reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Druhá generace Google TPU nabídne 180 TFLOPS

18.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Druhá generace Google TPU nabídne 180 TFLOPS
V oblasti strojového učení společnost Google sází na vlastní jednotky TPU, čili Tensor Processing Unit. Nyní je už pomalu aktuální jejich druhá generace, která má právě pro účely AI nabídnout výkon dokonce 180 TFLOPS.
Druhá generace Tensor Processing Unit od Googlu bude použita stejně jako první pro firemní služby, jako je Google Translate, Google Photos a další. Firma k tomu říká, že už dříve učinila velký pokrok s využitím dostupného hardwaru jiných firem, ale to jí nestačilo, takže si navrhla vlastní hardware šitý na míru svým potřebám. Nová TPU přitom umožní trénovat nové hluboké neuronové sítě a stejně tak je i provozovat.





Google také uvádí, že nová TPU už jsou zcela funkční a právě jsou nasazována v systémech Google Compute Engine. Každé z těchto TPU má přitom nabídnout pro účely AI výkon 180 TFLOPS a dohromady budou tvořit celé AI superpočítače, které dostaly označení TPU Pod a využívají jistou speciální vysokorychlostní síť propojující celkem 64 jednotek TPU, které tak mají výkon dohromady 11,5 PFLOPS.

Nová TPU už byla také srovnána s tím, co nabídnou moderní GPU, i když podrobnosti nebyly zveřejněny. Google prozradil jen to, že zaznamenal dramatické zkrácení času, které zabere trénování neuronových sítí. Zkusil již srovnat systém vybavený 32 komerčně dostupnými GPU (předpokládejme, že je o NVIDIA), kterému měl jistý úkol zabrat celý den. To má nyní za odpoledne zvládnout jeden TPU Pod, pokud využije osminu své výpočetní síly.





Bližší informace o srovnání konkurenčního hardwaru s novými TPU se nedozvíme, stejně jako nic o tom, jaké parametry nové čipy od Googlu mají. Je ale zřejmé, že TPU nemají v hledáčku zcela stejný segment AI trhu jako NVIDIA, která se snaží svými GPU pro AI účely zaplavit co nejvíce různých oborů lidského vědění. V podstatě jde o všechny, kde se pracuje s nějakými daty. Google se namísto toho se svými TPU zaměřuje zatím především na své vlastní potřeby.

Zdroj: wccftech
reklama