reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edward Snowden už také prodává NFT, vydražil ho za 2224 ETH

19.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Edward Snowden už také prodává NFT, vydražil ho za 2224 ETH
Blockchain je stále využívanější technologií a zdaleka nejde jen o kryptoměny. Poslední dobou se hodně mluví o NFT, prodeji digitálních děl zapisovaném právě do blockchainu. Nyní se přidává i Edward Snowden.
NFT (Non-Fungible Token) jsou stále populárnější formou prodeje digitálních děl. A také hodně kontroverzní metodou, která kvůli využití blockchainu sice slibuje bezpečný záznam vlastnictví díla, ale také hrozí dopadem na životní prostředí kvůli náročnosti zaznamenání takové transakce. Už jsme se zde měli několik prodejů NFT v přepočtené hodnotě jednotek i desítek milionů USD. Dalším takovým prodejem se může chlubit Edward Snowden. Jeho fotografie se jmenuje Stay Free a jde o jeho podobiznu sestavenou ze stránek soudních spisů týkajících se jeho případu. Předlohou podobizny byla jeho známá fotografie od Platona (fotograf, jemuž se věnuje např. jeden z dílů dokumentární série Abstract na Netflixu).
 
Edward Snowden
Edward Snowden (ilustrační foto), autor: TheWikiLeaksChannel, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Výtěžek z prodeje půjde na adresu nadace Freedom of the Press Foundation, kde je Snowden prezidentem a kde působí např. i herec John Cusack, whistleblower Daniel Ellsberg nebo investigativní žurnalista a spisovatel Glenn Greenwald. Tato nadace si klade za cíl vývoj a prosazování šifrování i podporu svobodné žurnalistiky. 
 
O Snowdenovo dílo byl nejprve vlažný zájem a kolem půlnoci 16. dubna byla cena lehce přes 100 ETH, k brzkému večeru se vyhoupla přes 200 ETH, pak se ale zvedla aukční bitva a do pozdního večera se cena nakonec dostala až na 2224 ETH. V dané době to bylo téměř 5,5 mil. USD (téměř 120 mil. Kč), nicméně poté, co cena Etherea včera rychle spadla, je to nyní "jen" 4,92 mil. USD (106 mil. Kč).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama