reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - jaro 2012

17.5.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - jaro 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.

AMD Phenom II X4 965 Black Edition


AMD má v případě levných dvoujádrových procesorů poměrně problém, neboť jejich cena je velmi podobná jako u konkurenčního Intelu a výkonnostně Athlony II nebo Phenomy II na dvoujádrové Sandy Bridge nestačí. AMD obecně už nehodlá Intelu konkurovat v oblasti desktopových procesorů, což ani není příliš škoda, protože na Intel stejně poslední roky nestačil. Intel tak bude mít monopol, proto doufejme, že bude technické inovace přinášet ve stejných cyklech jako doposud.



Volba v případě AMD musela padnout na Phenom II X4 965 Black Edition, což je v současné nejlevnější výkonné čtyřjádro u AMD a navíc jde slušně taktovat. Čtveřice jader Deneb na frekvenci 3.4 GHz je dostatečná pro libovolnou hru nebo aplikaci. Cena okolo 2600 Kč s DPH je adekvátní k obdrženému výkonu. Levnější čtyřjádrový Athlon II X4 640 je ve většině testů dost podstatně pozadu, takže nad ním nemá smysl uvažovat kvůli ušetřeným třem stovkám.
 
 

AMD Phenom II X6 1045T


Tento model se v čase osvědčil svými výkony napříč různými aplikacemi a dokázal Intelu konkurovat i v oblasti her. AMD Phenom II X6 1045T je nejlevnějším šestijádrem AMD na trhu a naší volbou pro ty, kdo staví herní počítač a nemusí mít v systému nutně komponenty od Intelu.



Základní frekvence 2.7 GHz není nijak oslnivá, ale s trochou přetaktování je tento procesor schopen stabilně dlouhodobě pracovat o 500 až 700 MHz výše. Cena začíná na 3 000 Kč s DPH. Z přehledu jsem vyřadil dražší 6jádrové modely, které už dle mého názoru dnes nemá smysl kupovat.
reklama