reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron Thor od Airbusu je díky 3D tisku velmi lehký

6.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron Thor od Airbusu je díky 3D tisku velmi lehký
Společnost Airbus představila na letecké výstavě v Berlíně svůj dron, který byl téměř celý vyroben pomocí technologie 3D tisku. Díky tomu je stroj extrémně lehký a jeho výroba byla méně nákladná a rychlejší.
Technologie 3D tisku se začíná dostávat do různých odvětví, protože s sebou přináší své nesporné výhody zejména v rychlosti a ve variabilitě. Když už se pomocí 3D tisku vyrábí i budovy, není důvod, proč by tuto technologii neměla společnost Airbus využít i při výrobě svého dronu.

Dron od Airbusu byl pojmenován Thor (zkratka pro Test High-tech Objectives in Reality) a jedná se o stroj, který byl vytvořen z velké části 3D tiskem. Kromě nejnutnějších elektronických součástek je Thor vyroben z polyamidu. To zajišťuje extrémní lehkost, která se při letu dronu bezesporu hodí. Při své délce 4 metry tak stroj váží jen něco málo přes 20 kilogramů. Nízkou váhou disponuje také elektrický motocykl APWorks Light Rider, který má společnost Airbus taktéž na svědomí.

Dron byl předveden veřejnosti na letecké výstavě v Berlíně, inaugurační let byl proveden už loni v listopadu nedaleko Hamburku. Dron vypadá jako zmenšený model letadla bez oken a je demonstrací toho, co nabídne letectví budoucnosti. S 3D tiskem přijde rychlejší a efektivnější výroba, nižší náklady a méně odpadu při výrobě. "Tištěné součástky mají tu výhodu, že nevyžadují ke své výrobě žádné nástroje a mohou být vyrobeny velmi rychle," řekl Jens Henzler z Hofmann Innovation Group.




"Jedná se o test toho, co je možné s technologií 3D tisku," prohlásil Detlev Konigorski, který se na vývoji Thora podílel. Dále zmínil, že v současné době Airbus už technologii 3D tisku využívá k výrobě některých součástek pro letadla, Thor je ale prvním pokusem společnosti nechat 3D tiskárnu vyrobit téměř celý stroj.

Díky stále větším 3D tiskárnám může nyní společnost Airbus vytisknout součástky, které jsou až 40 centimetrů dlouhé. Zvětšování tiskáren umožní snížit počet potřebných součástek, a tak celý produkt vytisknout v menším počtu dílů, protože některé už budou spojené dohromady. V budoucnu by to mohlo vypadat i tak, že se náhradní díly pro letadla budou tisknout přímo na letištích a letadla budou celá vyráběna pomocí 3D tisku.

Airbus se však se svými plány s 3D tiskem neomezuje jen na oblohu, ale má v úmyslu pomocí 3D tisku vyrábět i stroje do vesmíru. Konkrétně má společnost v plánu touto technologií snížit náklady na výrobu chystané rakety Ariane 6, která má zkušebně odstartovat okolo roku 2020. Oproti předchůdci, Ariane 5, by se cena nové rakety mohla částečně díky 3D tisku snížit až na polovinu, což je v kosmickém průmyslu nemalý skok.

Zdroje: engadget.com, phys.org
reklama