reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?

13.9.2016, Milan Šurkala, článek
Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?
EET neboli Elektronická evidence tržeb, která je strašákem pro stovky tisíc českých podnikatelů, je už za dveřmi. Podívejte se s námi na to, co nás vlastně čeká, co k tomu bude potřeba a jak vše technicky vlastně vyřešit.
Kapitoly článku:
Nyní se podíváme na jednu z možností, jak se vybavit na EET. Vyzkoušeli jsme set malého počítače X-POS S (Gigabyte BRIX), dotykového 15" displeje s odolnou úpravou vhodnou do restaurací a termální tiskárny účtenek. Běžně jsou tyto sety k dispozici s tiskárnou Epson T20, my jsme dostali dražší model Epson T88. Vy si set můžete poskládat libovolně, tedy vybrat z několika modelů počítače, několika displejů i tiskáren.


Set počítače BRIX, displeje a tiskárny


Co tu tedy najdeme? Základem je malý počítač X-POS S, v jehož útrobách je dvoujádrový procesor Intel Celeron 3955U s taktem 2,0 GHz a integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 510. Jsou zde 2GB DDR3L 1600 MHz v jednom modulu, je zde ale ještě místo pro další modul, kdyby to nestačilo. I se 2GB ale počítač běží svižně. Je to dáno také přítomností SSD disku, takže počítač naběhne zhruba do 15 sekund od zapnutí.


Gigabyte BRIX


Dále je tu 32GB SSD disk Transcend MTS800, což sice není mnoho, ale na Windows a pokladní programy to stačí. Kdyby to náhodou nestačilo, je zde k dispozici SATA port, takže můžete zvýšit kapacitu dalším diskem, a to ať už SSD nebo klasickým pevným diskem (HDD).


Gigabyte BRIX vnitřnosti


Zde vidíte šachtu na druhý disk (pozor, druhý disk není součástí dodávky, je tu jen pro ilustraci). Šachta je na spodní části krabičky, počítač tedy vlastně visí seshora nad diskem.


Gigabyte BRIX šuplík pro druhý HDD


Na přední straně počítače najdete jack pro mikrofon a sluchátka. Nechybí ani dva rychlé USB 3.0 porty.


Gigabyte BRIX přední porty


Další dva USB 3.0 porty jsou vzadu. Ty se hodí na připojení tiskárny, případně klávesnice, která může být potřeba při zadávání nových položek do pokladního softwaru. Dále je tu port pro síťový kabel (RJ-45, podporována je gigabitová rychlost), výstup na monitor (VGA redukce je v balení), HDMI výstup a vstup pro napájení. Díky tomu všemu můžete připojit 2 monitory zároveň. Co nejde až tak vidět, je podpora Wi-Fi (802.11ac) a Bluetooth 4.2.


Gigabyte BRIX zadní porty


Poněvadž jde o set, vše je již připraveno a konfigurace přístroje je opravdu velmi jednoduchá. Počítač, tiskárnu a monitor zapojíte příslušnými kabely k sobě, všechna 3 zařízení zapojíte do elektřiny, zapnete a vše jede. Nic není třeba nastavovat, neboť operační systém je nainstalován, tiskárna rovněž, máte tu i požadovaný pokladní software. Počítač tak běží do 5 minut od otevření krabice včetně tisku účtenek.

Pak už si jen musíte zajistit instalaci certifikátu pro EET. Nejslabší konfigurace těchto setů začínají již okolo 14.000 Kč bez DPH, tento set s výkonnějším počítačem vás ale vyjde na 25.500 Kč zejména kvůli odolnému displeji. K počítači vedle operačního systému a nutného příslušenství dostáváte samozřejmě i podporu. Vy si akorát musíte zajistit internetové připojení a instalaci certifikátu. Cena se tedy pohybuje na úrovni ostatních zařízení, které jsou už kompletně připravené (all-in-one a podobně), nicméně nenabízí takovou univerzálnost.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama