reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2016

21.12.2016, Jan Vítek, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2016
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Nová éra PC


Řada uživatelů, kteří uvažují o sestavení desktopového počítače, možná něco takového ani nepotřebují. Jde především o ty uživatele, kteří svůj počítač využijí pro prohlížení webu, sledování filmů, komunikaci s přáteli, psaní textů, atd. Těm dnes dokáže posloužit levný a nekomplikovaný minidesktop jako Intel NUC, ZOTAC ZBOX, Gigabyte BRIX, Asus VivoPC, Shuttle XPC, Lenovo IdeaCentre a další počítače, které jsou často nabízeny jako tzv. barebone, tedy PC bez paměti a disku/SSD (socketové modely i bez procesoru). Můžete si ale samozřejmě koupit i hotový minidesktop a například takový ZOTAC běžně nabízí dvě verze stejného počítače, jednu jako barebone a jednu plně vybavenou.





Pokud nechcete už vůbec nic řešit, můžete si vybrat mezi počítači typu All in One, jejichž nedílnou součást tvoří monitor a často k nim dostanete i klávesnici a myš, takže stačí vybalit, zapojit a pracovat. A jak jsme se dostali do tohoto stavu, když před takovými deseti lety byl ideálem velký vyšperkovaný desktop plný ventilátorů, s kupou pevných disků, obrovským chladičem? Už před řadou let vývoj hardwaru dospěl do bodu, kdy jeho výkon začal být pro velké procento uživatelů dostatečný a další jeho navyšování nemělo smysl. I proto dnes ostatně prodeje desktopových počítačů klesají. Počítačový hardware se ale vyvíjet nepřestal, a bylo tedy zřejmé, že s novými výrobními technologiemi bude moci nabídnout slušný výkon při nízké spotřebě, díky čemuž nebude problém jej uzavřít do malé krabičky.

Dalším předpokladem je postupující integrace, která neustále pokračuje, a to nejnověji příchodem pamětí HBM, které umožnily značně zmenšit grafické karty i zefektivnit jejich provoz. Mám ale na mysli především již dříve proběhlou integraci různých částí počítačového systému do samotných procesorů x86. Ty už před dlouhými lety dostaly do výbavy jednotku FPU a pak i veškeré úrovně paměti cache. Pak následovala také čipová sada, a tedy tzv. northbridge včetně integrovaného grafického jádra a pak i southbridge se svými rozhraními. Vznikla tak moderní SoC (System on Chip), čili jednočipová řešení obsahující téměř veškerou potřebnou logiku, díky čemuž se podstatně sníží nároky na prostor na základní desce. Na tu se dnes v případě mobilních PC běžně integrují i paměťové čipy, to tedy s nevýhodou nemožnosti jejich výměny.

Do této skládačky spadá také technologie pamětí NAND Flash a vůbec elektronických pamětí, které nepotřebují být napájeny pro udržení informace (tzv. non-volatile memory). Ty mohou být menší než jakýkoliv pevný disk, a tak svou měrou přispěly k celkové miniaturizaci. Díky tomu všemu si tedy dnes můžeme koupit PC v podobě Intel NUC nebo i daleko menší PC v tyčkách Compute Stick a pokud jsou takové počítače schopny nabídnout dostatečný výkon a konektivitu, není důvod, proč je nevyužít.


Co zvážit před koupí?


V prvé řadě je tedy třeba zvážit to, zda nám malé PC bude svým výkonem stačit a zda krátce po koupi nepřijdeme na to, že by se nám vlastně hodila možnost rozšířit počítač o novou grafiku, více disků, apod. Minipočítače se tak hodí spíše pro nenáročné uživatele nebo jak o druhé/třetí domácí PC. Dále je třeba zkoumat i to, zda se nám koupě takového PC vůbec vyplatí z hlediska ceny a výkonu. Výrobci obecně počítají s tím, že zákazníci ocení jistou exkluzivitu danou malými rozměry a jde i o to, že výkonné a zároveň úsporné procesory firmy Intel jsou drahé. V případě výkonnějších mini PC tak může stejně či více výkonné klasické PC vyjít mnohem levněji. Jestli ale máme možnost koupit hotové NUC i se systémem v ceně hluboko pod deset tisíc korun, klasická ATX sestava tomu může těžko konkurovat. Nabídka se ale stále mění a ceny také, takže je vždy třeba vědět, co potřebuji a dát si alespoň trochu práce s prozkoumáním trhu.

V případě malých PC je tedy třeba počítat s tím, že řada z nich přichází jako barebone nevybavena úložným zařízením, pamětí RAM a někdy i procesorem, čili pak je třeba vědět, jaké typy komponentů do něj patří. Stejně tak musíte být schopni instalovat operační systém, což může být problém, jestli máte jeho kopii na optickém médiu a kupujete počítač bez mechaniky. Dnes se ale dají běžně koupit nové Windows na Flash disku nebo si můžete s pomocí různých utilit vytvořit na flash disku vlastní instalaci. To pochopitelně platí i pro jiné operační systémy.

Nejmenší počítače s procesory x86, aktuálně tedy Intel Compute Stick a podobné modely od jiných výrobců, už jsou vybaveny veškerým potřebným hardwarem a jejich upgrade už není možný, díky čemuž je situace jednodušší. Tyto počítače ale už ani nelze brát jako desktopy, ale spíše jako kapesní PC, která můžeme vzít s sebou a zapojit je všude tam, kde najdeme televizor/monitor/projektor s rozhraním HDMI a zásuvku. Jejich nevýhodou je omezený počet fyzických portů (periferie to tedy chce ideálně s Bluetooth nebo můžeme počítač ovládat z mobilního zařízení) a také omezená základní paměť pro data, kterou lze nastavit kartou nebo USB zařízením, což není zrovna elegantní řešení.

Nakonec vás čeká výběr zbylého potřebného hardwaru, čili přinejmenším monitoru nebo jiného zobrazovacího zařízení a vstupních periferií - klávesnice a myši. Těm se budeme věnovat na závěr článku.


Jaké jsou aktuální možnosti?


V současné době výrobci chystají či přichystali minipočítače spoléhající se na mobilní procesorovou generaci Intel Skylake, ovšem aktuální jsou také starší Broadwell nebo Haswell s výhodou nižších cen. Co se týče společnosti AMD, v jejím případě jde především o mobilní či nízkospotřebová APU. Aktuální generace je Carrizo s označením Ax-8xxx, ale na trhu stále najdete i starší generace jako Kaveri nebo Richland (série 7000 a 5000). Vytvořit celý přehled těchto počítačů není možné, neboť jen společnost ZOTAC jich na našem trhu nabízí více než padesát.

Čili jaké je doporučení při jejich výběru? V prvé řadě musíme vědět, v jaké ceně si chceme malý počítač pořídit a pak můžeme řešit ostatní záležitosti a srovnávat. Nelze přitom opomenout již zmíněnou věc, že některé modely jsou dodávány jako hotová PC s operačním systémem a některé jako barebone, jejichž cena bude v důsledku výrazně vyšší. My se teď budeme věnovat výběru malého počítače bez ohledu na nabídku All in One PC, která přeci jen stojí mimo tento článek.

Cenově nejníže stojí ale právě počítače Compute Stick a podobné, vždyť ty si můžeme pořídit již za cenu 2000 Kč, za niž dostaneme model s procesorem Intel Z3735F, 1 GB RAM, 8GB Flash a systém Linux. Takové ceně nedokáže konkurovat snad žádné mini PC s procesorem x86, snad jen modely s procesory ARM. Prodávají se také obdobné modely jiných výrobců, například Lenovo IdeaCentre Stick a další.



 
 


Dále tu máme už levné NUC a srovnatelné modely, například Intel NUC5CPYH s cenou pod 4000 Kč a procesorem Pentium N3700. Jde ale již o barebone bez operační paměti a úložného zařízení, který si ale můžeme vybavit 2,5" diskem či SSD a především využít čtyři USB, Ethernet nebo D-Sub vedle HDMI, což z tohoto počítače dělá v porobvnání s HDMI tyčkami mnohem lépe vybavený stroj. Pak je tu ještě od renomovaného výrobce Lenovo ThinkCentre M73 s Pentium Dual-Core, hotový počítač s Windows 7.




 


Jestliže ale už chcete moderní a výkonný minipočítač, připravte si na jeho základní barebone více než deset tisíc korun. Za ty pořídíte takový Intel NUC6i5SYH vybavený dvoujádrovým Skylake-U v podobě Core i5-6260U s výkonnou HD Graphics 540, slotem pro M.2 SSD i 2,5" HDD/SSD, sloty pro paměti DDR4 a čtyřmi USB 3.0. Minipočítače mohou být ale i mnohem dražší, a to především ty, které jsou vybaveny procesory Intel s grafikou Iris Pro. Zde se ale právě už dostáváme do oblasti, v níž bychom za stejné peníze mohli pořídit daleko výkonnější klasický desktop. Alternativou pro uvedený NUC je pak třeba Zotac ZBOX-MA760 vybavený APU AMD FX-7600 (Kaveri) s integrovaným Radeonem R7.




 
reklama