reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk poslal první tweet přes své satelity Starlink

23.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk poslal první tweet přes své satelity Starlink
SpaceX Elona Muska plánuje už brzy spustit internetové připojení přes své satelity Starlink a jak to poprvé veřejně vyzkoušet lépe než tweety, kterými je Musk pověstný? Před pár hodinami se to povedlo a satelity podle všeho fungují.
Už v polovině příštího roku by chtěl Elon Musk a jeho společnost SpaceX spustit nové internetové připojení pomocí satelitů Starlink. Ty mají nabídnout internet i tam, kde je to dnes velmi drahé nebo komplikované. První várka 60 satelitů Starlink se už dostala na orbitu v květnu letošního roku a společnost nyní testuje, jaké jsou jejich schopnosti. Jeden z nich zahrnoval letící vojenské letadlo C-12, ve kterém byli údajně schopni dosáhnout přenosové rychlosti 610 Mbps. Elon Musk to ale vyzkoušel i svým typickým způsobem, na Twitteru.
 
Satelit SpaceX Starlink
 
Včera tak odeslal tweet ve znění "Sending this tweet through space via Starlink satellite" (Posílám tento tweet přes satelit Starlink), načež pak o dvě minuty ještě dodal "Whoa, it worked!!" (Juhů, funguje to!!).
 
 
Aby v polovině roku 2020 fungovalo pokrytí USA a Kanady, bude SpaceX muset vynést ještě dalších 6 až 8 várek těchto satelitů. Globální pokrytí by pak mělo vyžadovat celkem 24 várek, které je nutno umístit na orbitu. Prozatím má SpaceX povolení na vynesení téměř 12 tisíc satelitů a společnost by chtěla jejich počet ještě významně navýšit až na 42 tisíc kusů pro co nejlepší pokrytí a stabilní výkony.
 
Otázkou je nyní především cena. Ředitelka SpaceX Gwynne Shotwell řekla, že mnoho Američanů platí za mizerné služby i $80 měsíčně, na základě čehož by se dalo předpokládat, že by cena v USA mohla být při kvalitnějších službách stejná, ne-li i mnohem nižší. Pravděpodobné je i to, že v jiných oblastech světa bude cena znatelně nižší tak, aby odpovídala kupní síle obyvatelstva v daných zemích (připomeňme, že cílem služby je přinést internet pro celý svět, tedy i chudší země).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama