reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvanáctijádrové procesory AMD v první polovině 2010, RV770 má být 1,5x rychlejší než RV670

10.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Dvanáctijádrové procesory AMD v první polovině 2010, RV770 má být 1,5x rychlejší než RV670
Podle nové roadmapy společnosti AMD, která se objevila na webu, se na první polovinu roku 2010 chystají dvanáctijádrové mikroprocesory Opteron. Bude se jednat o 45nm technologií vyráběné modely s kódovým označením Magny Cours s celkem 12...
Podle nové roadmapy společnosti AMD, která se objevila na webu, se na první polovinu roku 2010 chystají dvanáctijádrové mikroprocesory Opteron. Bude se jednat o 45nm technologií vyráběné modely s kódovým označením Magny Cours s celkem 12 MB L3 cache, třemi sběrnicemi HyperTransport 3.x a podporou DDR3 pamětí. Kromě technologie AMD-V mají podporovat i APML (Advanced Platform Management Link) a zatím nepopsanou technologii probe filter. Procesory v rámci platformy Maranello poběží pod čipovými sadami RD890S a RD870S s podporou IOMMU (Input/Output Memory Management Unit), což je jednotka připojující I/O DMA sběrnici k hlavní paměti počítače a mapující virtuální adresy na fyzické, což přináší například možnost adresování mnohem většího množství paměti (x86-32 systémy by tak mohly adresovat i více než 4 GB RAM) či možnost stránkování na různá externí úložiště dat.



Samotné nové Opterony nebudou nativními dvanáctijádry, bude se jednat o dva fyzicky oddělené křemíkové plátky se šesti jádry každé, podobně jako nyní u Intelu, nicméně vzájemně spojená již budou přes sběrnici HyperTransport, tak, jak to plánuje Intel se sběrnicí Quick Path Interconnect u procesorů Nehalem. Díky tomu se budou procesory tvářit skutečně jako jeden a budou se chovat, jako by měly nativně 12 MB L3 cache v celku, což u současných modelů společnosti Intel není, avšak již tento rok má mít Intel šestijádrové procesory Dunnigton. Dvanáctijádrové modely tedy můžeme čekat příští rok, kdy AMD teprve přinese své šestijádrové (na druhou stranu zase mají mít podporu Quad Channel řazení pamětí oproti Tripple Channel Intelu).



Všechny nové procesory AMD, které začnou přicházet zhruba od poloviny příštího roku (zkušební výroba se však rozjede již v prvním čtvrtletí), již mají být vyráběny 45nm SOI technologií za použití dielektrika s vysokou dielektrickou konstantou (high-k či hi-k), zatímco první 45nm modely Deneb a Propus (bez L3 cache) budou stále ještě jako dielektrikum používat oxid křemičitý. Nová jádra, označovaná jako 45nm K10.5 Rev. D, mají již mít 1 MB L2 cache na jádro a právě 6 MB L3 cache. Podobně jako u Intelu můžeme čekat výrazně vyšší taktovací frekvence a díky tomuto procesu se možná vedle dvanáctijádrových procesorů vzniklých spojení dvou šestijádrových plátků křemíku dočkáme i nativních osmijádrových modelů.



Pokud se vrátíme k výhledu na blízkou budoucnost, chystané základní desky s čipovou sadou 790GX sice uvidíme na veletrhu Computex, nicméně ještě s jižním můstkem SB700, novější SB750 nebudou připraveny včas a výrobci je zřejmě nasadí až o jeden či dva týdny později. Další zajímavá zpráva hovoří o výkonu nových grafických jader RV770, které mají být 1,5 - 1,6x výkonnější než současná jádra RV670, což potvrzují i první testy, které se objevily (otázkou je, jak je to s jejich pravostí); bylo by to poměrně logické, jelikož kromě zvýšení počtu Stream procesorů o třetinu se také zvedne jejich frekvence (zřejmě také až o třetinu), navíc budou mít dvojnásobek TMU jednotek a k tomu paměti GDDR5, na druhou stranu server Fudzilla stále hovoří o 512bitové paměťové sběrnici, která je spíše méně pravděpodobná, pokud ovšem AMD nechystá nějaké výrazné překvapení.



Nakonec krátká pozitivní zpráva pro zachování AMD - hodnota akcií společnosti dva dny po sobě narosta, jednou o 6 a podruhé dokonce o více než 9 % (59 centů) a dosud se drží. Způsobilo to zejména zveřejnění některých dokumentů v soudní kauze proti svému konkurentu, společnosti Intel. Pokud by AMD vyhrálo, na odškodnění by mohlo získat opravdu velkou sumu, na druhou stranu se kauza může táhnout několik let.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
reklama