reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoulopatkové ventilátory Zalman ZM-DF12 jsou na trhu

20.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Dvoulopatkové ventilátory Zalman ZM-DF12 jsou na trhu
Jihokorejská společnost Zalman vyslala na trh své očekávané ventilátory ZM-DF12, které se chlubí dvěma sadami lopatek, nebo, jak samotný výrobce říká, dvojitým rotorem. Podívejme se na to, co to znamená.
Jak Zalman doufá, dvojitý rotor s velkými a malými lopatkami umožní, aby ventilátor mohl pokrýt větší prostor a aby pod ním nevznikalo hluché místo bez rozpohybovaného vzduchu. Je ale otázkou zda velké a malé lopatky na jednom rotoru budou mít nějaký praktický význam. V tomto ohledu musíme věřit výrobci.





Dále nám ventilátory ZM-DF12 nabídnou nová ložiska ANB (Advanced Nanopolymer Bearing), jimž nemají vadit změny teplot na rozdíl od klasických ložisek FDB (Fluid-Dynamic Bearing), takže slibují tichý chod a dlouhou životnost, jak jinak. Zajímavé také je, že plastové vzpěry držící motorek s rotorem uprostřed rámečku nejsou za lopatkami, ale před lopatkami. To má mít dle výrobce výhodu v lepším toku vzduchu.





Ventilátor má rozměry 120 x 120 x 27 mm, takže je mírně vyšší než klasické modely. Vybaven je gumovými podložkami v rozích, které poslouží k utlumení vibrací, řídit jej můžeme pomocí zabudovaného ovladače na 800, 1200 nebo 1600 RPM, přičemž na maximálních otáčkách ZM-DF12 dosáhne průtoku vzduchu 63,8 CFM, statického tlaku 1,2 mm vodního sloupce, což není moc dobrá hodnota, neboť taková Noctua NF-P12 má 1,68 mm, a to při otáckách 1300 RPM.

Hlučnost se pak pohybuje v rozmezí 18 - 33 CFM, napájení je řešeno přes normální třípinový konektor, takže PWM podporováno není a životnost byla stanovena na 500 000 hodin. Nakonec můžeme zmínit modrou LED, která je umístěna pod křížkem v krytu motorku. Otázkou je, jakou cenu Zalman nastaví.

Zdroj: techPowerUp
reklama