reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dual-GPU se Socketem 754 možné i u Albatronu

1.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Dual-GPU se Socketem 754 možné i u Albatronu
Dvojice grafických karet v režimu SLI je schopna téměř zdvojnásobit grafický výkon, jenže majitelé Socketu 754 o to dlouho ochuzeni. První vlaštovkou byla deska od Epoxu, která byla postavena na chipsetu nVidia nForce4 SLI. Deska od Albatronu,...
Dvojice grafických karet v režimu SLI je schopna téměř zdvojnásobit grafický výkon, jenže majitelé Socketu 754 o to dlouho ochuzeni. První vlaštovkou byla deska od Epoxu, která byla postavena na chipsetu nVidia nForce4 SLI. Deska od Albatronu, konkrétně typ K8NF4X-754 je postaven pouze na verzi nForce4-4x.




Nejedná se tedy o pravé SLI, ale pouze o jakousi náhražku. Když se na motherboard podíváte, uvidíte dva PCIe x16 sloty, ale ve skutečnosti tomu tak není. Ten druhý je fyzicky jen PCIe x4 slotem, pouze má vizáž x16 slotu, aby se do něj vešla druhá grafická karta. Nevyužívá tak zapojení x8+x8 obvyklé u SLI, ale x16+x4 (podle stránek Albatronu, dle mého názoru to v praxi pojede x4+x4, ale kdoví).

Z výbavy se deska může pochlubit 100Mbit síťovkou, 6-kanálovým zvukem Realtek ALC655, dvěma ATA133 porty a čtyřmi SATA s možností diskových polí RAID 0, 1 a 0+1. Desku je možno osadit dvěma paměťovými moduly DDR400.

Socket 754 sice dnes patří do low-endu, nicméně ani jeho koupě nemusí být špatnou volbou. 90nm procesory AMD Sempron se dají obvykle skvěle taktovat (až k 2,5-2,7GHz, čímž dostanou opravdu skvělý výkon, asi na úrovni Athlonu 64 3800+), výběhové Athlony 64 na tom jsou jen o trochu hůře (asi kolem 2,3-2,5GHz). Spojení takto výkonných procesorů s dvěma grafickými kartami bude opravdu velmi výkonné, nevýhodou bude pouze jednokanálový řadič. To se ale vzhledem k nízké pořizovací ceně celého řešení dá překousnout (v případě koupě levných SLI grafik, třeba GeForce 6600LE s úspěšně odemčenými pipelines).

Zdroj: www.albatron.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama