reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Že by Evropská vesmírná agentura chtěla v polovině 20. let rozjet na Měsíci těžbu ve velkém, o tom se samozřejmě nedá mluvit, ale její robotická mise plánovaná na rok 2025 má za úkol prakticky zkoumat dané možnosti.
Podle vedoucí stavebního úřadu musí doložit k povolení o těžbu: stanovisko odboru měsíčního prostředí, dále stanovisko báňského úřadu, vyjádření dotčených organizací, která mohou mít v místě těžby umístěny svoje sítě, jedná se o tyto správce měsíční infrastruktury : NASA, SpaceX, T­-Mobile, Vodafone, Telecom, itSelf, smart­-servis, netbox, UPC, Pražské plynárenské, čezu, eonu, vodárenské, rwe, net4gas, innogy grid servis, vysoké škole VUT, ČVUT, Masarykovy Univerzity, čepsu, ČD telematiky, ministerstva obrany VUSS. Pokud bude k přepravě materiálu použity koleje, tak ještě stanovisko drážního úřadu v olomouci. Dále poté na úřadu s rozšířenou působností musí mít vyjádření odboru investičního, dopravy, leteckého provozu, životního prostředí, závazné stanovisko odboru ochrany přírody a krajiny, lesů, myslivosti, vod, ovzduší, odpadového hospodářství. musí zajistit a zaplatit výjmutí pozemku z měsíčního půdního fondu a zajistit povolení závazného stanoviska k zásahu do významného vesmírného prvku. Dále zajistí vyjádření odboru památkové péče a národního památkového úřadu vzhledem k těžbě na přírodní památce staré 5miliard let. K žádosti dále přiloží odborný posudek vlivu na životní prostředi EIA, dále vypracování změny odrazivosti slunečních paprsků povrchu, statické a dynamické výpočty stability stavby proti přetvoření vzhledem k nízké gravitaci a energetický štítek každé použité budovy k těžbě. Žadatel dále musí předložit originál smlouvy s majitelem měsíčního pozemku na kterém se má těžba uskutečnit a dále předloží plán na rekultivaci po těžbě včetně záruky banky na sanaci po těžbě o částce 20 miliard amerických dollarů.
Pokud získá povolení k těžbě, musí investor ohlásit zahájení těžby min. 30 dní archelogickému ústavu a platit archeologické vykopávky a záchranu v místě těžby, po celou dobu archeologické záchrany. Každý těžební den, bude vystaveno nové BOZP, se kterým se každé ráno před zahájením zapíše seznam proškolených pracovníků, kteří se budou těžby zůčastnit. BOZP bude zpracovávat nezavislý bezpečeák, který bude financován investorem stavby. V případě zvýšené prašnosti má povinost investor skrápět místo těžby 60x za měsíční den. Vozidla použitá na stavbu budou v bezvadném stavu, doplňování provozních kapalin a servis bude probíhat na místě k tomu určeném a vybaveném pro zachytávání těchto látek tak aby bylo zabráněno kontaminaci půdy ropnými a jinými závadnými látkami.

Nevím jak si to těžitel představuje, ale vidím to tak, že těžba začne nejdříve tak možná v roce 2050.
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.