reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk už má dost spekulantů, kteří si sázejí na pokles hodnoty Tesly a společnosti škodí. Chce ji tedy zpět do privátních rukou. Jenže toto oznámení zvýšilo cenu akcií a jeden z nepřejících tak Muska zažaloval. Nevěří, že má na odkup peníze. 
wrah666 (6205) | 13.8.201816:52
Zrovna se ukázalo, že peníze opravdu má. Od Arabů. A navíc počítá s tím, že většina akcionářů zůstane akcionáři i nadále, jen nebudou akcie prodejné na burze.
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 13.8.20188:27
Preco sa ludia prave nezaoberate tymto:
To funguje tak, že si spekulant akcii půjčí, aby ji mohl prodat ­(prodá ji draho­). Když pak cena klesne, pak ji za tuto sníženou cenu koupí zpět a vrátí. Na tomto poklesu pak vydělá, resp. cílem je koupit ji později levněji, než za kolik byla nejprve prodána.
To ej ako OK, ze si nieco pozicias, predas nasledne vratis s5?
Tak ja si poziciam auto, predam ho a potom ho za 1 rok ked mi bude koncit zmluva kupim s5 za nizsiu cenu.
To je zvratenost, ako sa moze akcia poziciavat, naviac mam dojem, ze zadarmo?
Prave toto by som zakazal. Alebo by som zaviedol, ze za pozicanie sa plati. Tak ako sa plati, ked si poziciatie ine veci.
Cele zle.
Odpovědět3  1
SatanS (209) | 13.8.201822:09
A kde si prosimte vzal to, ze za ­"pujceni­" se neplati? Samozrejme, ze se za to plati.
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 14.8.201815:04
Ale kolko sa za to plati ? Urcite by som zakazal poziciavanie akcii. Ak ju chces, tak si ju kup. Potom by taketo nieco neexistovalo. Alebo by som zaviedol nieake nehorazne % za poziciavanie pri vracani, takze by sa to neoplatilo.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4498) | 14.8.201816:11
Jenže on tu akcii právě nechce, protože si myslí, že její cena půjde dolů. Pokud je nějaký subjekt ochoten a schopen mu tu akcii půjčit a oba dva se dohodnou na ceně výpůjčky, co je na tom špatně? Jde o dobrovolnou půjčku dvou subjektů, kteří si něco půjčují za dobrovolně dohodnutou cenu ­(ta může činit desetiny i desítky procent ročně podle toho, na čem se tyto subjekty dobrovolně dohodnou ­- ovlivňuje to např. dostupnost těch akcií­).

Navíc u short nákupů na rozdíl od běžného nákupu akcií ­(long­) můžeš jít do ztráty přes 100 %, což je obrovské finanční riziko.
Odpovědět1  0
peetter (42) | 14.8.201821:43
Myslim, ze je zbytecny se snazit to tu vysvetlovat. Je to stranka o hardwaru a velka cast lidi tu ani hardwaru­/PC nerozumi, tak nemuzeme cekat, ze by meli zajem se neco naucit o burze :D

Je to celkem smutny, kdyz si clovek uvedomi, ze investovani do akcii je jedna z mala moznosti, jak doopravdy zhodnotit svoje uspory a vetsina lidi si mysli, ze obchodnici na burze jsou ­"skodici spekulanti­".
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1065) | 18.8.20182:06
Souhlas. K tomu dodám jen to, že pokud je nějaký investor či podnikatel úspěšný ­(podnikání je svým způsobem taky spekulace­), tak klobouk dolů a nechť je v ČR takových lidí co nejvíce!
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 18.8.20182:01
Jasně, když něčemu člověk nerozumí, tak by se to samozřejmě podle něj mělo hned zakázat :­-D
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4498) | 14.8.20188:09
Prvně, poplatky za půjčení tam jsou ­(a někdy mohou být pěkně vysoké­). A za druhé, pokud je někdo svolný to za takových podmínek půjčit, co je na tom pak špatného? Je to dobrovolný krok dvou stran.
Odpovědět0  0
Ienari Tokugawa (107) | 12.8.201814:38
Spíše je smutný fakt, že taková věc či děj lze žalovat.
Odpovědět9  1
wrah666 (6205) | 12.8.20188:16
Že přišel škodič spekulant na buben je tak smutnéééé. Může mi nekdo dát jediný příklad, kdy by podobhný člověk něčemu pomohl? Jak je sakra možné legálně provozovat činnost, která všem okolo škodí?
Odpovědět14  1
Tech-boy.lukas (1254) | 12.8.201814:46
ono profesí ­"dá li se to tak říct­" které jsou k ničemu je spousty, co dělá např. takový lobista?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 12.8.201815:26
Lobbista je sice zlmetek, ale jinak v zásadě obchodní zástupce. prostředník mezi zadavatelem a prodejcem. Tam bych spíš viděl chybu, že se zadavatel neobtěžuje si dojít za prodejcem sám a koupit to za reálné peníze, ne s přirážkou pro ­"kamarády­". Jenže z Lobbingu alespoň ve výsledku vzejde dodávka zboží. Ze spekulace v lepším případě nevzejde nic, v horším ničí fungující firmy, které živily kolik zaměstnanců. ­(a v úplně nejhorším položí burzu a následně ekonomiku celých světadílů)
Odpovědět7  1
Tech-boy.lukas (1254) | 12.8.201816:04
takže česky je lobista dělám prd a beru za to prachy,je tak? Já Muskovi fandím ale dle mě nemusí vše dávat na různé sociální sítě atd.
Odpovědět3  0
sroobik (602) | 12.8.201820:16
lobista principialne nieje ten zly.. lobista je clovek, ktory dostane za ulohu presvedcit investora aby kupil toto a toto... napr. 5 ton zhnitych pomarancov. Ze investorovi budu nanic a vyhodil peniaze von oknom lobistu trapit nemusi. V praxi je to naopak, lobistov by mali brat na zodpovednost a 99% ich davat do basy na dlhe roky.
edit: podobne to je u obhajcov.. clovek ktory obhajuje dokonca dostane ­"von­" nejakeho vraha len preto, ze ho policat zatykal pravou rukou a v zakone je napisane ze musi lavou aj to len palcom a ukazovakom by si zasluzil rovnaky trest ako ten vrah.
Odpovědět0  3
peetter (42) | 13.8.20184:36
Kdybys neco vedel o obchodovani na burze, tak bys mozna pochopil, ze to co jsi napsal je uplna blbost.

Shortovani je uplne bezna praxe na burze, neni to zadny skodic spekulant, ale normalni obchodnik na burze, na ktere se Tesla obchoduje. Tohle samozrejme Teslu zavazuje k dodrzovani pravidel dane burzy a Elon tohle porusil a s vysokou pravedpodobnosti tuhle zalobu prohraje, nebo se v tichosti vyrovna.
Odpovědět3  5
peetter (42) | 13.8.20184:36
A k tomu jestli dany spekulant nekomu pomohl nebo ne... Co kdyby to byl manager fondu, do ktereho jsi dal penize? Byl bys pokojeny s tim, ze jsi prisel o penize jenom kvuli Muskovu tweetu?
Odpovědět3  5
Bobron79 (15) | 13.8.201810:59
Prodávat něco, co nevlastním, je imho podvod. Nicméně, pokud někdo takto postaví smlouvu, že něco někdy dodá, aniž by to něco měl zajištěno a znal náklady s tím spojené, tak je to jen jeho riziko a je úplně jedno co kdy kdo kde tvitoval. Je to zvrácenost moderní ekonomiky.
Odpovědět1  2
peetter (42) | 13.8.201821:40
Strasne se mi libi jak tu dostavam ­"disliky­" od lidi co burze ocividne vubec nerozumi. Ocividne jsou tu aspon 4 lidi, kteri jsou vzdycky spokojeni, kdyz jim nekdo ukradne penize :D. Snizenim kvality prispevku pravdu v nepravdu nezmenite ;­)

Na burzu spolecnosti vstupuji dobrovolne a od zacatku presne vedi do ceho jdou. Nikdo neprodava, co neni jeho. Burza funguje trochu jako sazkova kancelar, bud vsadite na vyhru­(rust ceny akcii­) nebo na prohru­(pokles ceny­).

To co udelal Musk se da povazovat za nezakonne, protoze je to ovlivnovani ceny akcii.

Odpovědět2  1
Karel Polívka (1065) | 18.8.20181:32
Burza má nějaká pravidla a shortování je jeden z dostupných nástrojů, jak může trh ohodnocovat danou firmu, která na ni z vlastního rozhodnutí vstoupila. A důvodem pro vstup na burzu je získat co největší kapitál pro své fungování a další rozvoj. No a CEO ­(v tomto případě Musk­) je pak v podstatě vůči všem aktérům na trhu v roli prodavače své vize ohledně existence dané firmy. Pokud jeho strategie dává s výhledem do budoucna smysl a firma prosperuje, cena akcií roste a účastnící burzy nemají moc důvodů firmě nevěřit a shortovat ji. Pokud ale někomu strategie s výhledem do budoucna smysl nedává, nebo firma neprosperuje, nebo obojí, je naprosto logické, že někteří účastníci trhu jsou vůči dané firmě skeptičtí, a proto mohou sáhnout k tomu, že tu firmu zashortují, což je v podstatě samočistící mechanismus, protože to udělají v momentě, kdy jsou přesvědčení, že aktuální cena akcie dané firmy neodpovídá tomu, co ta firma představuje, protože tím sami podstupují obrovské riziko, pokud by se spletli – shortováním tak vyvinou tlak na snížení ceny, což může být v případě správného vyhodnocení situace prostě jen návrat k odpovídající hodnotě toho, co firma v danou chvíli představuje. A pak je na hlavním prodavači ­(CEO­), aby ukázal, že ta firma stojí za víc. Muskovi osobně fandím vzhledem k tomu, co všechno už dokázal, ale tohle prostě nezvládá.

Pokud si myslíte, že shortování je činnost, která pouze všem okolo škodí, je to pouze naprosté nepochopení mechanismů burzy, což je ovšem naprosto v pořádku, jelikož každý nemůže rozumět všemu, přičemž povědomí o tomto je zejména u nás v ČR obecně na žalostné úrovni a je tu stále dost lidí, pro které jsou pojmy jako podnikání, kapitál nebo zhodnocení pomalu sprostá slova :­-­).
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.