reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - březen 2011

18.3.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - březen 2011
Máme tu další měsíc, takže přinášíme nové doporučené sestavy. Intel začal dodávat opravené revize chipsetů pro Sandy Bridge, a tak začínají být k dostání i nové revize desek. Pro tento měsíc očekávejte jen mírně doladěné sestavy z února.
Procesory
Čtyřjádrové procesory jsou poměrně levné a výkonnější dvoujádra jsou oproti nim dost předražená. Vyplatí se tedy koupit spíše slabší a levné dvoujádro jako je AMD X2 250 nebo třeba Celeron Dual-Core E3400, výborný kompromis AMD X3 445 nebo středně drahé a výkonné čtyřjádro jako je Phenom II X4 955. V dražších sestavách pak jsou jasnou volbou nové procesory Sandy Bridge od Intelu. Ty ale nejsou ve verzi K moc dostupné, v sestavách tedy najdete jejich levnější neodemčené varianty bez K.

Chladiče
Sestavy obsahují slušné tiché chladiče, protože zbytečně hlučný počítač doporučovat nelze. Pro slabší sestavy na platformě AMD se slabšími CPU se hodí Arctic Cooling Freezer 64 Pro nebo Cooler Master TX3, jelikož verze Pro 7 Rev. 2 nejde většinou na socketech AM2 a AM3 vhodně otočit - fouká buď do grafiky, nebo do zdroje a ne do outake ventilátoru. Pro silnější CPU jsem zvolil Gelid Solution Tranquillo, který narušuje hegemonii Cooler Masteru Hyper 212+. Gelid je výkonnější a levnější, ale trpí stejným problémem jako Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev.2, takže pro výkonnější sestavy založené na AMD doporučuji právě Cooler Master Hyper 212+.



Paměti
Nebudu doporučovat zbytečně drahé operační paměti, protože jejich vliv na celkový výkon sestavy je relativně zanedbatelný. Paměti nám od minule zdražily, jak bylo avizováno. Nicméně vliv na celkové ceny sestav je malý, takže jsem nikde neubíral.

Zdroje
Napájecí zdroje jsou často opomíjeny a podceňovány. Uvědomte si ale, že když třeba spustíte hru, stoupne nárazově spotřeba třeba i o 150 - 200 Wattů, což na zdroje klade značné nároky. Zdroj s vyšší efektivitou nejen ušetří pár korun za elektřinu, ale zejména bude pravděpodobně i tišší, jelikož se bude méně zahřívat. Ve všech sestavách jsou použity zdroje od Seasonicu, jelikož s nimi mám velice dobré zkušenosti. Doporučit se dají ještě i Corsairy, Enermaxy; pro levnější sestavy ujdou i Fortrony, jenže cenově odpovídají lepším Seasonicům, takže pro ně nevidím žádný velký důvod.

Skříně
V levné kategorii nám stále kraluje Cooler Master Elite, úplně špatné nejsou ani ASUSy, i když mají horší chlazení. Pro střední třídu zůstaneme u doporučení Cooler Masteru Centurion a Sileo. Hodně zajímavě vypadá ale třeba i Silverstone SST-PS03B.

Pro dražší sestavy bude vyhovující Cooler Master Dominator, Antec Three Hundred (hodně povedená skříň), Fractal design R2, R3, Antec P183, Nexus Edge a samozřejmě i další třeba od firem jako je Lian-li nebo SilverStone.

Pro miniITX počítače vypadá dost zajímavě Gigabyte MIB T5140 nebo Cooler Master Elite 100.

Zvuková karta
Většina lidí si vystačí i s integrovanou zvukovou kartou, avšak přechod na separátní zvukovou kartu představuje při analogovém přenosu markantní zlepšení v kvalitě zvuku - zejména dojde k poklesu šumu. Do herních sestav doporučuji kvůli podpoře Creative X-Fi, pro levné a čisté nahrávání není špatný ASUS Xonar DX. Ve vyšší třídě je pak zajímavou volbou M-Audio.

Pevné disky
Dá se říci, že co člověk, to názor na pevné disky. Disk si zvolte podle svého, osobně momentálně dávám Western Digital Blue do levných sestav a nové výkonnější Western Digital Black s 64MB cache, 500 GB na plotnu a SATA 6Gb/s rozhraním do všech ostatních. WD Black dávám i do kombinace s SSD disky. Na SSD je jen systém a WD Green se hodí jen jako pasivní úložiště dat - rozhodně to není pravé řešení třeba pro instalování her nebo pro jakékoliv aktivnější využití. SSD doporučuji od Intelu, které možná nejsou naprosto nejrychlejší, ale zato spolehlivě fungují. Vzhledem k tomu, že disky jsou obvykle nejpomalejší součástí PC, nevidím jediný důvod, proč si i do domácí sestavy nedopřát rychlý WD Black.

Doplňky
Na konci sestav naleznete jako obvykle doporučené periferie. Několik monitorů v různých cenových kategoriích atp. Postupně budeme tuto kategorii dále rozšiřovat, takže se můžete i v diskusi pod článkem podělit o své zkušenosti s nejrůznějšími doplňky.


Otázky a odpovědi


Přestože se vám snažím výběr usnadnit, můžete mít okolo PC spoustu otázek. Rád bych Vás proto pozval na naše fórum, kde můžete vaše dotazy efektivně řešit.


Změny za tento měsíc


Během měsíce došlo k avizovanému zdražení DDR3 pamětí. O něco málo klesly ceny operačních systémů a pevných disků.



Nová platforma Intelu, založená na chipsetech řady 6 a novém socketu LGA 1155, je opravdu povedená. Ovšem i mistr tesař se někdy utne a původní revize chipsetů obsahují chybu (špatně designovaný tranzistor), která po čase může způsobit problémy s přenosy dat na portech SATA 3 Gbps. Portů 6 Gbps a přídavných řadičů se problém netýká. Intel již dodává novou revizi chipsetů a brzy najdete v obchodech i nové desky s těmito chipsety - pátrejte po označení B3. Výkon je takový, že nemusíme ani moc přemýšlet o deskách se socketem 1366, pokud nechcete utratit vysokou sumu za procesor. Intel si perfektně pokryl vyšší mainstream, ale v nižším mainstreamu a lowendu stále trochu pokulhává. Platforma 775 je pro nové počítače již vnímána jako zastaralá.

Výkony AMD 6950 a 6970 jsou trochu rozporuplné. V některých hrách jako je Crysis nebo Anno 1404 excelují, aby v jiných hrách jako je Dirt nedostály očekáváním a podaly průměrný výkon. Dále klesaly ceny Radeonů 6870 až na 4300 Kč, ceny GTX 460 se drží taky pěkně nízko (3600 Kč nebo 3800 Kč za OC verzi) a jedná se o dost výhodnou koupi. GTX 470 s jádrem GF100 je poměrně drahá, takže tento měsíc zůstane doporučenou grafikou pro mainstream GTX460 a pro vyšší mainstream Radeon 6870. V ještě vyšší kategorii jsou velice zajímavé GTX 560 Ti a 570, která podávají dost vyrovnané výkony, takže je doporučím spíše než Radeon 6970. GTX 560 Ti je zajímavým cenovým kompromisem mezi Radeonem 6870 a 6950 2GB. Záleží jen na Vás, jak moc jsou pro Vás hry důležité - v zásadě se ani jedno řešení nedá považovat za přehmat.
reklama