reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Prezident Vladimír Putin řekl, že vládcem světa bude národ, který bude vést v technologiích umělé inteligence. Elon Musk na to reagoval tweety, kde se obává toho, že místo nadvlády AI povede ke 3. světové válce. Anketa: Jak to bude podle vás?
Luk Skywalker (510) | 5.9.201717:03
Severní Korea ­- 3. světovou nevyvolá, ale brzký konflikt možná, stejně tak Islamský stát. Když se bude chtít je po pár dnech po problému, že by byly velké oběti na civilistech, hold co se dá dělat, u Islamského státu si to Alláh přebere, u Severní Koree Kim, když je ­"polobůh­" nebo jak to tam mají.
Další tradiční světoví hráči ­(USA, Rusko, Čína­) potřeba rozpoutat světový konflikt nemají.
Muskovu obavu sdílím, ale myslím, že ten kdo ten konflikt vyvolá nebude AI, ale lidstvo. Podívejte se na Animatrix, konkretně Druhou renesanci a asi tak to bude. Strach vyvolá konflikt hned. Dále to už může být jako v Terminátorovi.
A naše závislots na technice je známá, ale jdete i bez ní, takže nějací křováci a ti nejméně poznamenaní technikou by přežili, kdyby totální obrana byla přes EMP a stroje by podlehly.
Odpovědět1  0
XyM (193) | 5.9.201716:08
Jako, s tou technikou co má Severní Korea snad nemůžu začít válku ani s Českem :D Joooo.... Jediné co mají jako, že na docela dobré úrovni je Jaderný program.. jinak.. ty tanky pffff.. by dojeli sotva na hranice s Ruskem... no a kdyby přijeli tak jim to cigáni rozeberou. Co se týče té AI taky se ji bojím... jakože cyborg je docela v pohodě ale takový Androind či robot... Ale to je budoucnost... No, možná se lidstvo vyhubí samo :D ani k tomu nepotřebují AI...
Odpovědět0  0
tomasjerry (207) | 5.9.20179:52
Preco tam je niekto iny?
Preco tam nenapisete rovno ze USA???
To rozputava vojnu vselikde, vik Irak, Siria, Anganistan.
Takze USA bude v ramci sirenia ­"demokracie­" dalej napadat cudzie staty, pokial niekto neodpovie patricne. Preto nechcu aby mala KLDR vodikovku, potom ju len tak nemozu napadnut.
Odpovědět5  6
Pavel Matějka (1571) | 5.9.20179:08
že honička kolem KLDR je především kvůli tomu, aby Jihokorejci a Japonci nakoupili protiraketové systémy. Jednak je to kšeft, druhak je to další krok v nesmyslném nátlaku na Rusko pomocí jeho obkličování vojenskými základnami USA a NATO. A kdyby Kim couvl a vzdal se, první věcí ze strany USA by bylo budování základen na severu KLDR.

Až jednou místo Putina nastoupí někdo vznětlivější, tak to nechci vidět.
Odpovědět5  2
batmaster (699) | 5.9.20177:09
Podle mě bude další válka střet civilizací. Spějeme k tomu mílovými kroky. Neschopnost některých národů a nadřazenost druhých bude čím dál víc vyvolávat emoce. Jednoho dne bude civilizovaný svět ­(který za pár generací ztratil pud sebezáchovy, ­"selský rozum­" a utápí se v korektnosti, pozitivní diskriminaci vlastních lidí a rádoby technologické nadřazenosti­) podroben zkoušce jako kdysi egyptská a nebo římská říše. Něco se stát musí, protože lidí neustále přibývá náboženské, ekonomické a technologické rozdíly se propastně prohlubují a jednoho dne dojde naše planeta do bodu, kdy už to prostě dál nepůjde. :­(

(Jen se podívejte, jak v rozvojových zemích řádí sta­-tisíce mladých lidí vyzbrojených naší technologií zbraní, ke které by se vlastním přičiněním nikdy nedostali. Jak dlouho bude trvat, než za pomocí přirozené i nepřirozené migrace budou tito lidé pobíhat s těmito zbraněmi po ­"vyspělých­" zemích. Naše zhýčkaná civilizace nemá šanci se ubránit. Nejhorší, co se našim mladým mohlo kdy stát je, že jim nefungovala WiFi. :­()
Odpovědět7  0
snajprik (1554) | 5.9.20176:32
USA tam určite budú dodávať zbrane. Na umelu inteligenciu sú mikrovlnné bomby čo spali všetok krémim v okruhu 200 km...
Odpovědět2  0
Pate1973 (256) | 5.9.20177:58
Jste místo mikrovlnné chtěl použít výraz EMP zbraně ale ani ty zdaleka neusmaží všechny čipy v okolí.Pokud je na to technika konstruována přečká i poměrně blízký atomový vybuch který je jedním z nejsilnějších zdrojů EMP.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.9.20178:58
Podstatné je slovní spojení ­"pokud je na to konstruována­". Což vás omezuje jednak na čipy patřičně robustní ­(a kolik let staré­), dvak v kontrukci ­(stínění, nejlépe více vrstev­) a nakonec v ceně, je to mnohonásobně dražší než běžná elektronika. V reálu to používá jen několik málo firem vyrábějících super odolné přístroje a armáda. A i ta armáda má naprostou většinu elektroniky ­"běžnou­" a jen malá část je odolná. A problém je provázanost funkcí. Můžete mít dokonalý mobil, kterému nevadí když ho přejede tank a ustojí i EMP. Ale když to BTSky ­"koupí­", tak je vám k ničemu. A zmiňované rozhodně stíněné nejsou. Je vám jedno, že EMP přežije serverovna, a běží dál na UPSku, když nejsou stíněné routery atd.
Odpovědět2  0
Pate1973 (256) | 5.9.201714:24
Ano to je jistě pravda to ale nic nemění na naší závislosti na elektronice spíše ji potvrzuje.
Odpovědět0  0
Pate1973 (256) | 5.9.20173:31
Spíše se jen nebojí podívat o kousek dál dopředu a to co tam vidí ho neuklidňuje a já mu dávám za pravdu.Třeba nejlepší hráč Go už není člověk a naučil se to sám jeho tvůrci nebyli ani náhodou ti nejlepší hráči přesto jejich výtvor zvítězil.Před pouhými pár lety se mělo za to že tahle hra ještě dlouho odolá a vono prd.Jsme pro mnohé lidi až nepředstavitelně závislí a zranitelni co se počítačů týká.A kdo zaručí že ta první skutečná AI bude přátelská co když to bude asociální psychopat.
Odpovědět8  0
danno (335) | 5.9.201714:13
Tak AI bude z ludskeho pohladu ­"asocialny psychopat­" takmer urcite. Empatia a dlasie pozitivne ludske emocie tvoriace moralne normy su vyhodne pre fungovanie ludskej spolocnosti, nie vsak nevyhnutne pre efektivne fungovanie nebiologickej inteligencie. Napriklad pre ludi je vylepsovanie ludskej DNA tabu z dobreho dovodu, miliardy rokov evolucne vyvijany mechanizmus sa da pokazit za par generacii. Pre AI ale moze byt sebavylepsovanie zakladnym principom jej fungovania a v kratkom case ­(v porovnani s evoluciou­) si moze vybudovat velmi ucinne komunikacne aj fyzicke rozhrania k realnemu svetu, na ktore clovek nie len ze nebude mat dosah, ale trebars ani ich nebude vediet znicit.
Odpovědět0  0
Nitram1980CZ (130) | 5.9.20171:23
Asi moc sledoval film Terminátor :)
Odpovědět0  8
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.