reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - jaro 2012

17.5.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - jaro 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.
Když se podíváme na dnešní přehled procesorů, snadno zjistíme, že se toho za půl roku příliš nezměnilo. Intel sice přišel se svou novou procesorovou řadou Ivy Bridge na 22 nm, ale nikdo se z toho příliš neradoval, protože jsme čekali o něco více. Nový výrobní proces měl přinést především výrazně lepší přetaktování, ale místo toho jsme se dočkali spíše průměrných až podprůměrných výsledků. Argumentovat tedy můžeme maximálně mírně lepšími provozními vlastnostmi těchto procesorů. Bohužel jsou tyto procesory v průměru dražší než Sandy Bridge, a tak v přehledu mohly zůstat etalony jako Core i5-2500K nebo velmi levné Pentium G620 pro LGA 1155.



AMD hraje v přehledu bohužel druhé housle a lepší už to nebude. Společnost sama ze závodu s Intelem vycouvala po svém posledním fiasku s procesory Bulldozer, které příliš nepřesvědčily o své konkurenceschopnosti vůči produktům Intelu. Eliminace konkurence v žádném průmyslovém odvětví není dobrou zprávou, ale nic s tím bohužel neuděláme. Intel v oblasti desktopu nebude nic tlačit k vyšším výkonům, ale otázkou je, zda by na to AMD vůbec při současné konstelaci vůbec mělo.

Tím nejlepším, co AMD může dnes nabídnout, je jeho APU, které se hodí např. pro HTPC. Také proto se v našem přehledu objevilo APU A6-3600 s relativně nízkou frekvencí a TDP 65 W, což z něj dělá vhodnou volbu pro HTPC. Integruje v sobě také grafické jádro HD 6550, které zvládne akcelerovat HD video v perfektní kvalitě (UVD3) a zároveň poslouží i jako slušná grafická karta pro desktop. Dražší modely tohoto APU jsou poněkud rozporuplné, neboť svými výkony jen stěží mohou konkurovat kombinaci samostatného CPU a grafické karty.



Doufejme, že až budu psát tento přehled zase za nějaký čas, tak se nebudu příliš opakovat a my budeme mít k dispozici dost zajímavých novinek. Největší naděje vkládám do nových modelů na 22 nm z produkce Intelu, které by s trochou štěstí mohly pracovat na frekvencích přes 4 GHz a mít větší potenciál pro přetaktování, než jak je tomu u Ivy Bridge. AMD snad přijde s nějakou novinkou v oblasti APU další generace, která by mohla kombinovat architekturu GCN a klasická x86 výpočetní jádra. Dostali bychom tak produkt, který by slušně mohl využít svých možností pod rozvíjejícím se OpenCL.
reklama