reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

El Salvador oficiálně zavedl Bitcoin jako platidlo

7.9.2021, Jan Vítek, aktualita
El Salvador oficiálně zavedl Bitcoin jako platidlo
El Salvador se stal první zemí na světě, která mezi svá oficiální platidla zavedla kryptoměnu Bitcoin. To přitom může mít své pozitivní i negativní stránky, respektive rizika, která jsou ale v El Salvadoru ochotni přijmout. 
Obyvatelé El Salvadoru tak budou moci platit Bitcoinem, což může pro mnohé znamenat mnohem jednodušší transakce, a to zvláště co se týče platebního styku se zahraničím. Až 70 procent obyvatel El Salvadoru totiž nemá svůj bankovní účet, a lidé přitom mnohdy dostávají peníze od svých příbuzných žijících a pracujících v zahraničí. Udává se, že 23 % hrubého domácího produktu přišlo do země právě v penězích, které vydělalo cca 2,5 milionů v zahraničí pracujících lidí, což činí cca 6 miliard dolarů. 
 
 
Přijetí Bitcoinu tak může značně usnadnit příliv financí do země, neboť zmizí poměrně vysoké náklady na převody pomocí jiných metod, kde se zpravidla využíval americký dolar. Prezident Nayib Bukele také uvádí, že v krátkodobém horizontu očekává vznik nových pracovních míst.
 
Kongres El Salvadoru nedávno rovněž schválil vytvoření fondu (150 mil. USD z rozpočtu ministerstva financí) za účelem převodů financí (USD - BTC), aby byla země připravena na dnešní oficiální přijetí Bitcoinu. Vláda také zavedla pro své obyvatele digitální peněženky zvané Chivo a dále zprovozní také na 200 ATM, kde si lidé budou moci dle potřeby měnit dolary za Bitcoin. 
 
Obavy jsou pochopitelně spojeny s anonymním využitím Bitcoinu, čehož mohou využívat zločinci pro své transakce včetně praní špinavých peněz. Od Mezinárodního měnového fondu už El Salvador dostal upozornění na možná úskalí a Světová banka kvůli nim odmítla přijetí Bitcoinu v této zemi podpořit. 
 
Pro ostatní země zase bude El Salvador jistě hrát roli pokusného králíka, který ukáže, co vše se může po přijetí kryptoměny stát a jak na ni bude obyvatelstvo reagovat, což bude jistě do velké míry záviset i na tom, kam se bude ubírat hodnota Bitcoinu a jak stabilní tato měna bude. 
 
Bitcoin mezitím v posledním dni vystoupal až těsně pod 53 tisíc dolarů, aby brzy na to opět klesl k hranici 50 tisíc, kolem níž osciluje už 14 dní. 


reklama