reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS DRONE: dvě malé desky pro Haswell

29.9.2014, Jan Vítek, aktualita
ECS DRONE: dvě malé desky pro Haswell
V záplavách nových desek od firem Gigabyte, MSI a Asus se objevují také modely jiných ne tak velkých výrobců, na něž bychom také neměli zapomínat. Jedním z nich je ECS, který připravil dvě malé desky pro Haswell.
Základní desky ECS Z97I-DRONE a H97I-DRONE mají společného to, že jde o velmi podobně zpracované modely formátu Mini-ITX, které se liší především použitou čipovou sadou. Jde o Intel Z97 Express a H97 Express, čili první z nich bude dražší, ale zase nabídne funce pro přetaktování procesorů i pamětí.




ECS Z97I-DRONE


V obou případech jde tedy o základní desky se socketem LGA 1150, dvěma sloty pro DDR3 DIMM, slotem PCI Express 3.0 x16 a pětifázovým napájením procesoru. Energii si desky budou brát z jednoho 24pinového konektoru ATX a dalšího 8pinového EPS. Co se týče umístění slotu PCI Express a procesorového socketu, je zřejmé, že zde nemůžeme počítat s velkým procesorovým chladičem, neboť socket je příliš blízko slotu. Z toho vyplývá, že pokud se nespolehneme na nějaké jiné chlazení, třeba vodní chladič, pak bude chlazení přetaktovaného procesoru složité a otázkou je, zda má tedy koupě modelu s čipsetem Z97 vůbec cenu.




ECS H97I-DRONE


Obě desky mají totiž jinak v podstatě totožnou výbavu, do níž patří pět portů SATA 6 Gbps a dále jeden mPCIe 2.0 x1 pro krátké karty, jež nám mohou poskytnout třeba bezdrátová rozhraní Wi-Fi a Bluetooth. Stejně vypadá i nabídka zadních portů, mezi nimiž jsou dvě čtveřice portů USB 2.0 a 3.0, dále obrazové DVI, HDMI i DisplayPort, gigabitový Ethernet a osmikanálové HD audio s optickým S/PDIF založené na kodeku firmy Realtek s využitím technologie Sound Blaster Cinema. Do našich obchodů tyto desky ještě nedorazily.

Zdroj: TZ ECS
reklama