površích, což se v obývacím pokoji hodí.






Tiskárny


Pro výběr tiskárny nahlédněte do našeho článku s doporučenými tiskárnami.


Repro


Sice si nettop často připojíte k domácí Hi-Fi soustavě, ale pokud bude sloužit jen jako kancelářský počítač, malé repro přijde vhod, přičemž v takovém případě jsou lepší kvalitnější 2.0, resp. 2.1 reproduktory, než stejně drahé soustavy 5.1/7.1. Dobře poslouží i na první pohled obyčejné Creative Labs T10. Pokud hledáte opravdu přenosný zvuk a jde vám spíše o to, abyste rozuměli hlasu ve zprávách, je ideální nějaký model s BlueTooth a s baterií.


Autor: Jan Vítek
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama