reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EKWB nabízí vodní bloky pro Radeon RX 5700 (XT)

10.7.2019, Jan Vítek, aktualita
EKWB nabízí vodní bloky pro Radeon RX 5700 (XT)
Kdo se nechce spokojit s referenčním chladičem karty Radeon RX 5700 či RX 5700 XT, musí si dnes počkat na nové verze karet s upraveným designem a chlazením, které však jen tak nedorazí. Ale má i jiné možnosti.
Společnost EK Water Blocks nám tak dává možnost, jak si zajistit mnohem výkonnější i tišší chlazení, než jaké nabízí referenční chladiče Radeonů RX 5700 a RX 5700 XT, které využívají radiální ventilátor vyfukující vzduch mimo skříň. Jak jsme se včera dozvěděli, nereferenční verze karet budou někdy v polovině srpna, takže kdo má nyní o nový Radeon zájem, může si sice vybrat mezi kartami různých výrobců, ale ty jsou až na loga v podstatě stejné. 
 
 
Pak máme možnost zkusit na takovou kartu naroubovat jiný chladič a my máme trošku překvapivě už nyní na výběr, zda to bude vzduchový, nebo vodní chladič. Například společnost Arctic totiž aktualizovala seznam karet, na které můžeme nasadit jeho Accelero Xtreme IV v druhé revizi a ten čítá právě i oba nové Radeony. To platí i pro jiné slabší verze chladičů Accelero, ovšem problém je ten, že třeba za zmíněný model zaplatíme kolem 1700 Kč a stále to bude prostě a jednoduše vzduchové chlazení. Pak už se může vyplatit spíše počkat a peníze investovat do lepšího nereferenčního modelu. 
 
 
Anebo můžeme rovnou investovat do vodního bloku, jaký nabízí ve verzi pro obě karty právě firma EK Water Blocks (EKWB), protože ve výsledku můžeme získat velice tiché i výkonné chlazení, které umožní kartu dostat na vyšší takty. Na druhou stranu ale pak samozřejmě nelze mluvit o pouhých sedmnácti stovkách, ale o daleko vyšší částce, i když záleží na tom, zda někomu nebude stačit kartu jen zapojit do již existujícího okruhu. 
 
EKWB tvrdí, že od bloku EK-Vector Radeon RX 5700 +XT můžeme očekávat ve srovnání s originálním chladičem, že zařídí o 10 až 20 % vyšší výkon karet v závislosti na provozovaných aplikacích či hrách. Jenomže to bude velice záviset nejen na možnostech samotné karty a jejího GPU pracovat na vyšších taktech, ale také na tom, do jak kvalitního vodního okruhu ji zapojíme. 
 
Samotné bloky jsou vyrobeny z měděné a poniklované základny, přičemž na výběr pak máme mezi akrylátovým průhledným krytem, nebo černě eloxovaným kovovým. Krom toho je tu RGB LED podsvícení kompatibilní se systémy firem Asus, Gigabyte, MSI a ASRock. K dispozici jsou také zadní kovové kryty z černě eloxovaného nebo poniklovaného hliníku, které ještě trošku vylepší chlazení karty. Ceny jsou následující s tím, že objednávky budou vyřizovány od 26. července. EKWB také plánuje uvést na trh i jiné modely pro nové Radeony generace Navi. 
 
Zdroj: EKWB


reklama