reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2017

27.12.2017, Jan Vítek, Milan Šurkala, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2017
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Klávesnice a myš: nezbytnost každého desktopu


Či chcete-li klávesnice a polohovací zařízení, neboť není nutné kupovat pouze klasickou myš, ale my se zaměříme právě na ně. Nejdříve vás odkážu na naši rubriku klávesnic a myší, kde najdete aktuality a vyfiltrovat si můžete i recenze příslušných produktů.


Klávesnice


Mnoho uživatelů podceňuje výběr klávesnice s tím, že jde stejně jen o nedůležitý kus hardwaru v ceně sotva několik stokorun. Do jisté míry mají pravdu. Pokud počítač využijete jen pro ovládání počítače, zadávání URL do prohlížeče a sem tam nějaké hraní či psaní vzkazů nebo dopisů, není ani třeba si s výběrem klávesnice dávat moc záležet. Bohatě nám pak postačí běžná a levná hybridní membránová klávesnice, již si můžeme vybrat čistě dle toho, jestli nám vyhovuje její rozložení a nabídka kláves. Jde především o to, kam výrobce umístil klávesu se zpětným lomítkem a rourou (tedy: |) a zda ona utlačuje pravý Shift, levý Shift, Enter nebo Backspace. Co se týče nabídky kláves, mluvíme především o multimediálních funkcích pro přehrávání filmů a hudby, ovládání zvuku nebo také spouštění vybraných aplikací. Pro ty daná klávesnice může mít vyhrazena speciální tlačítka, nebo ony funkce jsou prostě přiřazeny klávesám F.

Další jasně rozlišitelnou třídou jsou herní klávesnice, jako je například Logitech G910 Orion Spark, které dnes nezřídka bývají i mechanické. Nehledě ale na typ tlačítek jsou tyto klávesnice obvykle vybaveny podsvícením pomocí LED (aktuálně nejlépe RGB LED), dále mají speciální programovatelné klávesy i pro makra, případně i profily pro znásobení funkcí a maker, jež můžeme těmto klávesám přiřadit a paměť pro uložení veškerého nastavení. Dále mohou mít i USB hub a konektory pro zapojení sluchátek s mikrofonem a často se výrobci chlubí také anti-ghostingem či NKRO (n-key rollover).
 
 


Logitech G910 Orion Spark
 
O co jde? Běžná USB klávesnice zvládne najednou zaznamenat stisk třeba jen 3 kláves v jedné sekci (záleží na provedení klávesnicové matice pro zaznamenávání stisku). To znamená, že pokud jich stisknete více, ty ostatní budou ignorovány, což může být u některých her problém. Pak můžete narazit na označení 6KRO, což znamená, že klávesnice vždy zaznamená alespoň 6 kláves, což už stačí, ale spíše už to bude NKRO, tedy neomezený počet.

Dále můžeme narazit na to, že herní klávesnice nabízí stejně jako myši vysokou dotazovací frekvenci (až 1000 Hz) nebo slibují rychlejší detekci stisknuté klávesy, přičemž výrobci zde operují s milisekundami. Zda na tuto jejich hru přistoupíte, to už záleží čistě na vás. Jisté je, že pro normální "rekreační hraní" nepotřebujete ani podsvícení, ani paměť pro makra a rozhodně ani kilohertzovou dotazovací frekvenci. Pokud ale rádi experimentujete a chcete si třeba zajistit v některých hrách výhodu nakonfigurováním makra, jež vám usnadní a urychlí některé úkony, tak prosím, výběr je široký.

Nakonec je třeba zmínit mechanické klávesnice, pro něž je synonymem značka Cherry MX, ovšem nyní jsou už běžně k dispozici i moderní klávesnice s jinými tlačítky, jako jsou třeba Romer-G u výše zobrazené Logitech G910. Můžeme je pořídit v podobě herních klávesnic nebo i prostých kancelářských modelů, jako je například Cherry MX-Board 3.0.




Hlavní čtveřice tlačítech Cherry MX - Red, Black, Brown a Blue
 
Do herních klávesnic se montují především proto, že mají dlouhou výdrž a jsou mechanicky odolná. Běžné klávesnice je mají krom výdrže také kvůli jejich vlastnostem. Můžeme si totiž zvolit typ tlačítek dle toho, jaký odpor budou při stisku klást a zda budou mít lineární průběh stisku, nebo s hmatovou odezvou. To znamená, že zpočátku kladou tužší odpor, který se zlomí a tlačítko s kliknutím ochotně zajede dovnitř, přičemž právě tato tlačítka (Cherry MX Blue a částečně Brown) jsou vhodná pro časté psaní dlouhých textů.

To je spojeno s jednou důležitou vlastností klávesnic a periferií vůbec, tedy s ergonomií. Pohodlné psaní nám přinese nejen méně překlepů a rychlejší odvedení práce, ale také nižší zátěž rukou, ale zde nejde pouze o tlačítka. Uvažovat je třeba také o výšce kláves, tedy zda mají plný profil, nebo jsou nízkoprofilové podobně jako u notebooků. Právě ty s nízkým profilem si oblíbí především ti, kteří jsou na notebook zvyklí. Mechanické klávesnice ale mívají stejný zdvih (4 mm) a pokud vypadají jako nízkoprofilové jako MX-Board 3.0, tak pouze proto, že klávesy jsou zapuštěné hlouběji do těla klávesnice.

Dále můžeme narazit na ergonomické klávesnice ve stylu Microsoftu s rozděleným hlavním polem na dvě poloviny, kde každá je orientována tak, abychom nemuseli mít ohnutá zápěstí. S bojem proti syndromu karpálního tunelu nám pomůže také dobře provedená podložka pod zápěstí a možnost nastavení vhodného sklonu, na což v poslední době výrobci bohužel zapomínají. A zvláště u herních klávesnic s podložkou bych doporučoval si dávat pozor na její provedení. Výrobci totiž ve snaze o originalitu svého designu někdy tuto podložku vyrobí tak, že je v podstatě nepoužitelná.

Co se týče rozhraní, tedy USB, PS/2 nebo bezdrát (2,4GHz rádio a Bluetooth), zde už záleží čistě na tom, jestli vám vadí či nevadí kabely a starost o výměnu baterií či jejich dobíjení. Jisté je, že drátové rozhraní je levnější.


Myši


Dalo by se říci, že s výběrem počítačových myší se to má stejně jako v případě klávesnic. Také si můžeme koupit běžný model za pár korun, který nám může odvést stejnou práci jako myš za dva tisíce. Záleží na tom, zda dokážeme výhody drahé myši využít, ovšem podobně jako u klávesnic se musíme připravit na to, že některé vychvalované vlastnosti jsou zbytečné nebo jen pro potěchu oka.

Pokud neřešíte věci jako je rozlišení (dpi), LOD (Lift-Off Distance), Angle Snapping, systém závaží pro úpravu hmotnosti a to, zda má daná myš podsvícení, pak se zajímejte především o to, jak dobře vám myš padne do ruky. Na první příčku bych tedy zařadil ergonomii, protože sebekvalitnější senzor vám nepomůže, když vás začne brnět ruka od špatného držení myši.

V prvé řadě tak jde o to, jestli jde o myš pro praváka, nebo univerzální model (existují také vzácné výjimky, tedy myši pouze pro leváky). Jestli tedy potřebujete myš ovládat levačkou, máte smůlu v podstatně redukované nabídce a můžete zapomenout na řadu speciálů třeba pro hry MMO s několika tlačítky pro palec. Poté je třeba si uvědomit, jak myš vůbec držíte, přičemž rozlišujeme dva základní způsoby. Buď vám myš vyplní celou dlaň, kterou na ní máme položenou, nebo myš držíte jen konečky prstů (výrobci tomu říkají Claw Grip). V prvém případě si tak vybíráte větší myš ve stylu Microsoft Intellimouse/Comfort Mouse a v druhém pak menší myš, s níž budete moci pod dlaní lépe manipulovat (např. CM Storm Spawn). Zdaleka nejlepší je ale mít možnost si danou myš před koupí vyzkoušet, nebo mít jeden osvědčený typ a tvar.
 

 
Logitech MX Master
 
Kancelářské myši jsou velice široký pojem, který sahá od nejjednodušších modelů až po myši jako Logitech MX Master, které jsou vybaveny speciálními funkcemi, co nám usnadní třeba prohlížení dokumentů, senzorem pro práci i na skle či dobíjitelnými bateriemi a kombem rádiového rozhraní a Bluetooth. Opět je pouze na vás, zda takovou nabídku potřebujete natolik, abyste za takovou myš dali přes 2000 Kč, nebo si koupíte desetkrát levnější model.
 


 
CM Storm Sentinel III
 
Stejné je to v případě herních myší, kde je ekvivalentem zmíněné MX Master model CM Storm Sentinel III. Nabízí tedy také spoustu specialit, které jsou ale pochopitelně určeny pro hraní her. Výrobci se u podobných myší chlubí mimo jiné kvalitními tlačítky a zde už nejde o značku Cherry MX jako u klávesnic, ale Omron. Dále se předhánějí v tom, kdo nabídne vyšší rozlišení senzoru, přičemž dnes jsme se už dostali do hodnot, kdy nám to může být v podstatě jedno. Herní myši obvykle nesou také větší počet tlačítek, u nichž je důležité především to, zda jsou vhodně umístěna v dosahu prstů a mají vhodný odpor při stisku. To ale stejně poznáte až po ohmatání myši, i když jistou představu se o tom snažím poskytovat v našich recenzích.

Moderní herní myši pak nabízí ještě možnost programovat tlačítka stejně jako v případě klávesnic, k čemuž jsou nezřídka vybaveny vlastní pamětí. Pak tu máme barevné podsvícení, jež v tom lepším případě slouží pro indikaci zvoleného profilu či rozlišení a v tom horším je pouze na parádu, systém závaží pro úpravu hmotnosti, jenž mě osobně nemá co nabídnout a pak vyložené specialitky jako integrovaný displej v uvedené Sentinel. Další možnosti nastavení v doprovodném softwaru jako Angle Snapping (zrušení vyrovnávání pohybu kurzoru) a LOD (nastavení výšky od podložky, v níž bude senzor reagovat) bych pak řešil jako poslední.

Správná myš by tedy měla (krom toho že se zakrátko nerozpadne) dobře sedět v ruce, nabídnout dosažitelná tlačítka s vhodnou hmatovou odezvou, senzor, který se na podložce nebude ztrácet a teflony, které budou hladce klouzat. Vše ostatní je bonus.
Autor: Jan Vítek
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama