reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - srpen 2011

18.8.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - srpen 2011
Přestože by se daly prázdniny považovat za okurkovou sezonu, přinášíme aktualizované doporučené sestavy. Většina z nich byla více či méně pozměněna a zabývat se budeme i novou platformou od AMD.
Jelikož je nabízených periferií nepřeberné množství, budu rád, když se o své zkušenosti podělíte v diskusi.


Monitory


Doporučuji z osobní zkušenosti následující modely. Popisy jednotlivých technologií panelů si můžete nastudovat v našem starším článku. Obecně se dá říci, že pokud nemáte počítač jen na hry, měli byste volit lepší technologii než TN a investovat alespoň kolem 5 - 7000 Kč.


Kancelář
  • BenQ 21.5" GL2240M černý, LED, TN, DVI, repro - 2 800 Kč
  • BenQ BL902TM 19" černý, LED, Pivot, DVI - 3 350 Kč, tento se už ale moc nevyplatí, jelikož za menší peníze seženete i 24"

Vhodné do kanceláře jako nejlevnější základ, má integrované reproduktory. Nekupujte si do kanceláří 19" širokoúhlé monitory se 768 nebo 900 body na výšku. Takový monitor je na prohlížení dokumentů a internetu zcela nevhodný, protože na výšku zobrazíte velmi málo obsahu, což bude mít za následek neustále scrollování. Pokud máte často otevřených spoustu programů, raději uvažujte o dvou 19" 5:4 monitorech.


Běžné použití, důraz na kvalitu
  • BenQ 24" G2420HDB (CCFL, TN) - 3 300 Kč (alternativou může být BenQ V2420H, ale je dražší a stále se jedná o TN technologii)
  • BenQ G2420HDBL (LED, TN) - 3400 Kč

Monitory sice nemají možnosti polohování, ale obraz je na TN matrici dost slušný a zobrazovací plocha je za cenu lehce přes 3 tisíce alespoň dost velká. Nezapomeňte k němu dokoupit DVI kabel.
  • LG IPS231P-BN 23" černý, e-IPS) - 4 400 Kč, stojan není úplně stabilní, monitor se třese při každém kopnutí do stolu, ale obraz má pěkný

Vhodný, pokud kladete i důraz více na kvalitu, než na velikost. Přesto bych osobně na doma nebo do kanceláře volil větší BenQ.


Monitory s vyšší kvalitou obrazu na doma i na práci


Obraz těchto monitorů je opravdu moc pěkný (IPS nebo VA panel), Některé modely dále oslní možnostmi polohování i ostatní výbavou jako je USB HUB. Dell dále nabízí tříletou Next Business Day záruku a garanci 0 vadných bodů. Tato Vám garantuje opravu nebo výměnu do druhého pracovního dne od nahlášení závady. Obecně se dá říci, že VA technologie má lepší černou než IPS a je tedy lepší třeba na filmy apod. Hodně zajímavý mi přijde díky velice slušné kvalitě obrazu i NEC Multisync EA232WMi.



Výběr monitoru vychází z mnoha specifických požadavků a není v možnostech článku tyto potřeby obsáhnout, přestože se snažím doporučit kvalitní monitory ve všech běžných cenových relacích. Vaše speciální požadavky můžete probrat na našem fóru.


Reproduktory


Pro malé pokoje
Pro větší pokoje
Případně si můžete koupit nějaká sluchátka (třeba Sennheisery nebo Kossy), aby střelba a hučení neobtěžovaly vaši milovanou polovičku.


Klávesnice a myši


Bezdrátové
Microsoft Wireless Optical Desktop 700 v2 USB, černá - 490 Kč. Za necelých 500 Kč je to opravdu dobrá volba. Myš je samozřejmě kvůli bateriím těžší. Je vhodná na kancelářské a domácí použití, na hry je obecně lepší koupit si myš s ocáskem.
Logitech Wireless Combo MK520, černá - 1186 Kč



Drátové
Nedoporučuji kupovat Geniusy, Trusty apod. Kupte si příjemnou myš a klávesnici od Logitechu, Razeru, Microsoftu nebo jiné solidní značky. Už jen materiál povrchu je nesrovnatelně příjemnější, nehledě na kvalitu senzorů. Myš, která neustřelí, není jen pro hráče, ale ani při běžné práci se nemusíte vztekat pokaždé, když vám kurzor uteče z červeného křížku.

Podložka
Verbatim Rapier drží pevně na stole, myši po ní skvěle kloužou, je tenoučká, rozměrná, dobře strukturovaná a hlavně plastová, takže se nerozlepí a neopotí. Za 200 Kč je to výtečná záležitost. Z doporučení čtenářů tady zmiňuji i dražší skleněné a kovové podložky Exactgame ExactPad EP​-PG, STEELSeries Experience I​-2 Black a hliníkovou STEELSeries SX.

  

Doporučené fotoaparáty

 
Vybíráte nový fotoaparát? Na Digimanii je pro vás testujeme a na základě toho každý měsíc přinášíme přehledný souhrn s doporučenými modely z jednotlivých kategorií s odkazy na naše vlastní vyčerpávající recenze pro podrobné informace: www.digimanie.cz/doporucene-fotoaparaty

reklama