reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně: srpen 2014

27.8.2014, Jan Vítek, návod
Doporučené PC skříně: srpen 2014
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se událo od letošního jara. Na trhu se objevily nové modely, na něž je vhodné poukázat a pak se také můžeme podívat na to, které z nich můžeme doporučit.
Jestliže nemáte zájem provozovat svůj počítač ani v klasickém Middle Toweru, protože je stále zbytečně velký, pak možná poslouží třída ještě menších skříní, které jsou určeny pro formát základních desek Micro ATX a případně i Mini ITX. Můžeme je nazývat termínem Mini Tower či Micro Tower a hodit se nám budou třeba i pro kancelářské sestavy bez samostatné grafické karty, kde není potřeba vysoký výkon, a tedy ani výkonné chlazení a větší množství pevných disků.


BitFenix Prodigy M


Pro malé herní sestavy založené na základní desce Micro-ATX a alternativně i Mini-ITX je jako stvořený model BitFenix Prodigy M, který staví na starším a menším modelu Prodigy. Jedná se o velmi podobné skříně, které jsou jen trošku jinak zpracovány, díky čemuž nabídnou i více prostoru uvnitř pro komponenty. Vznikly jako reakce výrobce na požadavky jeho zákazníků, takže se dá říci, že jde o velmi populární skříně.





Tyto skříně mají velmi originální design, i když by někdo mohl říci, že se podobají starým počítačům Mac. Vnitřní prostor je uzpůsoben především tomu, aby se do útrob vešly velké a výkonné komponenty a také příslušné chladiče včetně vodního chlazení.





Prodigy M jsou na chlup stejně velké jako Prodigy, pouze mají jiné vnitřní uspořádání s jinak uloženou deskou a napájecím zdrojem. To odnesly pozice pro úložná zařízení, ale jinak je celý prostor využit efektivněji než u Prodigy.


Model
BitFenix Prodigy M ()
Rozměry
250 x 404 x 359 mm (Š x V x H)
Hmotnost
? kg
Materiál
SECC, pogumovaný plast
Kompatibilita
Mini-ITX, Micro-ATX
Šachty
1x 5,25"
4x 3,5"
5x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, HD Audio
Sloty
5x
Chlazení
Spodní: 2x 120mm (1 v balení) nebo volitelně 1x 200/230mm
Zadní: 1x 120mm (140mm volitelný)
Vrchní: 2x 120mm (volitelné)
Verze
černá, bílá, modrá, oranžová, červená, zelená

 
 

Corsair Obsidian 350D - recenze


Obsidian 350D je zástupcem malých skříní, které jsou vhodné pro sestavení tichého počítače, který však nemusí postrádat výkon, čili můžeme mu zajisti i výkonné chlazení. Corsair si zde také zvolil střízlivý design bez výrazných prvků.





Tato skříň je tak jakýmsi hybridem mezi herní skříní a modelem pro tiché počítače. Nenabízí totiž zbytečně moc ventilátorových pozic a také její jednoduchý přední panel bez viditelných průduchů nám může připomenout třeba produkci firmy Fractal Design. Na druhou stranu tu nejsou žádné materiály pro tlumení hluku a výrobce si neodpustil odhalenou vrchní pozici pro až dva 140mm ventilátory či velký 280mm radiátor vodního chlazení.





Problémem může být málo diskových pozic, které se skříň snaží kompenzovat třemi šuplíky pro 2,5" SSD.


Model
Corsair Obsidian Series 350D
Rozměry
439 x 211 x 450 mm (V x Š x H)
Hmotnost
6 kg
Materiál
ocel, plast. hliník
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
5x
maximální délka karet 380 mm
maximální výška CPU chladiče 160 mm
maximální hloubka zdroje 180 mm
Šachty
2x 5,25"
2x interní 3,5"
3x interní 2,5"
Chlazení
1x 120mm vzadu
1x 140mm vepředu
2x 120/140mm nahoře (volitelné)
Verze
bez okna - CC-9011028-WW
s oknem - CC-9011029-WW

 
 

Fractal Design Arc Mini R2 - recenze


Fractal Design Arc Mini R2 je menší počítačová skříň určená pro sestavy založené na desce Micro ATX. Její černé tělo s kouřovým plexisklem v bočnici je nenápadné, ovšem design není kvůli velkým perforovaným panelům pro nabírání vzduchu tak čistý jako u Fractal Design Define R4. Vyrobeno je však stejně kvalitně, takže je pevné, díly jsou čistě opracované a dokonale k sobě sedí.





Výbava této skříně zahrnuje jednoduchý regulátor pro až tři ventilátory, přičemž přesně tolik jich dostaneme v základním balení. Chybět nebudou ani jemné prachové filtry, porty USB 3.0, dobře známé bílé kovové šuplíky pro pevné disky či SSD, jedna vertikálně umístěná slotová záslepka navíc a asi největší chloubou této skříně jsou odnímatelné šachty.





Všechny šachty, čili diskové i mechanikové, můžeme odstrojit, díky čemuž si uvolníme prostor pro využití dvou radiátorů, z nichž jeden může být 240mm a jeden až 360mm. I pak nám zůstanou k dispozici dvě pozice pro 2,5" disky či SSD na zadní straně traye. Mouchy se na této skříni hledají velmi těžko. Osobně bych asi vypustil spodní ventilátorovou pozici a zkrátil kabely vedoucí od předního panelu, ale to jsou jen detaily.


Model
Fractal Design Arc Mini R2 (FD-CA-ARC-MINI-R2-BL-W)
Rozměry
210 x 405 x 484 mm (Š x V x H)
Hmotnost
9 kg
Materiál
0,8mm SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
Šachty
2x 5,25"
6x 3,5" (všechny i pro 2,5")
2x 2,5" (zadní strana traye)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x audio, regulátor otáček ventilátorů (max. 3)
Sloty
4+1x
Chlazení
přední - 120mm Silent Series R2 ventilátor, 1200 RPM
zadní - 120mm Silent Series R2 ventilátor, 1200 RPM
vrchní - 140mm Silent Series R2 ventilátor, 1000 RPM + 140mm pozice
spodní - 120mm pozice
radiátory - vepředu (až 240 mm), nahoře (až 360 mm)
Verze
pouze černá - FD-CA-ARC-MINI-R2-BL-W

 

Fractal Design Define Mini (recenze Hardwareheaven.com)


Mezi malé skříně patří také Define Mini od firmy Fractal Design, která však může hostit i výkonné sestavy, pokud je založíme na základní desce formátu Micro ATX. Má totiž celých 6 ventilátorových pozic, přičemž od výrobce dostaneme v základním balení dva. A že jde o řadu Define, nebude chybět ani odhlučnění předního panelu a bočnic. V případě, že byste o to nestáli, se však nemusíte od firmy Fractal Design odklánět. V nabídce je totiž ještě model Arc Mini s předním panelem bez dvířek.





Define Mini je v podstatě pouze miniaturizovanou verzí modelu Define R3 (recenze SHW), ovšem i tak nabídne šest diskových pozic a k tomu dvě místa pro optické mechaniky, což je snad více než dost. Horní disková šachta je navíc otočitelná a vyjmutelná, čímž se navýší prostor pro grafické karty až na 40 cm délky.





Očekávat můžeme stejné zpracování jako u zmíněného Define R3, tedy slušné a chybět nebude ani rozhraní USB 3.0, které základní verzi modelu R3 naopak chybí.


Model
Fractal Design Define Mini
Typ
Mini Tower
Rozměry
210 x 395 x 490mm (Š x V x H)
Hmotnost
9,5 kg
Materiál
SECC, plast
Pozice
2x 5,25" (redukce na externí 3,5")
6x 3,5"/2,5"
Sloty
4+1
Kompatibilita
Micro ATX / Mini ITX
Chlazení
1 zadní Fractal Design 120mm @ 1200 RPM
1 přední Fractal Design 120mm @ 1200 RPM
1 přední 120mm ventilátor (volitelný)
1 vrchní 120/140mm ventilátor (volitelný)
1 spodní 120mm ventilátor (volitelný)
1 boční 120mm/140mm ventilátor (volitelný)
I/O porty
1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio
Verze
pouze černá

 
 

Lian Li PC-V353


Pro sestavy, které nejsou zaměřeny na vysoký výkon, poslouží nové skříňě Lian Li PC-V353 vyráběné v černém a stříbrném provedení. Jedná se o modely specifické tím, že mají pozici pro mechaniku odsunutou do pravé bočnice a přední panel je celý proděravěn. Ovšem nejsou tu žádné skříňové ventilátory, pouze ventilační otvory, čímž chce Lian Li dosáhnout tichého provozu. Ovšem to bude především na uživateli a komponentech, které použije.





Tato skříň má konstrukci, jakou Lian Li používá u několika dalších novějších modelů. Je to velmi jednoduché spojení dvou hliníkových plechů tvořících základní "korpus", na nějž se následně už jen zboku nasadí bočnice, což bylo u staršího modelu PC-V352 pro uživatele trošku složitější a zdlouhavé, protože se musely zajistit šesti šroubky, ovšem zde již poslouží kovové "klouby". Ty ji přidrží stejným způsobem, jako jsou připevněny u jiných skříní Lian Li přední panely. Následně Lian Li už je umístilo dovnitř pozice pro až dva pevné disky a dvě SSD a jednu optickou mechaniku a další drobnější díly. Zbylo ale dost místa i pro až 300 mm dlouhou grafickou kartu.



Dále nám tato skříň nabídne dva porty USB 3.0, rozhraní eSATA a také elegantní vzhled, s nímž nám nebude dělat ostudu ani v moderně zařízeném obýváku.


Model
Lian Li PC-V353
Typ
Cube
Rozměry
288 x 286 x 397 mm (Š x V x H)
Hmotnost
4,13 kg
Materiál
hliník
Pozice
1x 5,25"
2x 3,5"
2x 2,5"
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX / Mini ITX
Chlazení
aktivní žádné
I/O porty
2x USB 3.0, e-SATA, HD Audio
Verze
PC-V353A - stříbrná
PC-V353B - černá

 
 

SilverStone Fortress SST-FT03 (recenze bit-tech.net)


Úzká věž s hliníkovým obalem (vnitřek je ocelový), to je SST-FT03 od firmy SilverStone. V nabídce je černá i stříbrná verze a od nich obou bychom měli očekávat velmi vysokou kvalitu (kterou by firma jako SilverStone měla zajistit), což často velmi kritický server bit-tech.net potvrzuje. Je to dobře i vzhledem k tomu, jakou částku za tuto skříň výrobce požaduje.



Designově jde o velmi netradiční model, jenž vychází z řady Raven. Základní deska je tak zde umístěna s porty orientovanými vzhůru, což znamená, že vzduch bude zde proudit od spodních ventilátorů vzhůru a přes vrchní ventilátor a případně grafickou kartu ven. Osadit můžeme až 35 cm dlouhé grafické karty a 167 mm vysoký procesorový chladič, což jsou dostatečné specifikace pro vytvoření slušně výkonné sestavy, která přesto zabere jen minimum místa s půdorysem 235 x 284 mm.



zdroj: bit-tech.net

Trochu problematické je umístění zdroje, jenž sedí dole trošku mimo hlavní dění a jeho úkolem je hlavně nepřekážet, nabírat vzduch zespoda a vyfukovat jej ven skrz bočnici. Získáme také tři pozice pro pevné disky a jedno SSD, přičemž jedna z pozic pro pevný disk (3,5") je přístupna pomocí dvířek v horní části a podporuje funkci Hot Swap. Nakonec nechybí ani USB 3.0, takže se dá říci, že tato netradiční skříň představuje slušnou hodnotu, ale také budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy.


Model
SilverStone Fortress SST-FT03
Typ
Micro Tower
Rozměry
235 x 487 x 284 mm (Š x V x H)
Hmotnost
6,7 kg
Materiál
hliník, ocel
Pozice
1x 5,25" (slim)
3x 3,5"
1x 2,5"
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX, Mini-DTX, Mini-ITX
Chlazení
vrchní 120mm ventilátor, 1200 RPM, 22 dBA
vrchní pozice pro 92/80mm ventilátor
2x spodní 120mm ventilátory, 1200 RPM, 22 dBA
2x spodní pozice pro 80mm ventilátor
I/O porty
2x USB 3.0, HD Audio
Verze
SST-FT03S - stříbrná
SST-FT03B - černá

reklama