reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk představuje plány na kolonizaci Marsu

28.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Elon Musk představuje plány na kolonizaci Marsu
Elon Musk má se svou společností SpaceX velké plány. Vývoj znovupoužitelných raket vede k hlavnímu cíli: dobýt rudou planetu. Na včerejší konferenci Making Humans a Multiplanetary Species Elon Musk představil své plány.
Známý americký podnikatel Elon Musk, který má na svědomí automobilku Tesla a kosmickou společnost SpaceX, včera vystoupil na konferenci Making Humans a Multiplanetary Species v Mexiku. Při této příležitosti představil další plány na kolonizaci Marsu. S myšlenkou na osídlení rudé planety si Elon Musk pohrává už dlouho a netají se ani se svým názorem, že jediná možnost, jak předejít zániku lidstva je právě kolonizace jiných planet.

Muskovy velké plány by měly vyvrcholit momentem, kdy na Marsu poprvé přistanou astronauti. Tento záměr Elon Musk dal najevo už v dřívější době. Prohlásil, že první lidé by díky SpaceX měli být na Marsu už v roce 2025. První zkušební přistání kosmické lodi Dragon na povrchu rudé planety by se mělo konat o sedm let dřív, v roce 2018.

Na včerejší konferenci o vesmíru Musk prezentoval i to, jak by samotná cesta posádky na Mars měla vypadat. Raketa a kosmická loď nazvané Interplanetary Transport System budou samozřejmě připraveny k opakovanému použití, což sníží náklady. Společnost SpaceX zveřejnila video, ve kterém ukazuje, jak bude Interplanetary Transport System fungovat a co všechno bude obnášet.


Raketa, která bude mít za úkol dopravit kosmickou loď do vesmíru, bude využívat několik motorů Raptor. Tento dlouhou dobu vyvíjený motor SpaceX nedávno i poprvé vyzkoušela. Ke startu bude potřeba tah 127 800 kN a Interplanetary Transport System bude schopen unést až 100 tun nákladu, který má tvořit posádka a potřebné zásoby pro pobyt na rudé planetě.

Jakmile dojde k oddělení prvního stupně s motory, tato část rakety zamíří zpátky na Zemi, aby vyzvedla tankovací loď. Kosmická loď, která se oddělila, bude mezitím čekat na orbitě na dotankování. Když bude tento úkol splněn, může loď vyrazit a použít palivo pro začátek své cesty. V pozdější fázi cesty na Mars roztáhne ITS své solární panely a pomocí elektrické energie bude pokračovat až ke svému cíli.

Po přistání na Marsu z kosmické lodi vyjde skupinka kosmonautů, kteří budou mít tu čest začít s kolonizací. Kosmická loď se následně z Marsu vrátí zpátky na Zemi. V závěru videa Elon Musk ukazuje, jak by se Mars mohl v průběhu let změnit. Z rudé a nehostinné planety se stane planeta, která svým vzhledem připomíná Zemi. To už se pohybujeme ale spíš v Muskových snech.






Podle Elona Muska by ze začátku na každé lodi mělo být okolo 100 lidí. Tento počet by měl ale postupně stoupat společně s velikostí kosmické lodi, takže by na Mars létalo i více než 200 lidí najednou. Loď samotná má být pro první kolonizátory příjemným místem, protože bude nabízet nejrůznější možnosti, jak se zabavit. Chybět nebude ani kavárna a filmové místnosti.

Co se nákladů na tuto misi týče, Elon Musk odhaduje, že pro začátek bude stát vyslání jedné osoby na Mars přibližně 10 miliard dolarů, což je v přepočtu přibližně 240 miliard korun. Musk však chce, aby tyto náklady klesly až na 200 tisíc dolarů za jednu osobu, což dělá téměř pět miliónů korun. Nakonec by měla cena klesnout až na 100 000 dolarů, to je asi dva a půl miliónu korun.

Klesání nákladů bude možné také díky možnosti rakety a kosmické lodě znovu využít. Každá raketa bude moct odstartovat až tisíckrát, tankovací loď bude možné použít stokrát a kosmická loď, která poletí na Mars, bude připravena na dvanáct použití.

V první řadě ale musí SpaceX lidem dokázat, že jejich rakety jsou pro přepravu posádky skutečně bezpečné. Na začátku září totiž společností otřásla nešťastná událost, kdy jedna z jejích raket při přípravách na start vybouchla. To se stalo kvůli porušení héliové nádrže. S Falcony 9 chce SpaceX začít znovu létat letos v listopadu.

Zdroje: Engadget (1, 2)
reklama