reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - podzim 2012

9.10.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - podzim 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.
Kapitoly článku:

Intel LGA 1155




Intel Pentium Dual-Core G860 BOX


Pentium Dual-Core G860 patří mezi nejvýhodnější modely z hlediska pořízení solidního procesoru pro základní desku s paticí LGA 1155. Neutratíte za něj více než 1 600 Kč a jeho specifikace vystačí i na většinu nových her. Tento model je taková popelka mezi procesory Sandy Bridge na 32 nm, ale jeho výkon na frekvenci 2.9 GHz stačí pro většinu současných aplikací. Jedinou jeho slabou stránkou je přetaktování, které v naprosté většině končí na frekvencích okolo 3.1 GHz.





V tomto případě nejde skloubit nízká cena a velký potenciál k přetaktování, ale co naplat, na podobné eskapády má Intel řadu s přídomkem "K". Dvoujádrové procesory se už dnes nezdají být atraktivní, ale když uvážíme, že základní čtyřjádrový Sandy Bridge stojí skoro trojnásobek, je tento procesor pro LGA 1155 stále dobrou volbou. Pokud hledáte procesor pro levný domácí počítač s low-endovou grafickou kartou, tak zde rozhodně neuděláte chybu.

 

Intel Core i5-3570K BOX


Mezi čtyřjádrovými procesory Ivy Bridge 22nm doporučuji model Core i5-3570K, který je typický tím, že disponuje odemčeným násobičem a není problém jej přetaktovat na 4.5 GHz, ale i na více. Na trhu je i starší model 2500K, který sice disponuje také odemčeným násobičem, ale díky staršímu výrobnímu procesu a starší integrované grafice (nepředpokládám, že ji někdo v tomto případě bude využívat) jej již nemohu doporučit. 400 Kč jako příplatek není mnoho, ale v tomto případě se dá lépe zužitkovat, např. na větší disk nebo paměť.





Intel Core i5-3570K může po zvýšení frekvence porazit i ty nejvýkonnější procesory na trhu (kromě specializovaných aplikací, jež jsou schopné využít 6jádrové nebo 8jádrové procesory). Svou cenou okolo 5 000 Kč není nejlevnějším řešením pro domácí herní počítač, ale na druhou stranu získáte to nejlepší s minimální investicí. Tento procesor není jen náhodou jednou z neoblíbenějších voleb informovaných uživatelů.

 

Intel Core i7-3770K BOX


Model Core i7-3770K je dalším stupněm směrem nahoru pro toho, kdo chce pro LGA 1155 to nejlepší. Na rozdíl od výše zmiňovaného modelu Core i5-3570K je tento model zástupcem řady Core i7, což v tomto případě znamená především HyperThreading pro současné zpracování až 8 vláken a také větší L3 cache s kapacitou 8 MB. Výběr tohoto procesoru byl poměrně těžký, neboť někteří overclockeři stále preferují starší 32nm verzi Core i7-2600K, která je o něco levnější a jde minimálně stejně dobře přetaktovat.





Tento procesor nemá tak vynikající poměr ceny ku výkonu jako Core i5-3570K, ale rozhodně má smysl pro toho, kdo využije výše zmiňovaného HyperThreadingu nebo větší cache. Proto bude spíše volbou pro toho, kdo si rád dopřeje trochu toho luxusu navíc, ale zároveň nechce utrácet za high-endové procesory pro LGA 2011.
reklama