reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoučipový Radeon R9 295 X2 je na světě

1.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Dvoučipový Radeon R9 295 X2 je na světě
Společnost AMD se snaží v posledních dnech zvednout zájem veřejnosti pomocí náznaků, které ukazují na příchod dvoučipové karty. Nyní se konečně objevily konkrétní informace včetně fotografií a specifikací.
Radeon R9 295 X2 je tedy dvoučipová karta vycházející z nejnovější generace GPU Hawaii, již můžeme brát jako odpověď firmy AMD na rovněž dvoučipovou NVIDIA GeForce TITAN-Z. Bude to nejspíše pomalejší karta, ale dle očekávání by měla být také výrazně levnější, však TITAN-Z se prodává za 3000 USD, což je o 1000 dolarů vyšší cena v porovnání se dvěma kartami GeForce TITAN Black.





O novém Radeonu R9 295 X2 se také tušilo, že přijde s integrovaným vodním chlazením, což se dle fotografií z ChipHell vyplnilo. Ve skutečnosti tedy jde o hybrid vodního a vzduchového chlazení, ale je jasné, že nejvíce práce odvede 120mm radiátor. Však bude mít na starosti chlazení dvou čipů se spotřebou po 250 W. Nicméně celkové TDP karty nemá překročit 375 W.





Nová karta dostala kódové označení Vesuvius, což je celkem příhodné. Dva 28nm čipy Hawaii jsou na ní spojeny pomocí PCIe můstku PLX PEX8747 a každé GPU má mít ve výbavě plný počet shaderů, čili dohromady 5632. To platí i pro jednotky TMU a ROP, kterých bude 352, respektive 128. Každé GPU pak bude mít k dispozici 512bitové paměťové rozhraní a 4 GB GDDR5. Napájení by měly zajistit dva 8pinové konektory PCIe.

Očekává se, že AMD nastaví cenu 1499 USD, což by tedy představovalo pouze polovinu ceny TITAN-Z. Nicméně to se ještě uvidí a někdy později se také dozvíme, jaké takty AMD nastaví pro GPU a paměti.

Zdroj: techPowerUp
reklama