reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson v roce 2026 ukončí výrobu laserových tiskáren kvůli životnímu prostředí

29.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Epson v roce 2026 ukončí výrobu laserových tiskáren kvůli životnímu prostředí
Známý výrobce tiskáren Epson hodlá do roku 2026 ukončit výrobu laserových tiskáren a plně se soustředit už jen na výrobu těch inkoustových. Důvodem má být vyšší ochrana životního prostředí i jednoduchost. 
Pokud jde o tiskárny, máme tu především dvě koncepce, inkoustovou a laserovou. Od doby, kdy Epson přišel se svými ITS tiskárnami, které způsobily doslova revoluci na trhu s originálními tiskovými řešeními, byl ale vidět postupný odklon Epsonu od laseru ve všech kategoriích. Od velmi drahých inkoustových náplní, jejichž kompletní výměna byla obvykle čtyřmístnou cifrou v korunách na pár set vytištěných stran, jsme se i u spotřebních tiskáren pro domácnosti dostali z několikakorunových nákladů na vytištění jedné stránky na pár haléřů. Ostatní výrobci začali Epson kopírovat (např. Canon) a i oni mají své ITS systémy. Tiskové náklady tak v pozitivním smyslu překonaly i velmi drahé podnikové laserové tiskárny, a tak Epson začal přecházet na laser i zde. Ostatně dnes už prodává své laserové tiskárny jen v Evropě a Asii.
 
Laserová tiskárna Epson
 
V roce 2026 chce ukončit výrobu a prodej laserových tiskáren i pro tyto dva kontinenty. Podle Epsonu má inkoust větší potenciál než laser, nicméně nadále hodlá podporovat uživatele stávajících laserových tiskáren, tedy vyrábět náhradní díly a náplně. Důvodem pro přechod má být dle Epsonu ochrana životního prostředí. Je faktem, že laserové tiskárny mají řádově větší spotřebu než inkoustové tiskárny, a podle firmy mají díky tomu o 85 % nižší uhlíkové emise než srovnatelně rychlá laserová tiskárna. Právě rychlost je jedním z parametrů, který dlouho hovořil ve prospěch laserových tiskáren, nicméně brzy by se v podnikové sféře měly stát standardem inkoustové modely, které také zvládnout i 40 až 60 stran za minutu.
 
Inkoustové tiskárny mají také o 59 % méně vyměnitelných dílů, v podstatě se dolévá jen inkoust a případně se mění nádobka odpadního inkoustu, která je ale naopak častým terčem kritiky na adresu Epsonu, že to s ekologií vůbec nemyslí tak vážně, když kvůli takovému detailu softwarově zablokuje tiskárnu a uměle vyžaduje servisní zásah. Jak jsme si sami před pár lety ukázali, v zásadě nemusí jít o vůbec nic složitého v případě, že se tiskárna dobře navrhne, což např. pro některé Epsony platí, a není nejmenší důvod uživateli toto zakazovat (situace se v tomto ohledu nicméně v poslední době přece jen zlepšuje). U laserových tiskáren je potřeba měnit nejen toner, ale i mnohé další HW součásti tiskárny (např. zobrazovací válec). Zůstává však jeden problém. Co uživatelé, kteří tisknou jen výjimečně? Zde má laser nepřekonatelnou výhodu, neboť inkoust při vší snaze prostě zasychá a opětovné rozběhání tiskárny obvykle vyplýtvá obrovské množství inkoustu.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama