reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Je třeba nabrousit ostrovtip, Elon Musk totiž představil humanoidní roboty Tesla Bot, kteří jsou tvořeni za účelem sloužit lidstvu a zcela jistě ne rozdupávat naše lebky na apokalyptickém bojišti. Co zvládnou? 
xmarek (63) | 24.8.20210:37
Existují dvě cesty: https:­/­/bit.ly­/33hnbxo Buď samostatnost a nebo pracák. Můžete si vybrat.
Odpovědět0  2
doriel (497) | 23.8.202113:01
Tak robot parkourista je hooodně hustej týpek. Od Boston dynamics se mi líbí ještě ten robot­-pasáček co nahání stádo, nebo ten co počítá plody v sadech. Ta videa jsou až strašidelná s tou strojovou přesností. A když se ho člověk snaží shodit na zem, strašidelně se brání. Líbí se mi to, ale zatím žádná umělá inteligence, to je hodně daleko. Řekněme že strojové učení zvládají, adaptují se na situace na které přímo nebyli navrženi, ale nenazýval bych to inteligence. Podle mě i nálepka chytré hodinky nebo chytrá lednice jsou trochu přestřelené. Nicméně je to cesta a velmi zajímavá. Děkujeme za článek.
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 23.8.202111:54
Pokud se nepletu, tak naše pracovní právo stanovuje váhový limit u břemene na 50kg pro muže a 25kg pro ženu. Takže tento pomocník toho tedy moc neunese. Ale pokud bude makat 24 hodin denně a nekecat o přesčasech, dovolené, volnu a odborech, tak asi dobrý :­)
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 24.8.202114:47
Máte zajímavou představu o světě. V realitě, kde politika poslala armády lidí nedělat NIC do kanceláří, byste ještě další lidskou práci nahradil roboty.

Jste blázen?
Odpovědět0  0
doriel (497) | 24.8.202115:10
Nechci moc polemizovat, ale to nicnedělání je vlastně v zájmu společnosti, protože jinak by byli spousty lidí nezaměstnaných. Jejich neschopnost je druhá věc.. Obzvlášť ve státní sféře najdeme drtivou většinu lidí, kteří vlastně ani nic nechtějí dělat, nebo neumí. Úřady jsou dokonalý příklad, kdy mě, jako jejich chlebodárci, který odvádí daně aby oni mohli být placeni, ještě paní na přepážce vynadá, proč jsem vlastně přišel, že má dělat tolik papírů, že nestíhá.
Že si například matrika a magistrát neumějí předat informaci, že jsem se oženil a že potřebuju novou občanku a musím tam kvůli tomu jít a dostanu ještě vynadáno, to je prostě běs.
Roboty do skladu ano, aspoň by lidi nemuseli zvedat ta břemena a ten co to dělal předtím může dělat robotovi ­"předáka­" a servismana.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 24.8.202118:30
Jak se to vezme. Řekněme, že v realitě současného světa to poněkud výhoda je. Ono nejde ani tak o to, že ti lidé nechtějí nic dělat. Jde o to, že určitá skupina lidí pokyny udílí a jiná skupina pokyny plní ­(a neptá se­). A tedy pokud je úkolem nicnedělání, no tak někdo jiný tento úkol splní.

Výhoda je to v tom, že lidé se díky tomu masivně nebouří. Nyní se mohu bít do prsou a myslet si, jak by takové protesty posunuly společnost, jenomže ono to tak bohužel dopadnout nemusí, společnost by se také mohla utopit v chaosu násilí a k ničemu by to nevedlo.

Problém je jinde. Problém je v tom, že to je v zásadě určitý společenský rozvrat. Něco, co vyžaduje nějaké řešení. Už jenom proto, že ti lidi mají nějaké reálné potřeby ­- něco jedí, někde bydlí, něco mají na sobě atd. a tyto věci pochopitelně nepadají ze vzduchu, takže společnost se pak nepříjemně dělí na dvě skupiny, na ty, co jen spotřebovávají a na ty, co na ně dělají.

Proč to tak je? Nastavenou politikou. I přes různé zprávy, které denně přijímáme a ukazovaly by opak, je ve skutečnosti současný systém značně ­"socialisticky­" zaseknutý. Systém potřebuje vrátit lidi, kteří pokyny k práci udílejí, zpět k tomu, aby ostatní lidi zaměstnávali reálnou prací a nikoliv nicneděláním.
Odpovědět0  0
sroobik (602) | 24.8.202119:01
system potrebuje to, co teraz chce spravit cina a robil Robin Hood. Zobrat bohatym napr. 50% penazi ­- stale zostanu bohati a rozdat ich chudobnym. Len sa to nemoze udiat zo vecera do rana, lebo taky boom v spotrebe tovarov by bol vacsi ako 20 covid pandemii ­(mam na mysli ako sa nestiha nosit tovar cina => svet)
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 24.8.202122:40
To uděláte jednoduše tak, že zrušíte to, co bere peníze chudým a dává bohatým, tedy že současný systém částečných rezerv nahradíte tvrdou měnou.

Nejsem si jistý, jestli zrovna tohle chce provést Čína ­(či jakýkoliv stát na světě­), řekl bych spíše, že nikoliv. Ale klidně mě opravte, třeba mi něco nedochází.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 24.8.202123:55
Super myšlenka! Média, marketing? Vyvolávání umělé potřeby nových bot, mobilů, atp. U “západních” dětí dochází k vyčleňování z kolektivu, když ty věci nemáte, takže se ten konzum bohužel učí od mala. Vedlejší efekt je, že si zhuntujeme přírodní zdroje.
Odpovědět0  0
ozana (100) | 22.8.20218:42
Čekal bych, že se budete zabývat tím představeným AI čipem a ne nějakám panákem na pódiu.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 22.8.202110:36
Rýmička, kašlíček, víkend. Ale jdu na to.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 23.8.20216:12
Odpočinek je taky důležitý :)
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 21.8.202117:51
Tak konečně pořádně humanoidní robot. Speciální roboti jsou super a budou pořád, ale humanoidní chybi a bude taky super, protoze krome specialnich je potreba mit univerzalni roboty a dokonce hodne podobny člověku, protoze mnoho veci je stavenych na postavu člověka. Napr mit ho doma na praci jako pomocnika jak byla predstava uz pred 50ti lety. Clovek mu da bezny ukol jaky by dal cloveku a ten robot se do tech prostor vejde, vezme treba nuzky do ruky, hrabe, lopatu, proleze do kabiny stareho traktoru a budou mu vyhovovat ovladaci prvky, opravi me jizdni kolo a vyzkousi ho, nebo dokonce vyuzije. Pomuze staremu cloveku, pomuze s vařením a uklidem a tohle je optimalni postava, ted uz jen zvladnout hw, sw, cenu, bezpecnost a problemy se soukromim. Kdyby to vse bylo dost dobry, ja bych ho bral hned.
Odpovědět0  2
sroobik (602) | 21.8.202118:07
vacsina filmovej produkcie je o tom, ako roboti ziskali vedomie atd.. v praxi video ziskalo vedomie? Chladnicka? Umyvacky riadu mali v amerike snad uz v Dallase ­(serial z konca 80. rokov­) Ziskali vedomie? Nechapem, preco by mali ziskat vedomie roboti ­- vid mnou spominany serial Humans. Takze ak je moznost ­(a japonci sa o to uz nejaky ten piatok snazia ­( https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=TyJ­-xLj9SEE ­) takycht orobotov vyrobit, nevidim dovod, preco nie. Ale nesnazit sa im vyrobit umelu ludsku mysel ako v A.I. ­- to by bolo konktraproduktivne.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 21.8.202119:42
To je reakce na mě? Ja nic o vedomi nepsal. Ja uz vim ze vedomi neni zavisly na mozku, takze umelou neuronovou sítí se nevytvoří, ale na cem zavisly je, to nevim.
Ja bych toho robota bral jako pomocnika i bez vedomi s tim ze jeho umela inteligence bude mit krome speciálních částí ­(zrak atd­) i nejakou tu univerzalni na urovni jak to jen pujde. To vse funguje i bez vedomi. Ty specialni uz jsou ok. ted se resi ta univerzalni, to je tezsi resit, ale jiste aspon nejake jednodussi uz existují.
Odpovědět0  1
DarkRichelieu (1230) | 23.8.20217:41
Stále vzdálená budoucnost, ten robot vám neudělá svačinu do školy, neuklidí, nevypere, nevyžehlí, nenakoupí a nepřipraví večeři pro vracející se rodinu ještě minimálně 100 let. To čemu dnes říkají umělá inteligence nemá s inteligencí nic společného. Je to jen ­"rychle­" se měnící adaptivní algoritmus a to jen na nějakou konkrétní činnost, a to jsem ho ještě přechválil. Dnešní robot sotva zvládne napatlat pizzu, není to žándý General Atomics Mr. Handy z Fallouta :D
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 23.8.202120:02
Já bych s tím nepočítal, že mě letos udělá svačinu do práce, já říkám že se mě líbí že konečně určili podle mě nejlepší tvar i když bude fyzicky slabší, protože ty humanoidní podle mě chybí, z boston dynamics se tomu hodně blíží, maj super schopnosti a sílu, ale směřování k tomu opravdu humanoidnímu se mě líbí, že např může sednout do auta, pootočí hlavou a uvidí do zrcátka, prostě kompatibilita s člověkem, to mě tesla udělala radost. vím že dnes do auta nesedne, dnes neexistuje, ale budou na tom dělat. S inteligencí to vidím jinak. Podle mě to má hodně společného s inteligencí a plně mě vyhovuje název umělá inteligence hlavně když větší zájemci už rozlišují tu speciální a univerzální a tak je to neplete že by si mysleli že ta umělá inteligence umí co umí člověk. Inteligenci má i žížala i když nemá mozek, inteligence jsou různé jako je různá třeba věc označená názvem ­"elektronika­" Např můj asi 10 roků starý APS­-C foťák Sony vidí lidi, konkrétně vidí obličeje ať to je třeba socha, rozpozná je v záběru, to je vidění a podle mě je to inteligence, konkrétně ta speciální, kde jde jen o zrak a rozhodnutí vyfotit když se ten obličej usměje.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1504) | 22.8.202123:08
To co popisuješ zvládne i člověk. Jaká je pro tebe přidaná hodnota toho, že to bude dělat robot?
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 23.8.20216:40
Velka jako u jine techniky, co lidi vyuzivaji, vsechny ty prace co driv delali lidi bez stroju a bez koní a nekdo bohatsi vyuzil koně. Treba uklid doma, budu radsi delat jine prace nez uklizet a nebudu chtit doma v byte uklizecku. To jsou ruzny pripady, pro kazdyho jiny. Treba jsou pripady kdy clovek obcas potrebuje pomoct, ale nechce s tim nikoho otravovat, casto starsi lidi. Robot je stroj a lidi je radi vyuzivaji uz stovky let, ma to mnoho vyhod. Treba otravna opakovana prace pro robota otravna neni, nebo robot muze doma fungovat dobre jako jiny automaty. Mame davno automaticky pracky, kuchynsky roboty a teprv chvili automaticky kotle a kde jeste nejaky automat chybi, tak robot ho muze nahradit, to muze byt mnoho drobnosti. Takova pracka, to je kupa prace, tak je mame automatický davno, ale treba okno se me samo nezavre i kdyz by to vyrobit slo. Robot me muze zavrit okna kdyz nejsem doma a bude prset a mam je otevreny protoze potrebuju chladit byt. To jsou zas pro kazdyho jiny pripady, ale jeden humanoidni robot pujde pouzit na mnoho veci narozdil od ty pračky.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1504) | 20.8.202117:24
No nevim. Humanoidni robot mi přijde jako kravina. Pokud by měl dělat nějakou jednoduchou práci, tak stačí roboruka, případně roboruka na vozíku. Tohle bude jenom pro parádu nebo jen pro pár speciálních potřeb. Takže zase Muskovina a vábnička na investory.
Odpovědět3  0
Choakinek (1548) | 20.8.202118:13
Tak hlavně jako investor bych od firmy, která finanční prostředky má, očekával trochu víc ­(měl­-li bych projekt finančně podpořit­), než jen Muska na pódiu a obrazovou prezentaci.

Tak jestli to takhle dnešním investorům stačí, je to zvláštní.
Odpovědět3  0
Akuh (1099) | 20.8.202121:24
Humanoidní robot má velkou výhodu v kontaktu s lidmi. Většina lidí si radši v restauraci přebere jídlo od humanoidního robota, než od spota s robotickou rukou :­-­)
Ale je pravda že všude mimo přímého kontaktu se zákazníky je asi výhodnější specializovaný tobot.
Odpovědět5  2
Choakinek (1548) | 20.8.202122:51
Takže v restauraci budu přebírat jídlo od robota, ale ve skladech a montovnách budou dřít lidé?

Vám to dává smysl?
Odpovědět3  3
Akuh (1099) | 21.8.20210:04
Kde jsem napsal něco takového? O lidech jsem psal pouze z pohledu zákazníka. O pracovních silách jsem psal jen o tom na co je vhodný který robot ­- že kde nejsou zákazníci, je výhodnější specializovaný robot než humanoidní robot.
V montovnách mají smysl robotický linky se stacionárními robotickými systémy, jak je dnes běžné v automobilkách.
Do skladů se hodí třeba Pick a Stretch od Boston dynamic, doplněný nějakou rukou.
Odpovědět3  0
Choakinek (1548) | 21.8.202123:12
"Kde jsem napsal něco takového?­"

Máte pravdu, omlouvám se.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 23.8.20217:48
Vzhledem k ceně a schopnostem, je člověk s agentury za pár šlupek nejvýhodnější, a ještě hodně, hodně, hodně dlouho bude.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 24.8.202114:37
Takový člověk je ovšem zpravidla zaměstnán ve společnostech, které již zkrachovaly, pouze je udržuje na kapačkách systém částečných rezerv.

Myslíte si, že toto je pro společnost výhodné?
Odpovědět0  0
sroobik (602) | 21.8.202112:41
nah.. tu mas roboruku https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=_k0bzMWFNls a tu mas humanoidneho robota https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=4kZQxVXgXwA ­(mia nieje Jen z IT Crowd­), urcite by som bral Miu :)
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 20.8.202117:05
To bude ­"krásný svět­". Budeme žít v realitě 52. virtuální covidové vlny, naše těla budou rozpíchána minimálně jedním stem dávek vakcín a z lehátek, křesel či postelí se budeme koukat, jak na nás dřou Tesla Boti.

Odpusťte mi nyní ten expresivní výraz: Ble :­-­).
Odpovědět4  10
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.