reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk chce na sociální síti Twitter zavést svobodu slova, což by měl ukázat např. i tím, že chce obnovit účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho účet byl v lednu 2021 zablokován za pobídky k agresi.
Andir (747) | 11.5.20229:09
dumpa ještě nezavřeli, už toho opičáka taky měli poslat na mars
Odpovědět2  12
Simik (356) | 11.5.20227:47
Co že to tam chce vrátit Musk?

"Musk už přitom dříve uvedl, že věří v potenciál Twitteru stát se platformou, na níž bude skutečná svoboda projevu, ...­"

Tímto?

"Podle jeho slov by špatné tweety mohly být smazány nebo udělány neviditelnými, mohly by vyústit v dočasné bany, ale ne v trvalé.­"

A ovce mu to žerou a tleskaj.
Odpovědět0  10
shall (39) | 11.5.202211:04
Pokud někdo doslova vyzývá k násilí, pak dočasný ban nebo smazání Tweetu je vpořádku. Dnes Twitter permanentně blokuje za ­"nevhodné­" politické názory.
Odpovědět4  0
Simik (356) | 12.5.20227:07
Vyzývání k násilí je u nás a určitě i USA protizákonné, pak mají zakročit zákonné prostředky ­- vyšetření, obžaloba, soud.
Pokud něco není protizákonné, pak není jiný důvod pro cenzuru a mazání než ideologický a manipulační.

Svoboda slova spočívá v možnosti říkat i názory, se kterými ostatní nesouhlasí. Svoboda slova, kde se smí říkat pouze ty správné názory, není svoboda slova, ale cenzura. Demokracie bez svobody slova je diktatura.

Pokud Musk bude rozhodovat co jsou špatné tweety a mají být smazány nebo neviditelné, tak se jedná o stejnou cenzuru jen podle jiných pravidel. Nebo si myslíte, že špatné tweety o Tesle budou nedotčené?
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 12.5.20227:16
Musk pochopitelně nehodlá provozovat svobodu slova. Ale je dobrý obchodník. Iluze svobody se dá skvěle zpeněžit.
Odpovědět0  0
631275 (287) | 12.5.202212:38
Na tom, že se něco někde smaže nebo dotyčný bude ­(dočasně­) umlčen není nic špatného v kontextu svobody slova.
Jedna věc je moci se svobodně vyjádřit, druhá být za to zodpovědný.

Celý zakopaný pes je v tom, jak nastavit spravedlivě proces, na základě kterého k případnému postihu dojde.

Protože u opravdu závadného obsahu je velmi vhodné, aby nikde nebyl ani o vteřinu déle, na druhou stranu posouzení příspěvku něčím jiným než stupidní AI je věc velmi náročná na zdroje.

Tenhle koncept praktikujeme běžně na různé činnosti. Chceš řidičské oprávnění, jistě, získat ho může téměř každý. Choval jsi se jako prase, tak ti oprávnění odebereme. Zbrojní průkaz to samé. Nebo živnostenské oprávnění.

Takže u svobody slova si dokážu představit, že twitter bude mít hooodně vysoký strop, co se smí a co ne a když danou laťku přeleze, tak to bude opravdu manuálně posouzeno. I s ohledem na společenskou nebezpečnost. Pokud já s nula followery prohlásím, že by se měli vyhubit všichni obyvatelé Aše, tak je to věc naprosto nevhodná jakéhokoliv zájmu kohokoliv a podobný tweet může shnít v propadlišti dějin. Pokud to ale prohlásí politik s desetitisíci odběrateli, bylo by vhodné se tím již zabývat, protože to má dopad ve zcela jiném rozměru.

Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1571) | 11.5.20227:28
Zrušit může, nepomůže mu to, Trumpa už zpátky nepřiláká.
Odpovědět2  1
shall (39) | 10.5.202222:51
Paráda
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 11.5.20225:54
Jo. Ono ten ban bylo pěkné, politicky motivované svinstvo. A navíc založené na lži, Trump v projevech NIKDY k násilí nevyzval. Maximum k čemu vyzýval je hájení ústavy, což je SNAD v pořádku. Tedy, rozhodně by to tak být mělo, protože pokud občan nemůže nectí ústavu, je někde chyba a stát má vážný problém.
Odpovědět8  3
warhawk22 (152) | 11.5.202211:06
Mozem vediet, co vas motivuje obhajovat toho bazmeka Trumpa?

Ja som ho pred jeho banom nejaky ten rok­-dva sledoval na Twitteri, a teda daval riadne bullshity dakedy.
A neviem co ste citali vy, ale Trump pred Bidenovou inauguraciou nepriamo podporoval k nepokojom, resp. k nasiliu. Takze ban si zasluzil.
Slobodu prejavu sice schvalujem, ale aj tam musia byt hranice.
Ked takito ludia, ako Trump, budu vyuzivat tieto nastroje na svoje ciele a manipulovat s ludmi, tak ich treba poslat kade lahsie...
Odpovědět3  5
wrah666 (6205) | 11.5.202211:26
Motivuje mě jen to, že se mi nelíbí, když vám někdo jen tak zakáže mluvit na základě něčeho, co by teoreticky snad možná mohlo být na hraně zákona. Protože cenzura je nepřípustná a pokud řekl něco protizákonného, tak ať to řeší soud. A tohle bylo ještě o dost víc přes čáru ­(míněno od provozovatele­) jelikož se jednalo o v té době úřadujícího prezidenta země. Tedy člověka, kterého dokonce ani soud nemůže po dobu výkonu funkce soudit. Zato jarouš z twitru může, on má práva, on je víc než bůh? Divné že?
Odpovědět4  2
igybb (1) | 12.5.20228:57
Súkromná spoločnosť prevádzkujúca svoju vlastnú službu, podľa vlastných podmienok, s ktorými užívateľ súhlasí založením svojho účtu a v prípade neakceptovateľnej zmeny týchto podmienok môže užívateľ kedykoľvek svoj účet zrušiť ­- to je teda drzosť!
Odpovědět0  0
Irving (246) | 13.5.202221:25
Ale jemu přece nikdo mluvit nezákal, jenom prostě dle soukromé společnosti porušil pravida používání jejiho produktu a tak mu tam byl zamezen přístup. Mluvit a veřejně vystupovat může dál, ve vězení není, tak co? Je Twitter jediná sociální síť na světě? U každé služby si její majitel a provozovatel může nastavit pravidla pro své zákazníky a uživatele a postihy za jejich porušení, Twitter není výjimkou.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.