reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic Games žalují youtubery, kteří propagují cheaty

17.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Epic Games žalují youtubery, kteří propagují cheaty
Epic Games, tvůrce herního hitu Fortnite, zažaloval dva youtubery za propagování cheatů a prodej softwaru, který umožňuje podvádění ve hře. Vývojáři v tom vidí např. poškozování čestně hrajících hráčů.
Vývojáři her nemají rádi podvádění ve hrách, což v minulosti bylo dobře vidět např. na Nianticu a Pokémon Go. Nyní se podobný problém týká dalšího velkého herního hitu Fortnite od Epic Games. Někteří youtubeři totiž ve svých klipech ukazují, jak se dá podvádět a dělají si reklamu na vlastní pomocný software, který dokáže usnadnit hraní. Jedním z příkladů může být aimbot, funkce, která automaticky zaměřuje nepřítele, aniž by to musel dělat hráč. Ten je tak ve velké neoprávněné výhodě. Tyto vychytávky pak jejich autoři prodávají za desítky a někdy i stovky dolarů.
 
Fortnite
 
Jedním z příkladů je Brandon Lucas, který má YouTube kanál Golden Motz se zhruba 1,7 milionu odběratelů. Ten právě propaguje své výše zmíněné vychytávky (jeho aimbot stojí kolem $200), a proto na něj také Epic Games podalo žalobu. Dle vývojářů totiž porušuje copyright a vytváří neoprávněné modifikace hry, které zakazuje licenční ujednání. Podle Epic Games pak lidé, kteří si tyto modifikace zakoupí, získávají výhody nad ostatními a kazí jim zážitek ze hry.
 
Tvůrcům hry se už podařilo přimět YouTube stáhnout některá z videí propagujících tyto cheaty. Lucas se brání, že podobné modifikace vytváří a prezentují tisíce dalších youtuberů a řekl, že nechápe, proč jdou zrovna po něm. Druhým youtuberem, na něhož byla také podána žaloba, je Colton Conter (Exentric).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama