reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - červenec 2011

18.7.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - červenec 2011
Počítače a notebooky za vysvědčení jsou již asi rozdány a dělají radost. Prázdniny jsou ve své čtvrtině, města jsou vylidněná, ale na počítačové scéně se stále něco děje. V tomto díle jsou například nově použity již běžně dostupné desky s chipsetem Intel Z68.
Procesory
Čtyřjádrové procesory jsou poměrně levné a výkonnější dvoujádra jsou oproti nim dost předražená, týká se to hlavně umírajícího socketu 775. Vyplatí se tedy koupit spíše slabší a levné dvoujádro jako je Athlon II X2 250 nebo třeba Celeron Dual-Core E3400. Výborný kompromis je Athlon II X3 460, který je nyní jen o maličko dražší než X3 455 minulý měsíc. Zajímavou volbou zůstává i středně drahé a výkonné čtyřjádro jako je Phenom II X4 955. V dražších sestavách pak jsou jasnou volbou procesory Sandy Bridge od Intelu. Pro herní sestavy jsem jako obvykle zvolil verze K, tedy s odemčeným násobičem, jelikož předpokládám zvýšený zájem o přetaktování. Do pracovní jsem pak dal verzi bez K, kvůli rozšířené podpoře virtualizace.

Chladiče
Sestavy obsahují slušné tiché chladiče, protože zbytečně hlučný počítač doporučovat nelze. Pro slabší sestavy na platformě AMD se slabšími CPU se hodí Arctic Cooling Freezer 64 Pro nebo Cooler Master TX3, jelikož verze Arctic Cooling Freezer Pro 7 Rev. 2 nejde většinou na socketech AM2 a AM3 vhodně otočit - fouká buď do grafiky, nebo do zdroje a ne do outake ventilátoru. Pro silnější CPU jsem zvolil Gelid Solution Tranquillo rev.2, který se stal již pravděpodobně bestsellerem. Tato nová revize odstraňuje jediný dřívější neduh - nevhodnost na patice AM3 kvůli nemožnosti otočení o 90° do odsávacího ventilátoru, a tím se stává naprosto univerzálním řešením. Pro fajnšmekry zůstávají etalonem chladiče značky Noctua.



Paměti
Nebudu doporučovat zbytečně drahé operační paměti, protože jejich vliv na celkový výkon sestavy je relativně zanedbatelný. Cena pamětí od minule opět trošku klesla, takže obvyklé doporučení je 4 - 8 GB operační paměti.

Zdroje
Napájecí zdroje jsou často opomíjeny a podceňovány. Uvědomte si ale, že když třeba spustíte hru, stoupne nárazově spotřeba třeba i o 150 - 200 Wattů, což na zdroje klade značné nároky. Zdroj s vyšší efektivitou nejen ušetří pár zanedbatelných korun za elektřinu, ale bude pravděpodobně i tišší, jelikož se bude méně zahřívat a hlavně po čase nezačne při náhlých zatíženích shazovat sestavy kvůli velkým výkyvům na větvích. Ve všech sestavách jsou použity zdroje od Seasonicu, jelikož s nimi mám velice dobré zkušenosti. Doporučit se dají ještě i Corsairy, Enermaxy; pro levnější sestavy ujdou i Fortrony, jenže cenově odpovídají lepším Seasonicům, takže pro ně nevidím žádný velký důvod.

Skříně
V levné kategorii nám stále kraluje Cooler Master Elite, úplně špatné nejsou ani ASUSy, i když mají horší chlazení a občas konstrukční chyby typu přinýtovaná bočnice. Pro střední třídu zůstaneme u doporučení Cooler Masteru Centurion a Sileo, které jsme nedávno i otestovali. Hodně zajímavě vypadá ale třeba i Silverstone SST-PS03B. Nejhorší zvuk, co může skříň vydávat, je drnčení od vibrace pevného disku. Bohužel disky každé značky vibrují kus od kusu jinak, někdy více, jindy méně. Centuriony ani Silea nejsou sice špičkové skříně, ale na druhou stranu si o nich ani nemyslím, že by se jednalo o bohapusté "papíráky". Pokud se Vám stane, že bočnice vibruje, můžete, podle doporučení čtenáře v březnové diskusi, nalepit na bočnice antirezonanční desky.

Pro dražší sestavy bude vyhovující Cooler Master Dominator, Antec Three Hundred (hodně povedená skříň), Corsair 600T, Fractal design R2, R3, Antec P183 (pokud máte rádi opravdu ticho a odvibrované disky), Nexus Edge a samozřejmě i další třeba od firem jako je Lian-li nebo SilverStone. Nabídka je opravdu veliká.

Pro miniITX počítače vypadá dost zajímavě Gigabyte MIB T5140, Cooler Master Elite 100 nebo kostka Lian Li Mini-Q PC-Q07A.

Zvuková karta
Většina lidí si vystačí i s integrovanou zvukovou kartou, avšak přechod na separátní zvukovou kartu představuje při analogovém přenosu markantní zlepšení v kvalitě zvuku - zejména dojde k poklesu šumu. Rozdíl je výrazný i na slušnějších PC reproduktorech. Například i na mých starých Creative DTT2200 byl přechod z integrovaného Realteku na ASUS Xonar DX do uší bijící. Do herních sestav doporučuji kvůli podpoře Creative X-Fi, pro levné a čisté nahrávání není špatný ASUS Xonar DX. Ve vyšší třídě je pak zajímavou volbou M-Audio.

Pevné disky
Dá se říci, že co člověk, to názor na pevné disky. Disk si zvolte podle svého, osobně momentálně dávám Western Digital Blue do levných sestav a nové výkonnější Western Digital Black s 64MB cache, 500 GB na plotnu a SATA 6Gb/s rozhraním do všech ostatních. WD Black dávám i do kombinace s SSD disky. Na SSD je jen systém a WD Green se hodí jen jako pasivní úložiště dat - rozhodně to není pravé řešení třeba pro instalování her nebo pro jakékoliv aktivnější využití. SSD doporučuji od Intelu nebo velmi rychlé disky od Corsairu. Vzhledem k tomu, že disky jsou obvykle nejpomalejší součástí PC, nevidím jediný důvod, proč si i do domácí sestavy nedopřát třeba rychlý WD Black.

Doplňky
Na konci sestav naleznete jako obvykle doporučené periferie. Několik monitorů v různých cenových kategoriích atp. Postupně budeme tuto kategorii dále rozšiřovat, takže se můžete i v diskusi pod článkem podělit o své zkušenosti s nejrůznějšími doplňky. Díky za vaše doporučení, jelikož těchto periferií je nepřeberné množství.

Software
Při koupi nového PC máte pravděpodobně jedinou šanci si koupit operační systém levně, legalizační GGK a "krabicová balení" jsou pak už dražší. Pokud máte PC na domácí využití, dosáhnete za 1500 Kč i základní sadu MS Office. Dost schopného softwaru pak najdete i zdarma, osobně do počítačů instaluji například následující seznam, který by měl pokrýt běžné potřeby.
  • Adobe Reader nebo úspornější Foxit reader
  • Avira Antivirus Free (antivir s nevysokými nároky a dobrou detekcí, reklama se dá pár úpravami zakázat)
  • Daemon Tools Lite (virtuální mechaniky)
  • DVD Shrink (program na zálohování DVD)
  • Firefox 4
  • IrfanView + pluginy (prohlížení obrázků a základní úpravy)
  • kodeky Vista Codecs (nebo Win7Codecs a x64Components)
  • Open Office (balík kancelářských programů)
  • Skype (komunikační program)
  • TeamViewer (jednoduchý program pro vzdálenou podporu uživatele) nebo Showmypc.
  • Total Commander (souborový manažer), Free Commander
  • Filezilla (FTP klient)
  • Trillian (IM klient)
  • VLC media player (univerzální přehrávač pro exotičtější druhy videí)
  • Winamp (dost čtenářů preferuje starší a jednodušší verze)
  • Testovací OCCT a HDTune
  • Cobian Backup geniální freeware na zálohování


Otázky a odpovědi


Přestože se vám snažím výběr usnadnit, můžete mít okolo PC spoustu otázek. Rád bych Vás proto pozval na naše fórum, kde můžete vaše dotazy efektivně řešit.


Změny za tento měsíc



Velmi povedená GTX 560Ti dostala slabší sestřičku GTX 560.

Intel uvedl na trh nové chipsety Z68, které kombinují možnosti přetaktování P67 a grafické výstupy H67. Desky jsou dnes již běžně dostupné a není důvod, proč je nekoupit. Z68 má navíc 2 diskutabilní výstřelky v podobě Smart Response Technology a Lucidlogix. U té druhé věřím v možnost malého snížení spotřeby (časem), u té první nevidím nic moc výhodného - koupě SSD zvlášť typicky vyjde výhodněji, než jak je u Smart Response Technology zamýšleno (tedy malé - a drahé - SSD jako obří vyrovnávací paměť).

Grafické karty GTX550 a Radeon 6790 nejsou moc zajímavé. Bohužel pro obě karty existuje GTX460, která mi při svém poměru ceny a výkonu stále přijde jako solidní zabiják obou nových karet. Výkony AMD 6950 a 6970 jsou trochu rozporuplné. V některých hrách jako je Crysis nebo Anno 1404 excelují, aby v jiných hrách jako je Dirt nedostály očekáváním a podaly průměrný výkon.

Ceny Radeonů 6870 stagnovaly na cca 4000 Kč, ceny GTX 460 se drží taky pěkně nízko (stagnují okolo 3300 Kč nebo 3500 Kč za OC verzi) a jedná se o dost výhodnou koupi, takže tento měsíc zůstane doporučenou grafikou pro mainstream GTX460 a pro vyšší mainstream taktéž cenově stagnující GTX 560 Ti.

AMD i nVidia si nastříleli do vlastních řad. Osobně jsem se ani pro jednu z jejich kompromisních karet tento měsíc nerozhodl.

V ještě vyšší kategorii je velice zajímavá GTX 570, která podává dost vyrovnané výkony, takže ji doporučím spíše než Radeon 6970. GTX 560 Ti je zajímavým cenovým kompromisem mezi Radeonem 6870 a 6950 2GB. Záleží jen na Vás, jak moc jsou pro Vás hry důležité - v zásadě se ani jedno řešení nedá považovat za přehmat. Vzhledem k tomu, že na ceně klesly hlavně GTX 460, 470 a 560, zatímco Radeon 6870 stagnoval, stávají se grafiky s čipy nVidia zajímavější.

Všechny ceny až na klesající ceny operačních pamětí zcela stagnovaly.


reklama