reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA chce zprivatizovat svůj robotický miniraketoplán

27.6.2017, Jan Vítek, aktualita
ESA chce zprivatizovat svůj robotický miniraketoplán
Evropská vesmírná agentura plánuje do roku 2025 zprivatizovat svůj Space Rider, čili malý robotický raketoplán, jenž má vynášet do vesmíru vědecké experimenty a především je bude schopen také vozit zpět na zem. 
Debut miniraketoplánu Space Rider nastane až někdy za tři roky, ovšem ESA už nyní plánuje, že celý jeho program zprivatizuje, takže Space Rider by měly nejpozději v roce 2025 být provozovány soukromou společností. ESA si od toho slibuje, že budou vynášet do vesmíru náklad v ceně 9200 dolarů za kilogram, přičemž kapacita bude kolem 800 kg, a především jej budou také schopny bezpečně snášet zpět. 
 
 
Provoz Space Rider by na sebe ráda vzala mnohonárodní společnost Arianespace, která má své středisko ve Francii a vyrábí známé rakety Ariane. Rakety této firmy by se tak logicky použily pro vynášení raketoplánku do vesmíru. Ten už pak dokáže přistát s využitím svých křídel a podvozku. 
 
Aktuálně je Space Rider ve vývoji pod taktovkou Thales Alenia Space a Lockheed Martin, jež řídí Italian Aerospace Research Centre (CIRA) a financování zajišťuje samotná ESA, respektive 22 jejích členských států.
 
 
Očekává se, že Space Rider poprvé poletí v roce 2020 a vynese jej zbrusu nová raketa Vega-C od Arianespace, která má sama poprvé letět o rok dříve. Lze očekávat, že se bude startovat nejspíše z francouzské Guyany a přistávat se bude na Azorech v Atlantiku. Až budou Space Rider operabilní, pracovat budou ve výšce 400 kilometrů, v níž se pohybuje i Mezinárodníá vesmírná stanice. Budou přitom schopny zůstávat na orbitě i celé měsíce, takže vědecké experimenty budou probíhat přímo na jejich palubě, přičemž zmíněná cena za kilogram se nebude týkat pouze vynesení nákladu do vesmíru, ale celé mise i s přistáním. 
 
Zatím však nejsou ani známy konečné specifikace těchto miniraketoplánků, však se dosud nedozvíme ani jejich přesnou délku, která se má pohybovat mezi 4 a 5 metry. Půjde tak o skutečně malé zařízení s přibližně poloviční velikostí amerických X-37B, které již do vesmíru létají, ale v rámci tajných misí Letectva Spojených států amerických a naposled jeden z nich na orbitě vydržel přibližně dva roky. 
 
 
Plán ohledně úvodního provozu Space Rider je takový, že po debutu v roce 2020 přijde ještě pět dalších testovacích misí, jež od sebe bude dělit alespoň 6 měsíců a až poté bude rozhodnuto, kolik raketoplánků bude postaveno pro komerční využití. A ještě před prvním ostrým startem bude model Space Rideru v měřítku 1:1 shozen z balónu nebo helikoptéry, aby se otestoval jeho přistávací systém. Je třeba také poznamenat, že Space Rider je pokračovatelem suborbitálního letounu ESA, který v roce 2015 obletěl polovinu planety za 100 minut. Šlo o Intermediate Experimental Vehicle (IXV - na poslední fotografii).

Zdroj: Space.com
reklama